Twitter Facebook
Nemzeti 10

Tragédiától Tragédiáig tart – sajtótájékoztató a Nemzetiben


2012. február 7., 17:05

Images_11792
Fotó: Kovács Krisztián / Nemzeti Színház
Gáspárik Attila, Alföldi Róbert
Március 25-én lesz tíz éves a Nemzeti Színház, az ebből az alkalomból tartandó ünnepségről, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház februári vendégjátékáról, valamint a nemrég megnyílt, Garas Dezső filmes életművéről szóló kiállításról tartott sajtótájékoztatót Alföldi Róbert igazgató.

„Ígérem, szokásainktól eltérően nyugodt sajtótájékoztatónk lesz” – nyitotta meg Alföldi az eseményt. 2002. március 25-én kezdte meg működését a Bajor Gizi parknál az új Nemzeti Színház, ami idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Alföldi elmondása szerint nem nagyszabású rendezvényre készülnek, hanem azt szeretnék, hogy igazából a színházról ez az alkalom. Ennek érdekében például az E.ON támogatásának köszönhetően tíz vidéki városból (Veszprém, Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg, Pécs, Nagykanizsa, Szekszárd, Debrecen, Szolnok) érkezik Budapestre egy-egy ingyenes busz, amelynek utasai ingyenesen megnézhetik Az ember tragédiája díszelőadását. „Szeretnénk, ha olyan pedagógusok is eljönnének, akik nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak eljutni hozzánk” – tette hozzá az igazgató.

Alföldi arra is kitért, hogy az ünnepség alkalmából lelepleznek egy, a Rákóczi hidat díszítő falfestményt. A Suppré-Neopaint kreatív ügynökség által készített képeken a Nemzet Színészei cím eltávozott birtokosainak portréja lesz látható. Az átadásra és a munkafolyamat dokumentációját bemutató kiállítás megnyitására a délutáni Bánk bán – junior című előadás előtt kerül sor.

„Mivel ez a tíz év Tragédiától Tragédiáig tart” – utalt Alföldi arra, hogy Nemzeti Színház nyitóelőadása volt az új rendezésben látható Madách-mű –, ebből az alkalomból egy fotópályázatot hirdetnek meg, aminek témája Az ember tragédiája. Március 9-ig várnak témához kapcsolódó asszociációs játékokat, amely közül a legjobbak egy, a díszelőadás előtt fél órával megnyíló kiállításon lesznek láthatóak. A zsűri tagjai: Alföldi Róbert, Gulyás Gábor, Jankovics Marcell, Szilágyi Lenke, Vojnich Erzsébet és Vörös Róbert. Az ünnepségen a minisztérium is képviseltetni fogja magát.

Images_11791
Fotó: Kovács Krisztián / Nemzeti Színház
Gáspárik Attila, Alföldi Róbert a sajtótájékoztatón

A minisztérium támogatásával február 16-a és 21-e között magyarországi turnéra érkező Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal kapcsolatban elhangzott: a Nemzetin kívül a Tháliában és a debreceni Csokonai Színházban is láthatóak lesznek a határon túli teátrum egyes előadásai.

Images_11793
Fotó: Kovács Krisztián / Nemzeti Színház
Gáspárik Attila
Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi színház tavaly júliusban kinevezett igazgatója ismertette az intézmény működését, és hozzátette: szerinte az ünnepi aktus egyik része, hogy ők itt felléphetnek. Az igazgató igyekszik tágítani a határokat, ennek egyik része ez a vendégjáték, amihez az anyagi hátteret egy, a Nemzetierőforrás-minisztériumtól kapott 5 millió forint, valamint egy, a MOL által kiírt pályázaton elnyert összeg, illetve saját költségvetésük egyszerre biztosítja. „Évek óta nem sikerült ilyen mértékben bemutatkoznunk a magyar közönség előtt, ez egy nagy lehetőség” – mondta Gáspárik, majd hozzátette, hogy szeretné, ha a jövőben a Nemzeti Színház is többet fordulna meg Erdélyben.

Ebből az alkalomból A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című produkciót a Thália Színházban, a Bányavirág és a Platonov előadásokat a Nemzeti Színházban, a debreceni Csokonai Színházban pedig a Két lengyelül beszélő szegény románt láthatja a közönség.

A romániai és a magyar színjátszás együttműködése kapcsán Alföldi megemlítette, hogy az évad végén kezdik el próbálni, a szeptemberben bemutatásra kerülő új Andrei Şerban-rendezést, aminek címét egyelőre nem árulta el az igazgató.

A sajtótájékoztatót a Gobbi Hilda Színpad bejáratánál Garas Dezső filmszerepeiről készült fotókiállítás megnyitása zárta, amihez a képeket az Országos Széchényi Könyvtárban 2007-ben alakult önálló Fényképtár biztosította. Ezután Csillag Katalin, a fényképtár osztályvezetője és Alföldi Róbert szóban megállapodtak arról, hogy ennek a jövőben is lesz folytatása.

>>> A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház műsora a 7óra7-en

Címkék

0 hozzászólás