Twitter Facebook

Koltay Gábor a József Attila Színház élén


2011. március 16., 17:17

Míg be nem fejeződik a pályázat, Koltay Gábor rendező irányítja a József Attila Színházat, megbízott ügyvezetői minőségben. Koltay indul a pályázaton is.

Images_5959
Koltay Gábor
Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese, Csomós Miklós a József Attila Színház nyilvános társulati ülésén emlékeztetett arra, hogy a fővárosnak soha nem állt szándékában megszüntetni a József Attila Színházat: korábban színházi célú hasznosítási pályázatban gondolkodtak, ezt a tervet azonban elvetették. A városvezető bejelentette: március 31-én távozik az angyalföldi teátrum jelenlegi igazgatója, Méhes László helyét megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor veszi át, a főváros pedig még áprilisban igazgatói pályázatot ír ki. Elhangzott, hogy Koltay Gábor indulni fog a pályázaton is.

Ismertették a revizori jelentést is, amely szerint az intézmény nem alkalmazott belső ellenőrt, 2004 óta nem készült részletes leltár, folyamatosan halmozódtak az adótartozások, és hiányosságok voltak a felügyelőbizottság, illetve a könyvvizsgáló munkájában is. Sikkasztás gyanúja nem merült fel. A főpolgármester-helyettes azonban felvetette az előző városvezetés felelősségét, és közölte: feljelentés született számviteli fegyelem megsértése gyanújával.

Koltay Gábor az ülésen köszönetet mondott a városvezetésnek, amiért a társulat fennmaradhat és folytathatja munkáját. Mint hozzáfűzte, régóta figyelemmel kíséri a József Attila Színház előadásait, és sok barátja, korábbi munkatársa dolgozik a színház falai között. Arra viszont, hogy mindenki szerződést kap-e jövőre, nem válaszolt egyértelműen. „Nagyon sok érték halmozódott fel itt, ezeket elő kell hívni” – fogalmazott Koltay. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a színház jövő évi önkormányzati támogatása a leendő nyertes pályázó programjának is függvénye.

A 13. Kerületi Hírhatár című portál már március 10-én megírta a döntést, egy levélre hivatkozva. Az angyalföldi internetes lapon nyilvánosságra hozott szöveg szerint a színház társulata mégsem marad meg. Hamarosan kiderül, tényleg így van-e.

Koltay Gábor BME építőmérnöki karának elvégzése után, 1979-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán is diplomát szerzett. 1979–1981 között az MTV, 1981–1986 között a MAFILM rendezője. 1986-tól a Budapesti Művészeti Hetek és Szabadtéri Színpadok igazgatója, 1990-ben a Szabad Tér Színház igazgatója lett. A Szabad Tér Könyvkiadót 1987-ben hozta létre, melynek igazgatója. Több rock-, film-, színház- és sporttémájú könyve jelent meg. Rendezőként a legendás Illés zenekar nosztalgiakoncertjéről készült első magyar koncertfilmmel debütált. Ő rendezte az 1983-as István, a király előadást, a rendszerváltás után Antall József temetését koordinálta, majd a Honfoglalás és a Sacra Corona című játékfilmeket készítette el. Dokumentumfilmjei közül ismertek a Trianon, a Horthy, a kormányzó, a Vérző Magyarország és a Mindszenty – A fehér vértanú, illetve a Wass Albert íróról szóló Adjátok vissza a hegyeimet! című alkotások.


Korábban:

>>> Interjú – Zsótér Sándor: „Ez igazán szép vége a történetnek”
>>> Hírek – Méhes László köszönetet mond
>>> Hírek – Színház marad a József Attila Színház
>>> Hírek – Léner Péter nyílt levele Tarlós Istvánhoz
>>> Hírek – A Teátrumi Társaság a József Attila Színházról: „A színház lelkét likvidálják”
>>> Hírek – A Fővárosi Színigazgatók Egyesületének nyilatkozata a József Attila Színházról
>>> Hírek – Léner Péter a József Attila Színházról: „Aki bezárja, az a felelős”
>>> Hírek – József Attila Színház: Nem megszűnik, csak „átalakul”
>>> Hírek – A Színházi Társaság a főpolgármesterhez: „Gondolja át még egyszer”
>>> Hírek – A főváros bezárja a József Attila Színházat
>>> Blog – Színházat bezárni nem kell félnetek jó lesz

Címkék

0 hozzászólás