Twitter Facebook
Budapest | Kultpol

Egy négyoldalas pályázatra mondtak igent. Miért?


2012. július 2., 14:30

Nyílt levéllel fordult a Trafó vezetésére benyújtott pályázatokat elbíráló szakmai kuratóriumhoz a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ), amelyben döntésük hátterének nyilvánosságra hozatalát szorgalmazzák.

Mint ismeretes, a Fővárosi Önkormányzat érvénytelenítette a legutóbbi pályázatot, amelyen Kardos József, a Sziget fesztivál és a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa volt programigazgatója; Nagy József nemzetközi hírű táncos-koreográfus-rendező és Haraszti Zsolt, a Trafó igazgatóhelyettese, aki az intézmény jelenlegi munkatársaival – köztük Barda Beáta művészeti vezetővel és Molnárné Kuskó Szilvia gazdasági igazgatóval – pályázott.

Images_14182
Trafó - Kortárs Művészetek Háza

A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte, hogy a szakmai bizottságtól Nagy József 1 tartózkodás mellett 5 támogató szavazatot, Kardos József pedig 1 tartózkodás és 3 nem szavazat mellett 2 támogató szavazatot kapott.

„Nagy József, a kiváló művész pályázata nem tartalmazta teljes körűen a pályázati felhívásban megjelölt dokumentumokat, ezért az önkormányzat nem vállalhatta, hogy az előadó-művészeti törvénynek és a Munka törvénykönyvének nem megfelelő eljárás szerint nevezze ki a vezetőt. Kardos Józsefnek – akinek fesztiválszervező, kulturális menedzseri kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek – pedig nincs az előadó-művészeti törvény által megkövetelt végzettsége, de ezen követelmény alól a kultúráért felelős miniszter adhat egyedi felmentést” – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Mint írják, e tényezők miatt döntöttek az új pályázati kiírás mellett.

A FESZ nyílt levele a pályázatot elbíráló kuratóriumhoz szól, amelyben azt kérik, a grémium tagjai indokolják meg, mi alapján döntöttek egy hiányos pályázat mellett, illetve fejtsék ki, hogy milyen szakmai kritériumok alapján bírálták el a beérkezett pályázatokat. A „szakmai bizottságnak” nevezett kuratórium elnöke Orbán Gyöngyi fideszes önkormányzati képviselő, tagjai: Vona Tibor, az Experidance ügyvezető igazgatója, Topolánszky Tamás, a Blaskó Balázs-féle egri színház tánctagozat-vezetője, Dobay Dezső, az RS9 Színház igazgatója, a Színházművészeti Bizottság tagja és a korábban Nagy Józseffel együtt dolgozó Várszegi Tibor, a jászberényi Malom Színház igazgatója. A Magyar Narancs nem cáfolt értesülései szerint a „szakmai bizottság” által nyertesnek kihozott pályázat mindössze négy oldalt tartalmazott, és nem tartalmazta az előírt mellékletet sem. A lap azt is megírta: Nagy tulajdonképpen nem ambicionálja a Trafó vezetését, az intézmény valódi irányítója feltehetően a jövendő helyetteseként megjelölt Gemza Péter lett volna, aki egyébként a debreceni Csokonai Színház koreográfusaként dolgozik.

A Független Előadó-művészeti Szövetség nyílt levelének szövege

Tisztelt Kurátorok!

Ezúton kérjük Önöket, mint a színházi és tánc szakma képviselőit, hogy tájékoztassák a Független Előadó-művészeti Szövetséget a Trafó pályázattal kapcsolatos kuratóriumi munkájukról, a döntések hátteréről.

Mint a Trafó működését leginkább érintő terület érdekképviseleti szervezete, elengedhetetlennek tartjuk a szakmai transzparenciát egy ilyen kiemelt kulturális intézmény vezetői pályázatával kapcsolatban.

A Főpolgármesteri Hivatal válasza alapján kérjük, hogy indokolják meg, mi alapján döntöttek egy hiányos pályázat mellett, illetve fejtsék ki, hogy milyen szakmai kritériumok alapján bírálták el a beérkezett pályázatokat.

Mivel a Hivatal válasza rengeteg találgatásnak, bizonytalanságnak, kérdésnek adott terepet, a tisztánlátás és szakmánk védelme érdekében tarjuk szükségesnek a nyilvános beszámolót.

Üdvözlettel:

FESZ elnöksége

Címkék

0 hozzászólás