Twitter Facebook
Fesztivál | Tánc

Kortárstánc párbeszédre hív az idei L1danceFest


2012. szeptember 5., 20:00

Kortárstánc párbeszédre hívja az alkotókat, a közönséget és a kritikusokat az idén 11. születésnapját ünneplő – és nevében kissé megrövidült – L1danceFest, amely szeptember 19. és 23. között nemzetközi művészekkel, hazai premierekkel, kritikai laboratóriummal, valamint tánctechnikai és vizuális alkotóműhelyekkel várja az érdeklődőket.

Images_15000
Fotó: Gregory Batardon
Trefeli József, Varga Gábor
Az előző években elsősorban az L1 Egyesület rezidens művészeinek munkáira koncentrált a fesztivál, ám tavaly számos új taggal, köztük a vizuális művészetet, a képzőművészetet és a zenét képviselő alkotóval bővültek, ezért a rendezvény programja is egyre jobban megnyílt a társművészetek és a nemzetköziség felé – mondta el a fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Ladjánszki Márta, a szervező L1 Egyesület művészeti vezetője.

A szeptember 19. és 23. között futó fesztivál helyszínei – köztük a MU Színház, a Bakelit Multi Art Center, a Nemzeti Táncszínház és a Krétakör Bázis – idén nagyjából 90 százalékban vendégprodukciókat látnak vendégül nemzetközi és magyar előadásokat felvonultatva. A szervezők arra törekedtek, hogy minden nap több előadás kerüljön színre.

A fesztivál kiemelt programjai közé tartozik a DNA Continuum Program elnevezésű nemzetközi együttműködés keretében született Men & Mahler című táncszínházi előadás. Az alkotás magyar premierje szeptember 22-én lesz a Nemzeti Táncszínházban. A rendezvény másik kiemelt programja a Frissek Speciál című kezdeményezés, amely az L1 Egyesület egyik rezidense által útjára indított, a feltörekvő alkotók számára bemutatkozási lehetőséget kínáló Frissek elnevezésű minifesztivál hangulatából ad ízelítőt.

A fesztivál idei meghívott külföldi előadói között szerepel mások mellett Christine Borch, Ligia Manuela Lewis és a Nanohach. A magyar előadók közül pedig többek között Ladjánszki Márta, Vass Imre és a Zéró Balett produkcióját nézhetik meg a látogatók.

Az ötnapos rendezvény számos kísérőprogramot kínál. Ezek közül a legkiemelkedőbb a Dance Script elnevezésű tánckritikai laboratórium. A Dance Script részét képezi egy zártkörű szakmai workshop, az alkotókat, a közönséget és a kritikusokat összehozó előadás utáni beszélgetések, valamint egy naponta frissülő, és a közönség aktivitására építkező blog.

A kísérőesemények között helyett kapott további három workshop: két tánctechnikai (az amerikai-cseh Joe Alegado és a dán Maik Riebort vezényletével), valamint egy vizuális, a brit Me and the Machine társulat jóvoltából.

MTI

>>> Az L1danceFest műsora a MU Színházban a 7óra7-en
>>> Az L1danceFest műsora a Bakelitben a 7óra7-en
>>> Az L1danceFest műsora a Nemzeti Táncszínházban a 7óra7-en

Címkék

0 hozzászólás