Twitter Facebook

A Koma-VW: Vonnegut és Williams a Koma Bázison


2012. február 25., 10:30

Images_12072
Fotó: Sára Eszter
Mohai Tamás és Lass Bea A kétszereplős darab próbáján
Márciusban két ősbemutató lesz a Koma Bázison: 3-án Polgár Péter rendezésében egy klasszikust láthatnak a nézők, amit a Koma kérésére Upor László dramaturg fordított le. Tennessee Williams kétszereplős darabjának címe: A kétszereplős darab. A testvérpár szerepében Lass Bea és Mohai Tamás. Március 10-ig, a bemutatóig, Valcz Péter és színészei (Szabó Vera, Vékes Csaba és Fekete Zsolt) a 2007-ben elhunyt amerikai kortárs íróval, Kurt Vonneguttal foglalkoznak. A munkafolyamatot a rendező próbanaplóján keresztül is figyelemmel kísérhetik a nézők.

Tennessee Williams: A kétszereplős darab (The Two-Character Play)

Csupán egy évet késett Tennessee Williams születésének századik évfordulójához képest, így a százegyedik évfordulója előtt tiszteleg 2012 márciusi, magyarországi ősbemutatójával a Koma.

A Koma célja, hogy kortárs témákkal foglalkozik, aktuális problémákat vet fel színházi formában, amely a társadalom minden rétegét megszólítja. A társulat fejlődéséhez azonban nélkülözhetetlen, hogy olykor olyan örökérvényű klasszikus művekkel is foglalkozzon, amelyek amellett, hogy hordoznak a mai magyar társadalomra is jellemző helyzeteket, érzéseket, gondolatokat, ”pusztán” a színházi műfaj művészi és esztétikai szépségét is megmutatják. Az alkotók fontos, dolgos műhelymunka után tűzik repertoárra Tennessee Williams művét, egyfajta klasszikus színházi élményt kínálva – az eddig megszokott stílusukban – nézőiknek és az őket figyelemmel kísérő szakmai közönségnek.

Images_12071
Fotó: Sára Eszter
Lass Bea és Mohai Tamás A kétszereplős darab próbáján

A darabról

A darab szereplői egy színész testvérpár. Felice, a fiú és Clare, a lány. (Nem véletlen a nevek feminin hangzása sem.) Ők ketten egy nem túl sikeres haknitársulattal a vidéki városokat járják. Egyszer csak egy nevesincs helyen, a semmi közepén egy lerobbant, elhagyatott színházban találják magukat. Színésztársaik cserbenhagyják őket egy rövid üzenet kísértében: ”Te és a húgod őrültek vagytok!” Ezután már csak egymásra számíthatnak. A színházban, egy félig felépített színpadon, a szórakoztatásra vágyó helyi közönség előtt kell megfelelniük. Felice és Clare ekkor megpróbálják eljátszani A kétszereplős darab című művet, melyet Felice írt erre az alkalomra. Egyfajta színház a színházban születik, ahol elmosódnak a képzelet és a valóság határvonalai. A történet folyamán a szereplők sorsa magával ragadó és izgalmas. A végső leszámolás, egy csőre töltött pisztoly kíséretében, hátborzongató pillanatokban végződik, ahol bátorság és gyávaság keveredik, a testvérpár pedig szinte egy személyiséggé válik.

A darab hátteréről

Tennessee Williams tíz éven át dolgozott A kétszereplős darab című művén. Ez volt a leghosszabb idő, amit egy mű írásával töltött, és ez bizonyult talán a legszemélyesebb és legbensőségesebb színpadi darabjának, hiszen a néhol igencsak sötét hangvételt Williams saját életéből merítette.

Images_12073
Fotó: Sára Eszter
Vékes Csaba az Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut próbáján
Rose, Tennessee Williams nővére skizofréniában szenvedett. Az ő sorsa kísérte és kísértette végig életét. Személyisége átitatta korábbi műveinek nőalakjait is. A kétszereplős darab című kései művében Tennessee azonban már elmozdult a megszokott költői realizmustól, korábbi drámái után, melyek nézői és szakmai elismertséget szereztek neki, most egy sokkal elvontabb, talán néhol abszurditásba forduló figurákkal és darabbal állt elő, amely igencsak megosztotta akkori közönségét. Meg kell jegyezni, ebben a korszakában Beckett, Ionesco, Pirandello is igen komoly hatással voltak rá.

Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut

A Koma legújabb produkciójának főszerepében Kurt Vonnegut, a 2007-ben elhunyt kortárs amerikai író áll.

Egy fiatal pár, István és Liza új lakásba költöznek. Vonnegut az, aki írja őket. A lakás István nagyapjáé volt, aki hadifogságba esett a II. világháborúban. Nem mesélt róla. Mesél hát Vonnegut, aki viszont nagyon szeret beszélni, hiszen epikus. Elmesél egy utat a békéből a háborúba. Egy érdekfeszítő történetet indiánokról, Mel Gibsonról, bojlerről, a számítógépes játéktól a taxis üldözésig, vízszámlával, betöréssel és rendőrséggel. Emlékek egy korból, amikor még volt háború.

Images_12070
Fotó: Sára Eszter
Szabó Vera és Fekete Zsolt az Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut próbáján

Az előadás zenéjét Rubik Ernő Zoltán szerzi. A rendező, Valcz Péter, 2006-ban a  Kaposvári Egyetem színész szakán szerzett diplomát. Két évig a kaposvári Csiky Gergely Színháznak volt a tagja. Ezt követően elvégezte a két éves párizsi Jacques Lecoq nemzetközi iskolát. Azóta ez az első rendezése. 2010 óta a Koma tagja.

>>> A Koma műsora

Címkék

0 hozzászólás