Twitter Facebook
Felsőoktatás

Furcsa intézetigazgatói pályázat Kaposváron


2012. január 30., 11:00

Images_11654
Pályázatot hirdettek Kaposváron az egyetem újonnan alapított Színházi Intézetének vezetésére – a kiírás azonban nem várt el tudományos fokozatot a jelentkezőktől. A pályázatot január 31-ig bírálják el.

Mindez ahhoz képest furcsa, hogy a pályázatot január 24-ig kellett beadni, vagyis az alapos elbíráláshoz egyetlen hét elég a Kaposvári Egyetem vezetésének. A http://kozigallas.gov.hu portálon jelenleg két intézetigazgatói állás van meghirdetve, a Szent István Egyetem hasonló témájú pályázatának elbírálása negyven nap, a Szegedi Tudományegyetemé ötven nap, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemé négy hónap. Vagyis az egy hét meglehetősen szokatlan, gyors ügyintézést igénylő intervallum.

Az is furcsa, hogy az intézetigazgatói állások igazgatására általában magasabb tudományos fokozattal rendelkezők jelentkezhetnek (az általunk megvizsgált – köztük a jelenleg aktív – pályázati kiírások mindegyike elvár tudományos fokozatot, legalább PhD-t), a kaposvári kiírásban azonban szó sincs ilyesmiről. Érdekesség egyébként, hogy a kiírás szerint a pályázat elbírálásának módja „jogszabályokban és az Egyetem belső szabályzataiban meghatározott rend szerint” történik. A szenátus december 14-én fogadta el azt a szervezeti és működési szabályzatban (szmsz) eszközölt módosítást, miszerint „Az intézetigazgató felsőfokú végzettséggel és az adott Intézethez tartozó szakterületen gyakorlattal rendelkező személy lehet”. Az intézetről szóló szmsz-módosításról október 26-án döntött a szenátus, ám érdekesség, hogy a pályázat kiírásakor az nem is volt hatályban (az ominózus 30/A § 2012. január 1-jén lépett életbe). Eszerint: „Az intézetigazgatót pályázati eljárás lefolytatásával, az érintett tanszéki/intézeti értekezletek, a Kari Tanács és a Szenátus véleményét kikérve a rektor bízza meg, 3-5 évre szólóan.” Ez a részletes szabályozás.

A http://ke.hu oldalon ezen kívül semmi nyoma nincs az Szinházi Intézet létrejöttének. Szerettük volna megtudni, mi az oka annak, hogy egy olyan szakterületen (művészeti képzés), amelyen nem jellemző a kutatás, intézetet hoznak létre, amely ráadásul – szokatlan módon – mindössze két területet (Színházi és Látványtervező Tanszékek) fog össze. Megkérdeztük, milyen okok vezettek a Színházi Intézet létrehozásához, különös tekintettel arra, hogy mindössze két tanszék „ernyőszervezetéről” van szó. Megkérdeztük, miért van szükség teljes állású alkalmazottra az intézményvezetői poszton, különös tekintettel arra, hogy a pályázat nem vár el tudományos fokozatot a jelölttől. Megkérdeztük, mi az oka, hogy ezúttal a benyújtás és az állás elfoglalásának ideje között ilyen kevés idő telik el. Arra is kíváncsiak voltunk, miért éppen december 25-én (tudvalevően nem munkanap) írták ki a pályázatot. Arra is kíváncsiak voltunk, milyen tanszékvezetői jogosítványok szűnnek meg ezzel. És meg szerettük volna tudni az elbírálás pontos részleteit is, azét az elbírálásét, amely egyetlen hét alatt lezajlik.

Úgy tűnik, a gyors ügyintézés nem terjed ki azért minden területre. A nyilvánosság tájékoztatására például nem. A Kaposvári Egyetemnek hetekkel ezelőtt feltett kérdéseinkre ugyanis – noha erre szóban ígéretet kaptunk – nem érkezett válasz.

Címkék

0 hozzászólás