Twitter Facebook
Születésnap

Bárdy György 90 - A Vígszínház művészét köszöntötte a társulat


2011. május 29., 13:30

Images_7605
Fotó: Kallos Bea (MTI-fotó)
Bárdy György színművész a Vígszinház színpadán
A közönségnek azt üzenném, hogy tartsák meg továbbra is szeretetükben a Vígszínházat – mondta az MTI-nek Bárdy György színművész, akit 90. születésnapja alkalmából köszöntöttek barátai és kollégái a Vígszínházban szombaton este.

„Legyen számukra is olyan ünnep a vígszínházi jelenlét, mint amilyen nekünk, nekem a mai napig is az” – tette hozzá.

Születésnapjára Bárdy György azt kívánta, hogy még sokáig találkozhasson vígszínházi barátaival, egészségesen. Mint mondta, megszámlálhatatlan ajándékot kapott, és az évfordulót szerényen, de ünnepélyesesen töltötte a családja körében.

A mai színházi élettel kapcsolatos kérdésre válaszolva bevallotta, hogy őt elsősorban a Vígszínház érdekli. „A Vígszínházban mindent megnézek, amennyire erőm engedi, de ezt engedi. A társulatot rendkívül jónak tartom, a közönség is imádja a színházat, és ez a legfontosabb” – mondta, hozzátéve, hogy nagyon szereti a Vígszínházat és a produkcióit.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi repertoárból melyik előadás áll a legközelebb hozzá, úgy válaszolt: nem szívesen állítana föl rangsort, neki minden, amit a Vígszínházban lát, szívügye.

Szakmája fiatal képviselőiről szólva arról beszélt, hogy nehezebb a helyzetük, részben azért, mert kevesebb a lehetőségük, mint az ő generációjának volt ifjú korában. ”De helytállnak és imádom őket” – mondta.

Images_7604
Fotó: Kallos Bea (MTI-fotó)
A 90 éves Bárdy György színművész érkezik a Vígszínház színpadára Székhelyi József és lánya társaságában

A kultúra és a színházi szakma jelenlegi helyzetére utaló kérdésre úgy válaszolt: hisz benne, hogy a kulturális és a színházi élet mindig megmarad, és egyre jobban virágzik.

Bárdy György elmondta, hogy kisgyerekkora óta teniszezik. „Gondolom, hogy ez a sport tartott ilyen aggastyánként is viszonylag jó állapotban, a mai napig is művelem, ha nem is olyan szinten, mint egykoron” – fogalmazott a színész. Felidézte: „valaha Asbóth József barátom mondta azt, hogy teniszezni lábbal kell, nem kézzel, és a lábak már nem a régiek”. „A fél életemet tenisszel töltöttem, a tenisz a mindenem, a színház után azonnal” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mi adta a legtöbb örömet életében, első helyen a lánya születését említette. Mint mondta, „nagy a szerelem” köztük. „Majdnem mindenben egyetértünk, néha vitatkozunk, és ez nagyon jól esik – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a lánya csodálatos partner mindenben.

A művész lánya, Anna, tervezőgrafikusnak készül, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója.

A házi színpadon szombaton átadták a Bárdy György-díjat is, amelyet minden évben a legeredményesebb 14 éven aluli magyar teniszező vehet át. Az idén Békefi Bianka, az Ábris 2010 TSE versenyzője kapta az elismerést. Átadták továbbá a Bárdy György Tenisz Alapítvány támogatói részvételével megtartott társasági teniszverseny díjait is.

Images_7603
Fotó: Kallos Bea (MTI-fotó)
A 90 éves Bárdy György színművész nézi születésnapi tortáját a Vígszínház színpadán lánya társaságában

„Bárdy György 1964 óta a Vígszínház tagja. Többek között Oscar Madisonként a Furcsa párban, Petipontként az Egy hölgy a Maximból című komédiában, Himaláj hercegként Gombrowicz Operettjében és Milt szerepében a Szerelem, ó!-ban felejthetetlen alakítást nyújtott. Több mint 60 filmszerep, a Valahol Európábantól az Egri csillagokon át a Retúrig; elképesztően gazdag és sokszínű életpálya. Bárdy György – jelenség! Az elmaradhatatlan szivar, a makulátlanul csillogó cipő, a gentleman modor mellett az a vagány, szinte kisfiús mosoly és ravaszkás tekintet, az örök életszeretet” – olvasható a Vígszínház társulatának köszöntőjében.

MTI

Címkék

0 hozzászólás