Twitter Facebook

Kaposvári Egyetem: Csáki vs. Vidnyánszky


2012. február 2., 03:00

Images_11714
Csáki Judit vagy Vidnyánszky Attila lesz a Színházi Intézet igazgatója?
A ringet a Kaposvári Egyetem biztosítja. A trófea: a Színházi Intézet vezetői pozíciója. A kék sarokban: Csáki Judit PhD tanszékvezető. A piros sarokban: Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, címzetes egyetemi tanár.

Úgy tűnik, valaki észbe kapott, hogy ki fog lógni a lóláb, ha egyetlen hét alatt sikerül elbírálni a Kaposvári Egyetemen (KE) belül alakult Színházi Intézet vezetői posztjára kiírt pályázatot. Mint január 30-i cikkünkben taglaltuk, furcsa és számos kérdést felvet, hogy egy ilyen komoly(nak szánt) pályázatot ilyen rövid idő alatt el lehet bírálni Kaposváron, ha egy ilyen döntéshez az ország összes többi egyetemén minimum egy hónapra van szükség. A furcsaságot fokozza, hogy a pályázatot Karácsony napján, december 25-én (!) írta ki az egyetem. Hírek szerint az egyetem rektora, Szávai Ferenc egy hónappal meghosszabbította a színházi, továbbá a vizuális és a médiaművészeti intézet igazgatói pályázatainak elbírálási folyamatát.

A Színházi Intézet – a KE elvárásai szerint „menedzserszemléletű” – vezetésére két pályázatot adtak be. Az egyik pályázó Csáki Judit kritikus, a Színházi Tanszék vezetője (PhD tudományos fokozat), a Revizor című kritikai portál főszerkesztője. Jelentkezését – noha tanszékvezetői jogosítványait az intézet létrehozása a KE szóvivőjének nyilatkozata szerint semmiben nem csorbítja – a szakmai egység mellett a munka- és költséghatékonyság is indokolhatja – elemzi a helyzetet a Somogyi Hírlap. A másik pályázó azonban a Csákival köztudomásúan nem túl baráti viszonyt ápoló, ám a KE vezetése körében igen nagy elismerésnek örvendő Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas színházi és filmrendező, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, a szakminiszter által felkért Színházművészeti Bizottság tagja, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház főrendezője, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a KE címzetes egyetemi tanára – akinek nincs tudományos fokozata. Igaz, ez – ismét furcsaság – nem is szerepelt feltételként a kiírásban.

A helyzet már csak azért is érdekes, mert a tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozón Vidnyánszky Attila a szemtanúk beszámolója alapján éppen Csáki Judithoz intézett néhány szót, miután az előadásáról szóló szakmai beszélgetés közepén a székét felborította, és távozott a rendezvényről, sőt a városból is, úgy, hogy az aznapra a részvételével meghirdetett fórumot nélküle kellett megtartani. Vidnyánszky – aki Schwajda György kaposvári színházigazgatóvá választásakor a szakmai bizottság tagja volt – szeptemberben címzetes egyetemi tanári kitüntetést kapott a KE szenátusától. Ez sokakat meglepett, mivel az említett aktuson túl a Kossuth-díjas rendezőnek soha semmiféle viszonya nem volt sem a KE-vel, sem a Csiky Gergely Színházzal. A cím átvételekor arról beszélt, hogy vannak olyan színházak vidéken, ahol 30%-ot éri el a diplomás színészek száma, az új előadó-művészeti törvény értelmében azonban 70%-os arányra lesz szükség. Szávai rektor ebből vezette le azt, hogy „a színészképzésre nagy igény van”.

Összességében érdekes lesz a helyzet, ha netán Vidnyánszky Attila nyeri a pályázatot, akinek Csákin kívül többek között a szakon tanító, ám színházi szemléletéhez képest összehasonlíthatatlanul másik iskolát képviselő Mohácsi Jánossal, Réthly Attilával, Kelemen Józseffel, Kocsis Pállal, Rusznyák Gáborral és másokkal kell együtt dolgoznia – menedzserszemlélettel.

A döntést február 29-re napolták el.

Kapcsolódó:

>>> Furcsa intézetigazgatói pályázat Kaposváron

Címkék

0 hozzászólás