Twitter Facebook

Budapesten a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház


2012. február 6., 11:00

Budapestre érkezik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata; a vendégjáték első állomásaként a Thália Színházban Shakespeare-darabot mutatnak be A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása címmel február 16-án, csütörtökön.

Images_11780
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
A Thália Színház közleménye szerint bár Shakespeare-darabról van szó, az előadás a 21. századi párkapcsolati problémákra is megoldást kínál a modern rendezés és a korszerűsített nyelvezet erejével.

Mint írják, Sorin Militaru, a darab rendezője hazája egyik legtöbbet foglalkoztatott színházi alkotója. Magyarországra is szívesen hívják vendégrendezőként, dolgozott már Kecskeméten és Szolnokon is.

A rendező szerint a darab tulajdonképpen egy nő és egy férfi közti kapcsolat fejlődéstörténete, amely a kölcsönös megismerés szakaszairól szól. Katalin megismeri Petruchiót, az összes trükkjével, és azokat megértve válik a játék részesévé.

„Nem akartam a darabot klasszikus megközelítésben kezelni, a téma amúgy kissé erőltetett lenne az európai kulturális viszonyrendszerben. Ezért inkább a szelídítés folyamatára összpontosítottam, mint a főszereplők egymást megismerő folyamatára, ezért szerintem találóbb cím a hárpia megzabolázása, mint a makrancos hölgy” – idézi Sorin Militarut az előadás ajánlója.

A darabban, amelyet Nádasdy Ádám fordításában játszik a társulat, Petruchio szerepében Bokor Barna, Katalinként Berekméri Katalin látható.

A Tompa Miklós Társulat február 18-án és 19-én a budapesti Nemzeti Színházban vendégeskedik: szombaton Székely Csaba Bányavirág című drámáját, amely a Yorick Stúdióval együttműködésben készült, a Gobbi Hilda Színpadon láthatják a nézők, vasárnap pedig a nagyszínpadon Csehov Platonov című művét mutatják be.

MTI

Címkék

0 hozzászólás