Twitter Facebook

A Színházi Társaság a főpolgármesterhez: „Gondolja át még egyszer”


2011. február 25., 13:00

Images_5359
József Attila Színház
A Magyar Színházi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület a József Attila Színház körül kialakult helyzet kapcsán az alábbi levelet juttatta el Tarlós István főpolgármesterhez.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A magyar színházi szakma nevében fordulunk ismételten Önhöz a József Attila Színház körül kialakult helyzettel kapcsolatban.

Most kaptuk a hírt, hogy tegnap felszólítást kapott a színház igazgatója, hogy ne hosszabbítsa meg a színészeknek az idén lejáró szerződéseit. Ez megítélésünk szerint egyértelműen azt jelenti, hogy megszűnik egy társulatos színház, amely a művészi értékek és az emberi sorsok figyelmen kívül hagyásán túl is megdöbbentő lépés.

Ez egy olyan horderejű döntés, amely megítélésünk szerint nem hozható meg a szakmai szervezetekkel való egyeztetés nélkül, s mindenképpen hosszabb, legalább egy éves előkészítő munkát igényel.

Nem szeretnénk ismétlésekbe bocsátkozni azzal, hogy újra felhívjuk a figyelmét arra, mekkora kulturális kincset jelent Budapest színházi struktúrája, melynek megóvása és fejlesztése mindannyiunk érdeke és feladata. Ön, megválasztásakor Budapest kulturális sokszínűségének megtartását ígérte. Ez összeegyeztethetetlen működő színházak egyik pillanatról a másikra történő radikális átszervezésével, társulatok megszüntetésével.

Arra kérjük Főpolgármester urat, gondolja át még egyszer a helyzetet és vonja vissza a szerződtetési tilalmat. Majd beszéljük meg közösen a kialakult helyzetet és az ily módon veszélyeztetett színházak sorsát.

Üdvözlettel:

Magyar Színházi Társaság / MASZK Országos Színészegyesület
Budapest, 2011. február 22.

Címkék

0 hozzászólás