Twitter Facebook

A főváros bezárja a József Attila Színházat


2011. február 24., 22:30

A korábbi főpolgármesteri sejtetés ellenére az évad végével bezárják a József Attila Színházat. Méhes László igazgatót arra kérték: az évad végével ne hosszabbítsa meg a munkavállalók szerződését.

Images_5353
József Attila Színház
Méhes ezt a csütörtöki rendkívüli társulati ülésen jelentette be. Korábban a megelőző vezetés alatti eltitkolt hiányra hivatkozva megkurtították a színház költségvetését, majd a főváros azt jelezte, nincs bizalma a tavaly tavasszal kinevezett színházvezetés iránt. Méhes László akkor felajánlotta lemondását, ha ezzel megmenthető a színház és a társulat, Tarlós István pedig azt mondta: szívesen látná főrendezőként a jövőben Méhest.

Mindehhez képest a nyáron feloszlik az ötvenöt éves színház társulata. Az épületre hamarosan hasznosítási pályázatot ír ki a tulajdonos önkormányzat. Az igazgató bejelentette, hogy a társulat iránti szolidaritásból ő maga is lemond posztjáról és ezzel végkielégítéséről is.

Méhes László a társulati elmondta: továbbra sem világos, miért döntött a színház megszüntetése mellett a városvezetés, hiszen a teátrum nézőszáma és bevételei – Budapesten egyedülállóan – folyamatosan emelkedtek az elmúlt fél évben, az előző évekből örökölt adósságok nagy részét az új színházvezetés visszafizette, és garanciát vállalt a fennmaradó tartozás kiegyenlítésére is.

Ettől még elképzelhető, sőt valószínűsíthető, hogy ősztől is színház lesz a Váci úton – csak más társulattal, más vezetéssel. Hogy kinek a kezébe kerül az épület hasznosítása, arról állítólag még nincs döntés – de az aspiránsok már megjelentek a Városháza megfelelő irodáiban.

A József Attila Színház következő bemutatójára pénteken este kerül sor. Eugène Labiche Egy olasz szalmakalap című komédiáját Zsótér Sándor rendezi.

>>> 7óra7-blog: Színházat bezárni nem kell félnetek jó lesz

Címkék

0 hozzászólás