Twitter Facebook
Kultgazd

A fővárosban a színházakra is kevesebb pénz jut


2011. január 12., 14:15

Összesen 132 és fél millió forinttal csökken 2011-ben a fővárosi színházak állami normatív támogatása, Budapest kulturális költségvetése pedig mintegy kétmilliárd forinttal lesz kevesebb a 2010-esnél – derül ki a főváros költségvetési tervezetéből. A 7óra7 megnézte, mennyit kapnak a színházak jövőre.

Images_4069
Talán közismert, de nem árt elmondani, hogy a színházak bevétele az állami normatívából, a fenntartói támogatásból, a jegyárbevételből és pályázatokból tevődik össze. Ebből az első kettő a legjelentősebb tétel. Nyilvános lett Budapest 2011-es költségvetési koncepciója, így megnéztük, mi történik finanszírozás területén a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott színházakkal. Kiderült: egyes esetekben jelentősen csökkennek a források. Az állami normatívából előző évben 3 milliárd 789 millió forint jutott, idén viszont csak 3 milliárd 657 millió forintot kapnak a budapesti színházak.

De nem csak az állami normatíva csökken, hanem a fenntartói támogatás is következetesen kevesebb lesz. A Budapest által fenntartott színházak közül a Budapest Bábszínház a tavalyi 626 millió forint után idén 572 millióból, a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház a 2010-es 313 milliót követően idén 288 millióból gazdálkodhat. A Radnóti Miklós Színház 374 milliós támogatása 2011-re 347 millióra csökken. A Vígszínház 1 milliárd 626 milliós támogatása idén 1 milliárd 551 millió forintra apad. A Katona József Színháznak a tavalyi 693 millió helyett 648 milliós kerete van. A Budapesti Operettszínház 2 milliárd 515 millió forint után az új évben 2 milliárd 407 millió forintot kap, ez vezetői döntés alapján csökkentett támogatás.

A Trafó-Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. tavaly 260 milló, idén 234 millió forintot kap, és nem felejtendő el, hogy a cég egyesül a Petőfi Csarnok Fővárosi Ifjúsági Szabadidő Központ Nonprofit Kft.-vel, jogutód a Trafó. A PeCsa tavaly 103 millió, idén 46 millió forintból gazdálkodhat.

A Madách Színház Nonprofit Kft. fenntartói hozzájárulása tavaly 484 millió, idén 436 millió forint, az Örkény István Színház Nonprofit Kft. tavaly 298 millió, idén 268 millió forintban részesül. Az Új Színház Nonprofit Kft. tavaly 376 milliót, idén 338 milliót kap. A Thália Színház Nonprofit Kft. tavalyi 201 milliója 181 millióra csökken. A Centrál Színház Nonprofit Kft. 178 millióból gazdálkodott tavaly, idén 160-ból kell. A József Attila Színház Nonprofit Kft. a tavalyi 354 millió után 200 milliós finanszírozást kap. A Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft.-re 2010-ben 117 millió forint jutott, idén csak 81 millió, ráadásul a főváros nem kívánja folytatni a színháztér klimatizálását célzó beruházást. (Információink szerint a támogatás e jelentős, mintegy 30 százalékos csökkenése miatt mondott le az igazgatói posztról Verebes István.) A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. egy beruházása is a megszorítások áldozata lett: nem folytatják a kerengő lefedését, és a tavalyi 57 millióhoz képest idén 51 millió lesz a keret. A Fesztiválközpont Nonprofit Kft. mindössze 4 millióval kap kevesebbet a tavalyi 46 millió forintnál. Felül szeretnék vizsgálni a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvánnyal kötött szerződést, a 469 milliós tavalyi támogatás 394 millióra apad. Megszűnik a Magyar Fotográfusok Háza Nonprofit Kft., a Pro Cultura Urbis Közalapítvány, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. és az Art Pool Alapítvány támogatása.

A tervezetben kulturális és közösségi rendezvények céltartalékára, kulturális programok, art mozik támogatására, valamint kőszínházak művészeti támogatásának céltartalékára egy fillér sem szerepel.

A költségvetésben marad egy „tartalékként” jelzett 200 millió forintos tétel, amelynek a felosztása a főpolgármester hatásköre lesz a tervezet szerint, ez a Bábszínház, a Kolibri, a Katona, a Radnóti, a Víg és az Operett „kollektív tartaléka”, amelyen osztozik a Budapest Galériával, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral és az Állatkerttel. A „nagyrendezvények” céltartaléka 432 millió forintról 264 millióra csökken.

Kulturális feladatokra, kulturális tartalékra, a Budapest Bábszínház gyermek utaztatására és kulturális intézményvezetők jutalmazására mind jutott némi pénz tavaly, idén nem szerepel egy forint sem ezekre a célokra a koncepcióban.

A kőbányai önkormányzat nem támogatja tovább az eddig a Pataky Művelődési Központban működő Éless-Szín munkáját, erről a közgyűlés döntött. Éless Béla, a színház vezetője, minden képviselőnek külön írt, hogy változtassák meg a véleményüket – írja a Népszava Az Éless-Szín tavaly február óta 17 előadást tartott a Pataky Művelődési Központban, és Éless Béla reméli, hogy folytathatják ott a munkát.

Címkék

0 hozzászólás