Twitter Facebook

Ajánljuk magunkat – jegyakció és happening a Kamaraszínházért a Károly körúton


2012. február 10., 14:45

Images_11878
Németh Kristóf
Utcai akciót szerveztek a Budapesti Kamaraszínház művészei a Károly körúton, hogy megtöltsék előadásaik jelenleg igencsak hiányos nézőtereit. Mint Dolmány Attila, a színház társulatának tagja elmondta: ez a helyzet azért állt elő, mert egy hónappal később kezdhették csak meg a jegyértékesítést.

Németh Kristóf, a Kamaraszínház társulatának – és annak frissen megalapult művészeti tanácsának – tagja, miután a megnyitó során többször is üdvözölte az akción megjelent nézőket, leendő nézőket, támogatókat és leendő támogatókat, az alkalom apropóját is ismertette: „Ma együtt vagyunk itt veletek, a Budapesti Kamaraszínház összes dolgozói és művészei, azon az alkalmon, ahol tulajdonképpen ajánljuk magunkat”.

Ezután a konkrétumokra terelte a szót és megköszönte a fenntartó, a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) által nyújtott támogatást, amiből eddig a teátrum dolgozói egy fillért sem láttak – úgy tűnik, hogy a Kamaraszínház tudatán és akaratán kívül hónapok óta önkéntes alapon működő, civil szervezetre hasonlító közintézménnyé változott. „Családok kerülhetnek krízisbe, és szerintünk ez nem jól van így. És eközben azt látom, hogy mindenki példásan teljesít” – tette hozzá a Kertész Géza szerepének köszönhetően széles körű közszeretetnek örvendő Németh, majd kellemesen hatásvadász, közösségteremtésre biztató mondatokkal zárta beszédét, aminek végén az is elhangzott, hogy a mai nap folyamán 50%-os kedvezménnyel lehet jegyeket váltani a Kamaraszínház előadásaira.

Sándor György, az alkalmi közönségszervező

Images_11876
Dolmány Attila
De, hogy miért alakulhatott ki az a helyzet, hogy erre szükség van? Talán azért, mert a támogatás elvonása után egyetlen ember se akarta volna betenni a lábát a három játszóhellyel rendelkező, Németh Kristóf által többször is művészszínháznak aposztrofált teátrumba? Dolmány Attilától megtudhattuk, hogy erről szó sincs. A decemberi támogatás elvonás utáni több hónapos lobbi következtében ugyan sikerült a Kamaraszínháznak kiharcolnia egy 147 millió forintos támogatást, ami a működésüket áprilisig fedezi, de a bizonytalan helyzetben kénytelenek voltak bezárni a jegypénztárakat. „Muszáj volt a színház vezetésének február 5-ig zároltatni a jegyeladásokat, ezért nagyon sok előadásunkra nincsen eladva jegy.” Vagyis: a színház nem adhatott el jegyeket februárra, ugyanis azt se tudták, hogy egyáltalán létezni fognak-e még ekkor.

A jövő heti A vihar kapujában című előadásra jelenleg 3 darab eladott jegy van, „ebből kettő saját vendég”, de nagyon sok előadás van ugyanebben a helyzetben.

A Károly körúton amerikai külvárosi hangulatot idéző égő hordóval, ingyenes forralt borral várják az érdeklődőket, azokat, akik szeretnének februárban a Kamaraszínház nézőterén helyet foglalni és azokat is, akik erre a lehetőségre még nem gondoltak, de kipróbálnák. A hangulatos kis happeningen, ahol a helyzetük ellenére vidám művészek várják a nézőket egész nap féláron lehet hozzájutni a jegyekhez.

Images_11877
Utcai happening a Budapesti Kamaraszínház megmentéséért - 2012. február 10.

„Nem lenne rossz, akár a bezárása, akár a továbbműködése előtt tudatosítani az emberekben, hogy huszonegy éve létezik egy ilyen színház Budapesten” – hallottuk. És ezzel nem lehet nem egyetérteni, még ha erre lett is volna huszonegy év.

>>> A Budapesti Kamaraszínház műsora a 7óra7-en

Címkék

Dolmány Attila Németh Kristóf Budapesti Kamaraszínház

0 hozzászólás