Twitter Facebook

Léner Péter a József Attila Színházról: „Aki bezárja, az a felelős”


2011. március 1., 11:00

Images_5486
Léner Péter
Léner Péter az MTV Záróra című műsorának vendégeként úgy fogalmazott: nem tudja elképzelni, hogy jövőre ne létezzen a József Attila Színház. Léner biztos abban, hogy ezt a közönség fogja kierőszakolni. „Évente százezer ember jár ide, 55 éve. Budapest kulturális életének fontos része” – mondta.

A 210 millió forintos hiányról szólva a volt igazgató azt mondta, hogy egy színház bevétel-kiadási egyenlege folyton változik, és a végeredmény nagyban függ attól, mikor nézik azt meg. Egy sikeres produkció lényegesen nagyobb bevételt hoz, de negyedévenként kapja az intézmény a költségvetési támogatást is – mondta. Az adósság egy része adótartozás, egy része szállítói követelés, de 210 milliós hiánynak ma már csak a negyede van: az intézmény önerőből dolgozta ezt le, és a szezon végére külső segítség nélkül ki tudná fizetni a teljes adósságot. Kérdésre válaszolva Léner elmondta: nem bánja, hogy bízott a gazdasági igazgatóban, bár az információáramlás kétségtelenül hiányos volt.

>>> A beszélgetés megtekinthető itt.

A műsorvezető megkérdezte azt is, Léner miért nem csinálta végig a hivatalos átadás-átvételi folyamatot. A volt igazgató azt állította: soha olyan utasítást, felkérést nem kapott, hogy vegyen részt bármilyen átadás-átvételen. „Két színházat vettem át, én nem emlékszem ilyenre.” Állítása szerint az volt a baj, hogy a vezetőváltáskor a gazdasági igazgató megbetegedett, így épp a legkompetensebb személy nem volt jelen, akinek nyilván volt elképzelése arról, hogyan tovább. De a megmaradás nem ennek a függvénye, tette hozzá Léner Péter. A színház a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, amely politikai pártokból szerveződő testület, tehát óhatatlanul a József Attila Színház életét is meghatározza. Ugyanakkor leszögezte: távozásának nem volt politikai oka. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem érzi magát felelősnek azért, ha jövőre nem lesz József Attila Színház. „Aki bezárja, az a felelős” – mondta.

>>> Hírek – József Attila Színház: Nem megszűnik, csak „átalakul”
>>> Hírek – A Színházi Társaság a főpolgármesterhez: „Gondolja át még egyszer”
>>> Hírek – A főváros bezárja a József Attila Színházat
>>> Blog – Színházat bezárni nem kell félnetek jó lesz

Címkék

0 hozzászólás