Twitter Facebook

A Teátrumi Társaság a József Attila Színházról: „A színház lelkét likvidálják”


2011. március 2., 21:00

Images_5558
József Attila Színház (archív fotó)
A Magyar Teátrumi Társaság levélben tiltakozik Tarlós István főpolgármesternél a József Attila Színház társulatának felszámolása ellen.

A Magyar Teátrumi Társaság az alábbi sajtóközleményt hozta nyilvánosságra.

Az egyik legjelentősebb színházi szakmai érdekvédelmi szervezet, a magyarországi vidéki színházak többségét tömörítő Magyar Teátrumi Társaság megdöbbenéssel értesült a budapesti József Attila Színház társulatának váratlan felszámolásáról szóló hírekről.

Az egyesület a magyar és nemzetközi színházművészet legjelentősebb képviselőinek véleményét osztva mélységes meggyőződését és tapasztalatát szeretné kifejezni azzal kapcsolatban, hogy a színházi alkotófolyamat és a színházi lét egyik alapját a társulati működési forma jelenti, amelynek megteremtése évek, adott esetben évtizedek kemény munkájának eredménye. Magyarországon az utóbbi 20 év politikai és gazdasági nehézségei ellenére sikerült megőrizni azt az egyedülálló színházi struktúrát, amelynek legnagyobb értéke éppen a társulati működési formában érhető tetten. A színházi működés nálunk megőrzött társulati rendszerére számos nyugat-európai országban (pl. Franciaországban) is irigykedve tekintenek, mivel a kultúra képviselői ott is tisztában vannak azzal az alapelvvel, hogy a színház nem az épületet jelenti, hanem a benne működő művészi organizmust, vagyis a társulatot. Annak megszüntetésével gyakorlatilag a színház lelkét likvidáljuk. Erre szomorú és tanulságos példa az egykori Művész Színház (jelenleg Thália) sorsa, amelynek kiváló színészi társulata annak idején nagy reményekre jogosított fel, ám a társulat feloszlatása és a hely befogadó színházzá tétele óta az csupán egy arctalan tér, ahol előadásokat játszanak, de karakteres színháznak nem tekinthető.

A MTT sajnálattal tapasztalja, hogy a mostani színházi törvény semmilyen módon nem védi a rendkívül nagy szellemi és művészi értékkel bíró társulatokat. Ezért levél formájában tisztelettel kértük a Főpolgármester urat, hogy döntését gondolja át még egyszer, és hasonló horderejű kérdésekben támaszkodjon a szélesebb szakmai fórumok véleményére.


>>> Hírek – A Fővárosi Színigazgatók Egyesületének nyilatkozata a József Attila Színházról
>>> Hírek – Léner Péter a József Attila Színházról: „Aki bezárja, az a felelős”
>>> Hírek – József Attila Színház: Nem megszűnik, csak „átalakul”
>>> Hírek – A Színházi Társaság a főpolgármesterhez: „Gondolja át még egyszer”
>>> Hírek – A főváros bezárja a József Attila Színházat
>>> Blog – Színházat bezárni nem kell félnetek jó lesz

Címkék

0 hozzászólás