Twitter Facebook

Keserű búcsú a József Attila Színházban – Háda János: Egyedül maradtunk


2011. június 20., 09:00

Images_7981
Fotó: Dudás Ernő
József Attila Színház
A József Attila Színház társulata a múlt hét óta minden előadás után gyertyás sorfallal köszön el nézőitől. Vasárnap, az évad utolsó előadása után a közönség is részt vett a búcsúzáson.

Ígéret szép szó

Ezúttal a társulat tagjai nem csak az előadást és az évadot, hanem lehet, hogy saját színházukat is búcsúztatták, hiszen bizonytalan, mi lesz a József Attila Színház sorsa – van, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a nyár közepén veszíti el az állását. Az előcsarnokban spontán tapsot kapott a sorfalban felsorakozó társulat. „Nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk a színházat!” – hangoztatta eltökélten egy hölgy, ugyancsak gyertyával a kezében, egy jó háznyi nézőtől körülvéve a teátrum előcsarnokában. Tarlós főpolgármesternek valaki azt üzente, hogy ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó. „Aki el akarja tőlünk venni a színházat, takarodjon!” – kiáltotta egy öblösebb hangú úr.

Láng József színművész elmondta: ötven éve, alapítása óta tagja ennek a társulatnak, ami jelentős sikereket tudhat maga mögött, és most nem tudja elképzelni, hogy más legyen a színháznak a helyén. „Nem tudom elhinni, hogy ez a társulat megszűnjön. Nem értem, hogy mitől lett ez a színház ilyen rosszhírű” – mondta. Láng könnyekkel küszködve tette fel a – nem költőinek szánt, de válaszadó hiányában levegőben maradt – kérdést: mi az oka annak, hogy a földdel kell egyenlővé tenni ezt a színházat? „Tehetetlenek vagyunk” – állapította meg elkeseredve Láng József.

Images_7979
Fotó: Dudás Ernő
„Nem értem, hogy mitől lett ez a színház ilyen rosszhírű” - Láng József

Ha valaki a szakmai szolidaritást hiányolná a ma esti rekviemből, igaza lenne: a társulat tagjain kívül – ahogy láttuk – mindössze Gálffi Lászlót és Kerekes Józsefet véltük felfedezni a kollegialitás reprezentációjaként, ellenben a nézők közül jó néhányan érkeztek csak erre az eseményre, és ugyancsak sokan csatlakoztak a József Attila Színház petíciójához (itt olvasható), amelyet a társulat Tarlós István főpolgármesterhez intézett.

Images_7975
Fotó: Dudás Ernő
A nézők aláírják a petíciókat a József Attila Színház mellett

A mintegy húsz percig tartó, élénk érdeklődés által kísért gyertyás sorfal aztán feloszlott, a színészek megköszönték a jelenlévőknek a támogatást, a nézők csöndben távoztak. Holnap társulati üléssel ér véget a József Attila Színház 2010/2011-es évada – amiről sokan csak remélik, hogy nem az utolsó.


Háda János: Egyedül maradtunk

Images_7976
Fotó: Dudás Ernő
Háda János
„Talán meg kellene kérdezni az adófizető polgárokat, hogy nekik mi a véleményük, ők mit szeretnének” – mondja Háda János színész-rendező, a József Attila Színház társulatának tagja, akivel az évadbúcsúztató után beszélgettünk.

Háda János (HJ): Nem az önkormányzat, nem a főváros fog ebbe a színházba járni, hanem az emberek. Sem őket, sem a színészeket, a társulatot nem kérdezik meg. Én nem tudom, hogy ki jár ide a döntéshozók közül. Nem tudom, hogy ma délután ki volt itt, aki láthatta volna, hogy hatszáz ember felállva tapsol, mert tetszett neki valami, és ezt szeretnék továbbra is nézni. Úgy gondolom, bűn elvenni tőlük ezt az élményt azért, hogy valaki idejöjjön, önmegvalósítson és egy másfajta színházat csináljon. Ide jár százezer ember egy évben, de nemcsak a környékről. Kaptunk olyan levelet is, hogy 150 kilométerről is járnak ide, olyan falvakból, ahol már mozi sincs. Az ő egyetlen szórakozásuk is a József Attila Színház.

Mert föl kell fogni, hogy nem csak felső réteg van ebben az országban, hanem vannak olyan emberek, akiknek ez a fajta színház, az, hogy bejönnek ide és szórakoznak három órán keresztül, megkönnyíti a másnapjukat, hogy tovább tudjanak élni, hogy túl tudják élni azokat a megszorításokat is, amit a kormány meghirdet. Nem tudom, hogy ezt miért nem látják át. Nem onnan kell nézni a dolgot, hogy itt vígjáték megy, hanem onnan kell nézni, hogy ez a vígjáték, amit a néző lát, mit okoz abban az emberben, aki hazamegy.

► Miért ne tudná ugyanezt megcsinálni egy másik ember másik társulata, akiket beraknak mondjuk egy már létező épületbe?

HJ: Ott van például a Ford autógyár. Le lehet állítani a termelést, és valami újat kezdeni gyártani helyette, de miért tennék, ha egyszer jól működik? Miért kell azt megszüntetni, ahol az emberek állva tapsolnak? Most mindenki azt hiszi, hogy az intézmény miatt, mert romos. Ez igaz: rossz állapotban van, itt áll ötven éve, de én azt gondolom, hogy a József Attila Színház egy szellemiséget jelent. Ha itt más színházat csinálnak, akkor a színház szellemiségét változtatják meg. Persze, jöhet valaki más, és csinálhat színházat, mi meg elmehetünk a Katona József Színházba, és azt mondhatjuk, hogy nem kell a Katona József Színház mostani társulata, helyette mi leszünk ott. Nem biztos, hogy fog kelleni. Ezeket az embereket, akik ma este itt voltak, a közönség szereti. Mondhatom úgy is, hogy mi itt a kerületben, Angyalföldön és környékén, például Fóton világhírűek vagyunk. Amikor nem játszom, és úgy megyek be a nézőtérre egy premieren, csak nézni a kollégáimat, akkor három-négyszáz ember úgy köszön nekem oda, mintha régi ismerősök lennénk. Ők azért jönnek be, mert a következő darabban engem fognak látni, a Vándor Évát, az Esztergályos Cilit, a Galambos Erzsit, a Kocsis Jucit és folytathatnám.

Images_7977
Fotó: Dudás Ernő
„Nem hagyjuk, hogy elvegyék a színházunkat!”

Természetesen lehet más színházat csinálni. Megmondom őszintén, ha a társulatot megszüntetik, valószínűleg mint minden csoda, ez is csak három napig fog tartani, azután megint lesznek itt nézők. Lehet, hogy nem ezek az emberek, hanem másmilyenek. De az elvet nem értem. Hogy a szellemiséget miért kell megszüntetni, hogy az emberektől miért kell elvenni azt, ami őket szórakoztatja, és ami nekik jó?

Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik döntenek, azoknak fogalmuk sincs, hogy ez a színház milyen. Ebben a színházban Zsótér Sándor rendezett, magyar darabokat játszottunk, mozgásszínházat játszottunk. Ez a színház a POSZT-on nyert! Tehát nem arról van szó, hogy csupa vígjátékot és bulvárt játszott volna, mert Shakespeare, Molnár Ferenc, Mikszáth, Jókai – ők nem igazán bulvárszerzők.

► Ti továbbra sem kaptatok semmiféle információt arra vonatkozólag, hogy mi lesz?

HJ: Állítólag megígérték, hogy holnap a társulati ülésre jön valaki a fővárostól, talán a Tarlós úr vagy a Csomós úr vagy a Megyeri úr kijön, és elmondja, hogy mi a helyzet, mire számítsunk. Most azt a hírt kaptuk – az forog közszájon –, hogy nem jön senki, a megbízott igazgatónő pedig nem tud mondani semmit. Tehát a társulat megint létbizonytalanságba került, így megy el a nyárra, amikor már nem is leszünk együtt. Nem tudjuk, hogy mi lesz velünk. Nem tudják a nézők, hogy mi lesz velük. A bérletek fogynak. Ha idejön az új igazgató – visszafizeti a bérletet? Színháztechnikailag sincs átgondolva ez a helyzet…

Images_7978
Fotó: Dudás Ernő
Vándor Éva, Márkó Eszter, Háda János

► Ha az a cél, hogy a színház ne működjön, ez a legjobb megoldás nem?

HJ: Egy éven belül a negyedik igazgatónkat fogyasztjuk, és azt vesszük észre, hogy itt mindenki leváltódott, elment, de mindenki kapott annyi pénzt, hogy tovább tudja élni az életét. Most azok kerülnek bajba, akik kis fizetésért egész évben létbizonytalanságban élve kimentek a színpadra és dolgoztak, akiknek a közönség állva tapsolt, akik miatt teltház volt. Mi most teljesen úgy érezzük, mintha mi lennénk a hibásak minden egyes adósságért, minden egyes szerződéskötésért, minden egyes rossz döntésért, amit esetleg felettünk valakik tettek – mi pedig közben végeztük a dolgunkat. Most olyan, mintha ellenünk irányulna a dolog: ezt a társulatot akkor meg kell szüntetni. Megném a pályázókat, hogy valljanak színt: mi a tervük, hogy gondolják ezt? A döntéshozókat pedig megkérném, soroljanak fel tíz nevet a társulat tagjai közül, soroljanak fel három előadást, amit láttak, hogy lehessen tudni, mi alapján döntenek.

► Horgas Péter pályázatában nem örvend annak, hogy egy kész társulattal kellene foglalkoznia, és szerinte az lenne tisztességes, ha a színház adósságát is elengednék, ő teljesen új lapot akar nyitni.

HJ: Világos. Csak ezt miért úgy akarja megcsinálni, hogy mire ő idejön, addig valaki helyette kirúg mindenkit? Jöjjön ide, álljon elénk, nézzen a szemünkbe, és mondja azt nekünk, hogy ti tehetségtelenek vagytok, ti rosszul dolgoztok, ti rossz előadásokat csináltok, és ezért elbocsátalak benneteket, én, Horgas Péter. Ne üres színházat akarjon, hanem legyen benne annyi karakánság, és itt küldje el, akiket akar. Indokolja meg, hogy miért küldi el azokat a kollégákat, akikkel együtt dolgozott. Akkor, amikor ő idejött dolgozni, miért nem mondta azt, hogy én egy ilyen társulattal nem akarok dolgozni, én nem tervezek nekik, mert ez egy ilyen rossz színház. Akkor miért volt jó, amikor ettől a színháztól pénzt kapott? Miért tervezett egy általa rossznak ítélt előadáshoz díszletet?

Images_7980
Fotó: Dudás Ernő
A József Attila Színház kiürült előcsarnoka

► Alá vannak írva a szerződések. Papíron lesz jövőre társulat.

HJ: Ezeket bármikor fel lehet bontani. A többségnek kell fizetni két hónap felmondási időt, vagy egyéb végkielégítést. Igazából azt nem értem, hogy hogyan jutottunk el az adósságoktól a társulat ellen irányuló haragig. A társulat nem vitt el innen semmit, inkább nagyon kevés pénzért dolgoznak, a műszakról nem is beszélve, akik szintén becsülettel tették a dolgukat. Most játszadoznak emberek sorsával, akiknek gyerekeik vannak, akik magyar állampolgárok. Itt hitelek dőlnek be, embereknek a lakásukat kell eladniuk esetleg azért, mert számoltak itt egy öt éves munkával. A fene sem gondolta, hogy ez végül mégsem így lesz. De ha mondjuk három hónappal ezelőtt ezt az egészet megteszik – mert megtehették volna –, akkor esetleg van idő más munkát keresni. Most már nincs. Persze: színészdiplomával én is elmehetek a Tescóba polcot rakodni.

► Ebben az országban van egy előadó-művészeti törvény, van nyilvánosság. El tudod képzelni, hogy az egyik pillanatról a másikra megtörténjen, hogy nincsen a fejetek fölött a színház?

HJ: Abszolút el tudom képzelni. Úgy érzem, ebben a bizonytalanságban egyedül maradtunk, nem szól hozzánk senki, mi csendben maradtunk, vártuk, hogy mi történik. Azt mondta a főpolgármester úr, hogy értünk dolgoznak. Remélem, hogy ez igaz, és várom ennek a munkának az eredményét. Remélem, hogy jó végkifejlete lesz a dolognak, de most a társulat lelkileg, idegrendszerileg romokban van. De este nevettetni és mosolyogni kell a színpadon. Aztán egymás nyakába borulunk.

Ugrai István / Zsedényi Balázs


A József Attila Színház-ügy – Kapcsolódó anyagok:

>>> Vasárnap búcsúzik a József Attila Színház – A soproniak nem pályáznak az angyalföldi teátrumra
>>> Interjú: „Miért baj, hogy itt van egy társulat?” – Vándor Éva a József Attila Színházról
>>> Gyertyás sorfallal búcsúzik a nézőktől a József Attila Színház társulata
>>> Főpolgármesteri Hivatal: Koltay más színházak rovására szerződtetett
>>> Hangfelvétel bizonyítja: Koltay Gábor engedéllyel kötött szerződéseket
>>> A József Attila Színház társulata kiáll Koltay Gábor mellett
>>> Már nem Koltay Gábor vezeti a József Attila Színházat – Koltay türelmet kér
>>> A fiatalokat is meg kell szólítania a József Attila Színháznak – Kiírták az igazgatói pályázatot
>>> Koltay Gábor a József Attila Színház élén
>>> Interjú: Zsótér Sándor: „Ez igazán szép vége a történetnek”
>>> Méhes László köszönetet mond
>>> Színház marad a József Attila Színház
>>> Léner Péter nyílt levele Tarlós Istvánhoz
>>> A Teátrumi Társaság a József Attila Színházról: „A színház lelkét likvidálják”
>>> A Fővárosi Színigazgatók Egyesületének nyilatkozata a József Attila Színházról
>>> Léner Péter a József Attila Színházról: „Aki bezárja, az a felelős”
>>> József Attila Színház: Nem megszűnik, csak „átalakul”
>>> A Színházi Társaság a főpolgármesterhez: „Gondolja át még egyszer”
>>> A főváros bezárja a József Attila Színházat
>>> Lemondott Méhes László
>>> A fővárosban a színházakra is kevesebb pénz jut
>>> Sikkasztásgyanú a József Attila Színházban
>>> Átvette igazgatói kinevezését Mácsai Pál és Méhes László

Címkék

Háda János József Attila Színház

1 hozzászólás

György Borbély több mint 4 éve

Nekem az a véleményem,hogy Magyarországon egyik Párt számára sem lényeges,fontos a kultúra.Ha az leenne,akkor nem így bánnának ilyen lekezelően a színházművészetet képviselő mévészekkel.Ez a Fidesz kultúrális mocsokparádéja!!!Nem értenek a színházművészethez,valódi színházművészet értőt meg meg sem kérdeznek.Kérdem én a Fidesz első érájában,amikor felépült a nemzeti Színház,akkor sem az Izabella téren működő ideiglenes házból szerződtették a Nemzewti Színház művészeit.Rettentően fájlalták ezt Sinkovics Imre,Agárdi Gábor,Bessenyei Ferenc és a teljes társulat.Helyette összeállt társulattal egy olyan Ember Tragédiáját mutattak be,amely ugyanolyan gennnyes volt mint ez a napjainkban bemutatott abberált Alföldi Robi cica parádéja.
Tarlós és szakreferensei,Orbán Viktór és szakreferensei hol vannak most?Miért nem szólalnak meg.Gulyás Dénes a Parlamentben miért nem tiltakozott.Miért nem ment oda a József Attila Színházba a művészekhez.Bár kétségtelen,hogy mindegyik érában valahol jól helyezkedő Koltay Gábor lett volna a legomtimálisabb végleges megoldása a színházigazgatói posztra Ahogy nyilatkozta a programja is kiváló volt.Senkitől nem akart megválni,jogosan tett évadprogramot,jogosan íratott alá szerződéseket.Nekem az a véleményem,hogy nem is őt akarta a Tarlós és Orbán brancs majd kinevezni.Megdöbbentő,hogy 21 éve főleg nem a rátermettség,a tehetség dönti el ki legyen a vezető,hanem az ki hogyan dőrgölődzik egy párhoz,hogyan tolja a szekerét.Meg kell állapítanunk,hogy a szocialista színházkultúránál,a művészek bizonytalanságának se híre sem hava nem volt akkor.Lehet,hogy voltak szerzők,akik nem voltak kedvesek/ez maximum 0,1/2 % lehetett/De összességében csodálatos színházi kultúra volt.Ebben a József Attila Színház élenjáró volt!Drága művészek!Gyengék Önök,nem, kell félni.Már rég Tarlós és Orbán előtt kellett volna tüntetni és szetverni a mocskos pofájukat!Ezért mernek most mindent megcsinálni,még gazemberebb módon,mint 1 évvel ezelőtt.meert jól tudják a NÉP ha höbörög is az nem számottevő!Ezekre a tüntetésekre a színházat látogatók is elmentek volna.S rátőrni az ajtót ezekre a gazember bitangokra!Én bizots ott lettem volna.S önök művészek,a színház közönsége?!