Twitter Facebook

József Attila Színház: Nem megszűnik, csak „átalakul”


2011. február 26., 12:00

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint a József Attila Színház nem szűnik meg, „csak” a társulat nem folytathatja tovább. Szerinte Méhes László igazgató csupán pánikot kelt.

Images_5414
A József Attila Színházhoz vezető aluljárólépcső (Árpád híd, metróállomás aluljáró)
Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a Népszabadságnak cáfolta, hogy a színházat meg akarják szüntetni. Csupán a társulat szűnik meg, ha sikeres lesz a márciusban kiírni szándékozott hasznosítási pályázat. Ha ez eredménytelen lenne, akkor hirdetnek igazgatói pályázatot. Az ok pedig a színház rossz gazdálkodása. Méhesnek az adósságcsökkentésben elért eredményeit – Méhes László igazgató szerint 2011. június 30-án várhatóan már csak 86,1 millió forint lesz a színház adóssága – nem tekintik elégségesnek. Érthetetlennek tartják azt is, hogy miért foglalkoztatják az előző igazgatót, Léner Pétert, akinek időszakában az adósság felhalmozódott, mégis 30 millió forintos tanácsadói szerződéssel van a színháznál. Ez utóbbi felvetésre egyébként Méhes válasza az volt, hogy Lénert még az adósság napvilágra kerülése előtt szerződtette művészeti vezetőként, öt évre összesen 30 millió forintért.

A lap következtetése szerint a költségvetés csökkentése a főváros egyetlen szocialista vezetésű kerülete elleni kultúrpolitikai támadásként értékelhető. A XIII. kerület MSZP-s polgármestere, Tóth József tegnap levélben kért hiteles tájékoztatást Tarlós Istvántól. Korábban egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: a XIII. kerülethez sok szálon kötődő intézmény esetleges megmentésével csak akkor tud érdemben foglalkozni a városrész, ha megismerte a főváros részletes indokait és terveit.

A főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzet című lapnak nyilatkozva pánikkeltéssel vádolta Méhes Lászlót. Szerinte az igazgató „alattomos kommunikációs játékot” kezdett, amikor teljesen kiforgatta a kérését, hogy ne kössön munkaszerződéseket a következő évadra. Méhes még ezt az évadot végigvitte volna Csomós szerint, de megnyilatkozásaival elvesztette a városvezetés bizalmát. „Még nem döntöttük el, milyen véget érhet az igazgatói pályafutása, de egyet leszögezhetek, a József Attila Színház tovább fog működni”.

Korábban a Magyar Színházi Társaság és a MASZK Színészegyesület tiltakozását fejezte ki a szakmai egyeztetés teljes hiánya miatt. A Városháza ugyanis sem a színház társulatával, sem érdek-képviseleti szervezetekkel, sem szakmai szervezetekkel nem egyeztetett szándékairól.

>>> A Színházi Társaság a főpolgármesterhez: „Gondolja át még egyszer”
>>> A főváros bezárja a József Attila Színházat
>>> Lemondott Méhes László
>>> Blog: Színházat bezárni nem kell félnetek jó lesz

Címkék

0 hozzászólás