Twitter Facebook

Nemcsák Károly a József Attila Színház igazgatója


2011. július 21., 16:35

Images_8388
Fotó: Takkk / Wikipédia (CC BY-SA 3.0)
Nemcsák Károly
Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművészt nevezte ki a József Attila Színház igazgatói posztjára Tarlós István főpolgármester.

A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatóságának csütörtöki tájékoztatása szerint Tarlós István Nemcsák Károlyt augusztus 1-jétől ötéves időtartamra kéri fel a színház vezetésére.

„A szakmai bizottság két személyt, Horgas Pétert és Nemcsák Károlyt javasolta a poszt betöltésére. A főpolgármester a szakmai szempontok tiszteletben tartása mellett a pályázatában a színház hosszú távú, zavartalan működtetésére nagyobb garanciát nyújtó kandidálót nevezi ki, mivel a jelenlegi anyagi feltételekkel a teátrum az ő elképzelései alapján működtethető” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A múlt héten a József Attila Színház igazgatói székére kiírt versenyben a szakmai javaslattevő bizottság Horgas Péter tervező pályázatát találta a legjobbnak. A megmérettetésen a június 8-án menesztett megbízott igazgató, Koltay Gábor, valamint Nemcsák Károly és Darvasi Ilona párosa is indult – annak ellenére, hogy korábban a soproni Pro Kultúra Kht.-t irányító Nyerges Ferenc azt nyilatkozta, hogy Darvasinak esze ágában sincs elmenni Sopronból. A pályázatokról Meczner János rendező-igazgató, Radnai Annamária dramaturg, Bagó Bertalan rendező, Őze Áron színész-igazgató, a minisztérium és az önkormányzat képviselői döntöttek.

MTI / 7óra7


„A Nemcsák család már három színházat igazgat” – kommentálta a Klubrádióban Makay Sándor színész Nemcsák Károly kinevezését: Nemcsák felesége a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a lánya pedig a Turay Ida Színházat vezeti, ehhez csatlakozik most a budapesti József Attila Színház. Többek szerint ezzel lehet kapcsolatban az, hogy „problémát jelentett” a kinevezők számára a színház társulati tagjai szerződésének Koltay Gábor általi meghosszabbítása.


>>> A József Attila Színház ügye írásokban a 7óra7-en


Nemcsák Károly Mocsolyástelepen született 1957. április 25-én. 1977 és 1981 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1975-1976 között raktárosként dolgozott a mocsolyástelepi erdőgazdaságnál, majd egy esztendeig a Miskolci Nemzeti Színház díszletmunkása volt. Az 1981/82-es évadban a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt, majd 1982 és 1986 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban játszott. Három évet töltött a Radnóti Színpadnál, 1989 és 1991 között pedig a Nemzeti Színház művésze volt. 1999 és 2002 között a Soproni Petőfi Színház tagja volt. 2002 óta a Turay Ida Színház tagja. Közismertsége a Szomszédok című televíziós sorozatnak köszönhető, amelyben 1987 és 1999 között Vágási Feri szerepét játszotta.

Címkék

1 hozzászólás

mikics több mint 4 éve

Az általam nagyrabecsült Makaynak teljesen igaza van: egy családban 3 színházigazgató SOK! Amúgy szerintünk Nemcsák egy rossz ripacs!
A társulat le fog zülleni: ez a jóslatom!