Twitter Facebook

A József Attila Színház társulata kiáll Koltay Gábor mellett


2011. június 9., 13:55

„Ide szeretne a Koltay igazgató úr állni” – mutatja a mikrofonelhelyezésért küzdő sajtósoknak a színház munkatársa, ezzel azt is jelezve, hogy a tegnap bejelentett változás, miszerint Koltay Gábor ügyvezetői megbízását a főpolgármester visszavonja, még nem rögzült a fejekben.

Majdnem a teljes társulat megjelent a csütörtök kora délután tartott sajtótájékoztatón a József Attila Színházban. A színház dolgozói képletesen és fizikailag is Koltay mögött sorakoztak föl. Bakó Márta a színpadon ülve, a többiek a nézőtér első sora előtt. A második sor előtt álló Koltay köszönti „a társulat túlnyomó többségét”, és Makk Károlyt, az ő osztályvezető tanárát is, aki ugyan nem tagja a társulatnak, de eljött.

Images_7789
Fotó: Kallos Bea (MTI-fotó)
Koltay Gábor sajtót tájékoztat a József Attila Színházban

A szerződtetés a bűn

Koltay feleleveníti: március 16-án Csomós Miklóssal érkezett a színházba, hosszabb vita után, amelyben még olyan fenntartói álláspont is megfogalmazódott, hogy a színház helyét be kell vetni sóval. Ekkorra már ez megváltozott, annyira, hogy Fehér Anna megkérdezte a főpolgármester-helyettest: szerződtetheti-e őket Koltay Gábor. Csomós egyértelmű igent mondott, az ügyvezetőre bízva azt, hogy kiket. „A bolondok napján elkezdtem az ismerkedést, behozni a felhalmozódott munkát” – mondta Koltay, így a szerződtetéseket is. Mindenkivel beszélt, számára egyértelmű volt, hogy együtt kell maradnia a társulatnak, amelyet meg kellett nyugtatni. Május vége felé megkötötte a színészek és a műszaki dolgozók szerződéseit. „Azt gondoltuk, megnyugodtak a kedélyek” – fogalmazott a menesztett igazgató.

„Derült égből villámcsapásként ért, hogy a főpolgármester úr bizalomvesztés miatt felmondott, mert leszerződtetem a társulatot és ezzel nehéz helyzetbe hoztam a fővárost” – mondta Koltay, aki szerint a színház igazgatói pályázatában vannak furcsa dolgok is. Ezek a szerződések spórolósak: a kollégák lemondtak túlóráról, tájelőadás-gázsiról is, sőt a fizetésük egy részéről is, figyelembe véve a színház anyagi helyzetét. Tarlós azt szerette volna, hogy a színház a főváros élvonalába kerüljön, új műfajok (például történelmi darabok) felé nyitva, és jobban vegyen részt a kulturális közéletben, megtartva, sőt bővítve – főként fiatalokkal – a közönséget. „Nemzeti Színház szorozva kettővel” – mondta az elvárásról Koltay, hozzátéve, hogy ehhez nem áll rendelkezésre stabil anyagi háttér, amit ő el is fogadott.

Épület színházzal vagy színház nélkül

„Csak találgatni tudok, miért történhetett ez” – mondta Koltay. Bizonyára vannak olyanok, akik e házban látnak fantáziát, társulat és műszak nélkül. Ugyanaz jelent meg, mint ami február előtt. Értetlenül állnak azelőtt, hogy miért „idegesítő” a társulat szerződtetésének a ténye. „Elképesztő és megalázó számomra – mint színházszerető magyar állampolgár is –, ami történik. Ha ezért mentenek fel, az erkölcsileg-etikailag védhetetlen” – hangsúlyozta Koltay Gábor. Vannak érdeklődők és vannak hírek. „Van-e köztük olyan, Horgas Péter vagy Nyerges Ferenc, Nemcsák Károly és felesége, Darvasi Ica – akik üres színházat szeretnének látni?” – tette fel a kérdést Koltay. „Nem lehet olyat csinálni, hogy egy 55 éves nagy múltú színház, amely tele van, amelyet szeret a közönség, amelyre műsort hirdettünk, egyetértésben a fővárossal, visszamenjen nullára” – tette hozzá.

Csomós Miklós mintha azt mondta volna, hogy a kialakult helyzetre tekintettel erőteljesen gondolkodik a főváros új pályázat kiírásán – elevenítette fel Koltay. „Remélem, e döntés mihamarabb megszületik”, mondta, annak reményében, hogy a társulatos színházi forma megmarad. Nem lehet haknista-brahista módon színházat csinálni – egy közösség, egy társulat kell, amely együtt gondolkodik, hangsúlyozta. Az embereket nem lehet szélnek ereszteni, csak mert valaki valahol egy üres épületre vágyik – ismételte meg.

Feladat és fedezet

2010-ben 354 millió forintból működött a József Attila Színház. Ebből 223 milliót vontak el. „Képtelenség ebből egy olyan programot megvalósítani, ami megfelel a feladatnak” – ismertette a volt ügyvezető. Persze, nehéz helyzetben van a főváros, és el lehet vonni – de akkor ki kell állni, hogy ennyi volt. „Most minket, engem elítélni azért, mert az intencióknak megfelelően elkezdtem dolgozni, nem lehet. Most senki ellen nem beszélek, el tudom képzelni Tarlós István nehéz helyzetét, mégis azt gondolom, hogy ha egy ország szellemileg ennyire nyomorult állapotban van, mint a miénk 20 éve, akkor az oktatásra és a kultúrára be kell ruházni. Nem szabad egy ilyen bázishelyet, mint a József Attila Színház, szabad prédává tenni.”

„Albűnként hangzott el, hogy elkészítettem a jövő évi műsortervet” – Koltay képtelenségnek nevezte azt is, hogy a színházi üzem működtetését negatívumként róják fel számára. Ha lett volna olyan ukáz, hogy ezt nem teheti, vagy nem szerződtethet, akkor természetesen azon nyomban lemond, húzta alá Koltay Gábor.

Nem érdekel a múlt

A jövő évad műsortervének ismertetése kapcsán Koltay kitért arra, hogy Léner Péter is rendezni fog, aki „kipróbált színházi rendező, és egy színházban csak ez számít”. Az ő tanácsadói szerződése egyébként április 2-án megszűnt – hangzott el. Koltay hozzátette: nem a múlttal, hanem a jövővel szeretne foglalkozni, hosszú távon tervezett a színházzal. „De tudomásul veszem a döntést, senkit nem vádolok, különösen nem Tarlós Istvánt, aki elé rossz anyagokat tettek a József Attila Színházról.” Koltay kéri a főpolgármestert: gondolja át, van-e értelme föláldozni, eljelentékteleníteni és a társulattól megtisztítani ezt a színházat.

Koltay ezek után megköszönte a társulattal való együttgondolkodás lehetőségét, „sajnálom, hogy nem hagyták, hogy továbbvigyük a munkát, amit elkezdtünk” – mondta.

Images_7788
Fotó: Kallos Bea (MTI-fotó)
Újréti László színművész felolvassa a sajtó képviselőinek a társulat Tarlós István főpolgármesternek címzett nyílt levelét

Csomós Miklós mondjon le!

Újréti László színművész ismertette a társulat levelét Tarlós Istvánhoz. Ebben a művészek értetlenségüket fejezik ki a felmentéssel kapcsolatban, különösképpen az indoklás miatt, mivel Tarlós maga ígérte, hogy a társulat marad. A társulat bizalmat szavazott Koltay Gábornak, akiről Csomós Miklós hangsúlyozta: ne megbízottként, hanem teljes jogkörű vezetőként tekintsenek rá. A 110 dolgozó áprilisban még szerződés nélkül áll – Koltay pedig velük képzelte el a jövőt, amire felhatalmazása is volt. Ha ez probléma, Csomóst kellene leváltani – írja a kollektíva, szóvá téve a főváros szakmai elégtelenségét, amiben a társulat célzatosságot vél felfedezni. Csomós, aki nem vállalja a felelősséget szavaiért, elveszítette szavahihetőségét a József Attila Színház dolgozói szemében, akik komoly – anyagi – áldozatokat hoztak azért, hogy a teátrum működhessen. Koltay Gáborban megnyugvást és világos jövőképet találtak a dolgozók, akik azt kérdezik a főpolgármestertől: mi a szándéka velük? Arra kérik Tarlós Istvánt, gondolja át döntését.


A József Attila Színház társulatának nyílt levele Tarlós Istvánhoz

(A sajtótájékoztatón felolvasta: Újréti László)

Tisztelt Főpolgármester Úr !

A József Attila Színház társulata értetlenül áll azon döntésük előtt, hogy Koltay Gábort azonnali hatállyal fölmentették megbízott igazgatói pozíciójából. Az indok: a társulat szerződtetése, és az ebből adódó bizalomvesztés! Számunkra ez értelmezhetetlen! Hiszen az ön szájából is elhangzott tavasszal: a társulat marad, a színház jelenlegi formájában működhet tovább. Eddig csendben néztük az eseményeket, mert bíztunk döntéseik helyességében, komolyságában de ezt már nem hagyhatjuk szó nélkül!

Koltay Gábort Önök bízták meg alig két hónappal ezelőtt, hogy a József Attila Színház viharba került hajóját nyugodtabb vizekre kormányozza. A színház társulata bizalmat szavazott Koltay Gábornak, aki alázattal és kemény munkával látott hozzá feladatához.

2011. március 16-án, a József Attila Színházban tartott társulati ülésen – ahol Csomós Miklós bemutatta Koltay Gábort a társulatnak, aki április 1-től foglalta el helyét – a főpolgármester helyettes nyilvánosan kijelentette, hogy Koltay Gáborra ne úgy tekintsünk, mint megbízott igazgatóra, hanem mint teljes jogkörű ügyvezető igazgatóra. Mi feltettük akkor a kérdést, hogy ezek szerint szerződtethet-e? Erre Csomós Miklós egyértelmű igennel válaszolt. Az Előadóművészeti törvény szerint március 31-ig a szerződtetési tárgyalásoknak már véget kellett volna érniük. Ennek szakmai okai, a jövő évad tervezett bemutatói, annak leendő szereplői, és nem utolsó sorban a bérletek, amiket a nézőknek már árusítanak. Hiszen ne felejtsük el értük, a nézőinkért van a színház! Ezzel szemben a József Attila Színház összes dolgozója (110 fő) ekkor még szerződés nélkül állt, mivel az előző igazgató felmondása okán az említett szerződéseket nem tudta megkötni.

Ekkor Koltay Gábor biztosította a társulatot, hogy ezekkel az emberekkel kíván együtt dolgozni. Erre Csomós Miklós bólogatott, és egyetértését fejezte ki. Mi ez, ha nem felhatalmazás a szerződtetésre? Akkor talán Csomós Miklóst kellene leváltani, mert engedélyt adott, beleegyezését fejezte ki a szerződtetésünkkel kapcsolatban. Koltay Gábor csak végrehajtotta, amire meghatalmazást kapott. Ráadásul Csomós Miklós azt is kijelentette, hogy napokon belül kiírják a pályázatot. Ez másfél hónap után történt meg. Az is elhangzott, hogy a támogatás a nyertes pályázat művészi koncepciójától függ. A pályázatban már mást fogalmazott meg, kiírta az összeget, anélkül, hogy lenne nyertes pályázat, vagy akár művészi koncepció.

Elég nagy szakmai elégtelenségre utal az is, hogy májusban ír ki pályázatot, amikor a nézők már a bérleteket vásárolják – hacsak nem meghatározott, előre eldöntött koncepciója van.

Amikor az év elején Csomós Miklós a József Attila Színház hasznosítását, a társulatos forma megszűnését javasolta, Ön közbelépett. Úgy tünt, megmarad a társulat, és a színház megmenekül. Csomós úr ezt kommunikálta felénk. Most megint a társulat szerződtetésével van baja. Csomós Miklós olyan ellentmondásokba ütközött saját magával, amire csak azt reagálhatjuk, hogy nekünk, megrendült a bizalmunk Csomós Miklósban, ezért azonnali hatállyal menesztjük a kulturális gondolkodású emberek köréből, és a gondolatainkból.

Egy biztos: hitelességét, szavahihetőségét végképp elvesztette. Miért nem áll ki megint, mint március 16-án, és mondja a szemünkbe, hogy mégsem kellünk.

Koltay Gábor az elmúlt két hónapban magas szintű szakmai munkát végzett, teljes megelégedésére egy társulatnak, nem csak szakmailag, hanem emberileg is. Erősítve ezzel az ön döntését Főpolgármester Úr, hogy miért pont őt tette ebbe a pozícióba. Aláírt szerződéseivel pusztán törvényben előírt kötelezettségének tett eleget!

A mostani kialakult helyzetért, meggyőződésünk, hogy nem Koltay Gábor a felelős, hanem Csomós Miklós, aki nem vállalja a felelősséget, bizonyíthatóan kimondott szavaiért!

Társulatunk az elmúlt egy évben olyan megpróbáltatásokon ment keresztül, ami akár képtelenné is tehette volna a munka végzésére. Ennek ellenére a társulat komoly anyagi áldozatokat hozott a színház és az ügy érdekében. Az évadban a társulat tagjai lemondtak a fizetésük tíz-tizenöt százalékáról, és az új szerződések is komoly anyagi veszteségeket jelentenek a művészeknek. De esténként felmegy a függöny, és bármit nyilatkozik is a fenntartó nekünk mintha mi sem történt volna, a nézőktől elvárt színvonalon, magas fokú művészi előadásokat kell létrehozni.

Mi, és a nézőink is Koltay Gáborral megnyugvást találtunk, és világos jövőképet. És most megint ott vagyunk, mint az elején, amikor azt hittük meg akarják szüntetni ezt az 55 éves múlttal rendelkező színházat.

A fentiekből úgy tűnik számunkra, hogy mégiscsak a mostani társulattal, azaz velünk vannak fenntartásaik. Milyen kifogások merülnek fel a jelenlegi társulat munkájával? Ha viszont nem erről van szó, akkor miért fontos a társulat nélküli üres épület?

Ezúton kérjük, hogy szánjon időt arra, hogy újra átgondolja, és felülbírálja mostani döntését.

Öntől kérdezzük: mi a szándékuk velünk?

A József Attila Színház egész társulata és összes munkatársa, valamint az az évi 100.000 néző, tisztelettel várja mielőbbi válaszát.

A bizalom becsület dolga! Önök bizalmat szavaztak Koltay Gábornak, aki becsülettel végezte a feladatát az elmúlt két hónapban!

Kérjük szavazzanak bizalmat nekünk !

Köszönettel: A József Attila Színház társulata és munkatársai

Címkék

0 hozzászólás