Twitter Facebook
Dokumentum

Alföldi Róbertnek írt levelet Szörényi Levente


2012. november 21., 23:30

Szörényi Levente a Nemzeti Szinház főigazgatói pályázata és közös munkájuk, az István, a király harmincadik évi jubileumi rendezése okán írt levelet Alföldi Róbertnek. Ennek szövegét teljes egészében közöljük.

Images_16405
Szörényi Levente levele Alföldi Róbertnek
Alföldi Róbert művész úrnak

Nemzeti Színház
főigazgató

Kedves Robi!

Megszólíttatásom okán írom ezt a levelet. Mindenekelőtt szeretném leszögezni: semmi nem predesztinál arra, hogy valamely intézmény – legyen az bár kulturális területen – adminisztratív ügyeiben, így az első számú vezető megválasztásában véleményt nyilvánítsak.

Sokkal fontosabbnak tartom a művészi függetlenséget, az alkotás szabadságát különösen akkor, ha egy jelentős tehetségről van szó, aki nehezen tűri a béklyót.

Jóllehet azt hinnék, hogy Szörényi Leventét és Alföldi Róbertet a korkülönbségen túlmenően világnézeti, értékrendbeli, ízlésbeli, kifejezés-eszközbeli, tehát szinte minden elválasztja egymástól, mégis azt kell mondanom, hogy van egy valami, talán a legfontosabb, ami összeköt bennünket: a művész felelőssége kortársai és az eljövendő nemzedékek iránt.

Számomra is mértékadó rendezéseidet láttam a Nemzeti Színházban, amelyek arról győztek meg, hogy Magad is érzed művészi küldetésed súlyát. Amikor felkértünk – szerzőtársammal egyetértésben – két eddigi legfontosabb és legsikeresebb művünk, az István, a király és a Kőműves Kelemen jubileumi előadásainak megrendezésére, ezek a tapasztalatok vezéreltek.

További munkáidhoz – talán érthetően kissé önző módon elsősorban a közös produkcióinkhoz – kívánok Neked további sok sikert.

Budapesten, 2012. október 23-án

Üdvözlettel:

Szörényi Levente
zeneszerző

A levelet a Heti Válasz című lap tette közzé.

Címkék

0 hozzászólás