Twitter Facebook

Deilephila – Nem csak XV. kerületieknek


2011. december 9., 11:30

December 17-én mutatja be új, Deilephila című előadását a KoMa Társulat új, XV. kerületi bázisán. Maga az előadás is a XV. kerülethez kötődik, a helyi legendákat dolgozza fel.

Az előadás résztvevői ezúttal nem egy kész drámaszöveget kaptatok, hanem kutatómunka előzte meg a próbákat. – A társulat minden egyes tagja részt vett a kutatásban – mondja a produkció munkatársa, Pass Andrea. – Kis csapatokban felkerestük a számunkra izgalmasnak ígérkező helyeket, de nemcsak a kerület emblematikus épületeibe, intézményeibe látogattunk el, ugyanennyire fontos volt számunkra, hogy piacokon, iskolákban, éttermekben, bevásárló központokban, kocsmákban is beszélgessünk az emberekkel. A lakók viszonya a kerülethez épp olyan mértékben érdekelt bennünket, mint a tőlük hallott izgalmas történetek.

Images_10830
Fotó: Ember Sára
Készül a Deilephila

Az előadás rendezője, Felhőfi-Kiss László is a kerületben lakik. Pass Andrea szerint már a felkérés előtt sokkal többet tudott a kerületről, ugyanis helyi lakosként nagyon érdekelte a kerület múltja, és minden létező kiadványt el is olvasott lakóhelyéről.

– A kerület megismerése majd bemutatása volt a cél?

– A kerület bemutatása lehetetlen lett volna, ha csak nem egy 24 órás előadást állítunk össze. Az érdekelt bennünket, ami színpadon is igazán izgalmas lehet. A színházban mindig a konfliktus, a dráma, ami érdekes. Ez határozta meg, hogy mely történetekből szülessenek jelenetek. Ezek a történetek mellőzik a történelmi hitelességet, inspirációs alapként kezeltük őket, melyeket fikciós elemek alakítanak színházi produkcióvá. Tehát a kutatás során sokkal több mindent tudtunk meg a kerületről, mint amit majd látni fognak a nézők az előadásban. Itt van a Bázisunk, a kerület életében kívánunk aktív szerepet betölteni, így alapvető fontosságú, hogy minél jobban megismerjük a kerületet.

Images_10831
Fotó: Ember Sára
KoMa Bázis

Ezzel együtt Pass Andrea szerint nem csak a XV. kerületiek számára lesz érdekes a produkció. – A XV. kerület legendáit kutatva született, ugyanakkor az előadás történetei és szereplői a fikció és a valóság keveredéséből állnak össze. Olyan karaktereket, helyzeteket, emberi kapcsolatokat, sorsokat vonultatunk fel, melyekre nemcsak a kerület lakói, de mindannyian ráismerhetünk.

A Deilephila című előadást december 17-én és 18-án, januárban 21-én és 22-én láthatja a közönség a XV. kerületi KoMa Bázison.

>>> Deilephila – színlap, időpontok

Címkék

0 hozzászólás