Twitter Facebook
Villáminterjú

A Bányavirág Budapesten


2012. február 16., 12:00

Székely Csaba Bányavirág című Vilmos-díjas drámájából készült előadás szombaton este lesz látható a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Az előadás Marosvásárhelyről érkezik, ennek kapcsán kérdeztük Sebestyén Aba rendezőt.

Images_11923
Sebestyén Aba
Székely Csaba drámája 2011-ben megnyerte a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának elismerését, a Vilmos-díjat. A marosvásárhelyi előadás tulajdonképpen ősbemutató, hiszen előtte csak egy felolvasószínházi előadást rendeztek belőle. Hol találkozott először a darabbal? Fontos volt, hogy az ősbemutatóra autentikus környezetben, Székelyföldön kerüljön sor?

Sebestyén Aba (SA): A marosvásárhelyi Teatru74 román független színház által szervezett Színházi gyakorlat keretében találkoztam a darabbal, ahol kolozsvári és marosvásárhelyi színészhallgatókkal volt alkalmam dolgozni rajta. Természetesen fontos volt számomra is és a szerző számára is, hogy abban a környezetben kerüljön bemutatásra a darab, ahol az megíródott, hiszen sokunk számára ismerősek ezek az élethelyzetek, ezek a figurák.

Tasnádi István: Paravarieté, Finito, Gianina Cărbunariu: Stop the tempo, Székely Csaba: Bányavirág. Annak van valami oka, hogy elsősorban kortárs darabokat állít színpadra?

SA: Igen, keresem, és kihívásnak tartom azokat a témákat feldolgozni, és színpadra állítani, amelyek olyan problémákat érintenek, amelyekkel nap mint nap találkozunk, szembesülünk.

A IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon a Bányavirág elhozta a legjobb előadás díját, és Budapest után a debreceni a DESZKA Fesztiválra is meghívást kapott. Gondolta volna, hogy ilyen jól fogadják az előadást a határ innenső és túlsó felén is?

SA: A célom a darabban megelevenedő bányavidék karaktereinek és mindennapi problémáinak minél hitelesebb megformálása volt, a kortárs színház eszközeivel. A sikernek természetesen örülünk, itt is, ott is.


>>> Bányavirág – színlap, időpontok

Címkék

0 hozzászólás