Twitter Facebook

A Nefmi megvonta a támogatást a Budapesti Kamaraszínháztól


2011. december 21., 14:30

Bizonytalanná vált a Budapesti Kamaraszínház helyzete, miután a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) január elsejétől megvonja a támogatását; erről december 15-én levélben értesítették a színház vezetését.

Images_11090
Fotó: Kollányi Péter (MTI-foto)
Szűcs Miklós, a színház igazgatója a szerdai sajtótájékoztatóval egybekötött rendkívüli társulati ülésén elmondta: zavaros helyzetet teremt az a levél, amelyben a NEFMI felmondta a Budapesti Kamaraszínház támogatásáról szóló keretszerződését.

„Érthetetlen, mi a szándék, senki nem tudja, hogyan tovább” – mondta. A direktor hozzátette, hogy a színház üzleti tervét a vagyonkezelő ebben az évben 38 millió forint mínusszal fogadta el, így ha a minisztérium nem utal pénzt, januárban nem tudják kifizetni a decemberi béreket. Ha a színházat bezárják, a januárra eladott jegyeket is vissza kellene fizetni.

Az igazgató közölte: levelet ír a miniszternek, amelyben választ kér arra a kérdésre, bezárják-e a színházat, ami jogi és gazdasági következményekkel jár, vagy tovább kívánják üzemeltetni. Mint rámutatott, ebben az esetben el kell utalniuk a pénzt a januári és februári bérek kifizetésére.

A minisztériumtól kapott levél szerint a NEFMI évek óta sikertelen erőfeszítéseket tesz arra, hogy a Budapesti Kamaraszínházzal összefüggő jogosultságait és kötelezettségeit átadja a Fővárosi Önkormányzatnak. Mint írták, a minisztériumnak a költségvetés helyzete miatt a színház számára a továbbiakban nincs módjában működési támogatást biztosítani, ezért a színházzal fennálló közhasznú keretszerződést 2011. december 31-vel felmondja.

A szerződés addig az időpontig szólt, amíg a színházat a Fővárosi Önkormányzatnak át nem adják. A levelet, amelyet december 15-én kapott a színház, Skultéty László, a NEFMI gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára írta alá.

Bár a keretszerződés szerint az abból eredő minden vitát egyeztetéssel kellene megoldani, az igazgató azt mondta, senki nem egyeztetett a színház helyzetével kapcsolatban, a levelet minden előzmény nélkül vette át.

Kérdésre válaszolva megjegyezte: a Budapesti Kamaraszínháznak a Magyar Színházzal és a Játékszínnel való összevonásáról sincsenek további információi. Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója korábban az MTI-nek arról beszélt, hogy felkérést kapott a három színház összevonását célzó koncepció kidolgozására.

Szűcs Miklós tájékoztatása szerint a szerződés felbontásának, a támogatás megvonásának következményeiről a levélben nincs szó.

„Ha nem adnak pénzt, akkor a színház tagjainak és az igazgatónak is fel kellene mondani, ez a levélben nem szerepel” – fogalmazott, hozzátéve, hogy amennyiben bezárják a színházat, a társulat tagjainak szerződésük lejártáig bért vagy végkielégítést kellene fizetni. Mint elmondta, az általuk megkérdezett jogászok véleménye szerint a szerződés felmondása jogszerűtlen.

Az igazgató felidézte, hogy az elmúlt három évben a színház támogatásának több mint 40 százalékát elvonták, a teátrum csak a társulat áldozatvállalása mellett maradhatott talpon. Hangsúlyozta, a Budapesti Kamaraszínháznak sem köztartozása, sem kifizetetlen számlája nincsen.

Szűcs Miklós, aki 1990 óta vezeti a színházat, összefoglalta az elmúlt időszakban elért eredményeket, felidézte a sikeres előadásokat, külföldi vendégjátékokat, a művészeket, akik a színház produkcióiban részt vettek, a munkát elismerő díjakat, valamint megköszönte az egész társulat eddigi munkáját.

Mint mondta, várják a választ a miniszternek, az államtitkárnak, Skultéty Lászlónak, valamint a vagyonkezelőnek címzett levelekre, és arról tájékoztatja a társulat tagjait.

MTI

Címkék

1 hozzászólás

End1983 csaknem 4 éve

Számtalan kellemes pillanatot éltem át a Kamara egyes nézőterein. Sokat köszönhetek az ismert, és ismeretlen embereknek, akik ott dolgoznak. Azt gondolom, hogy szükség van a társulatra, mert valami olyat ad az embereknek, amit más színház nem. Van szépség abban, hogy az emberek olyan székekről nézik az előadást, amilyenek ott vannak, miközben a leghátsó sorból is tisztán látszik a színész színésznő minden mimikai rezdülése.
Számtalan változást hozott az életembe akár a Tivoli, akár a Shure…
Remélem, nem bukik el a Kamara, mert az nagy veszteség lenne a városnak.