Twitter Facebook

A IX. Nemzetiségi Színházi Kollokvium díjazottjai - két díj az Aradi Kamaraszínháznak


2011. október 10., 11:45

Október 9-én vasárnap este díjátadó gálával ért véget Gyergyószentmiklóson a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokvium. A versenyprogramban bemutatott Kvartett, az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciója Balog József rendezésében, két díjat nyert el a szakmai zsűritől, a marosvásárhelyi előadások és alkotóik szintén több díjat is kiérdemeltek.

Images_9714
Kvartett - Éder Enikő, Harsányi Attila (Aradi Kamaraszínház)
Az idei zsűri tagjai – Kötő József, színháztörténész, Sebestyén Rita, író és színháztörténész, Zsehránszky István, színházkritikus, Radu Macrinici, a nagybányai színház és az Atelier fesztivál igazgatója, valamint Bicskei István, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál előadásválogatója, a JEL Színház művésze – A legjobb női alakítás díjával jutalmazta Éder Enikőt Heiner Müller Kvartett című előadásában Merteuil szerepének megformálásáért, illetve különdíjjal jutalmazta Az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület Kvartett című produkcióját annak látványvilágáért és esszéisztikus stílusáért.

A tíznapos színházi fesztiválon 23 előadást várta az érdeklődőket. Románia valamennyi magyar színháza, a bukaresti zsidó, a szebeni és a temesvári német színház mellett független színházi társulatok (például a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a kolozsvári Váróterem Projekt), és az ország színitagozatos hallgatói (Temesvárról, Kolozsvárról és Marosvásárhelyről) is megmérettették magukat. Magyarországi kisebbségi színházak – a Szarvasi Szlovák Színház, illetve a budapesti Cinka Panna Cigány Színház – mellett a magyarországi színházakat a MASZK Egyesület koprodukcióban készült előadása képviselte, sikerrel.

IX. Nemzetiségi Színházi Kollokvium díjazott elaődásai

A legjobb előadás díja:
Székely Csaba: Bányavirág című művének színrevitele a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió előadásában.

A legjobb rendezés díja:
Victor Ioan Frunză Tasnádi István: Finito című művének színreviteléért a Csíki Játékszínben.

A legjobb női alakítás díja:
Éder Enikő Heiner Müller: Kvartett című előadásában Merteuil szerepének megformálásáért.

A legjobb férfialakítás díja:
Bányai Kelemen Barna Székely Csaba: Bányavirág című előadásában nyújtott alakításáért.

A zsűri különdíja:
Az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület Kvartett című produkciójának látványvilágáért és esszéisztikus stílusáért.

A sepsiszentgyörgyi M Studio A behajtó című előadásáért.

A társulat eszköztárának megújításáért a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és az Udvarhely Táncműhely Peter Handke: Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról című előadásában.

László Csabának, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata tagjának Dorota Masłowska: Két lengyelül beszélő szegény román című előadásában nyújtott alakításáért.

Bianca Imelda Jeremiasnak Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté című előadása díszleteinek és jelmezeinek terveiért.

A legjobb fiatal színész alakításdíja:
Alexandra Fasolă-nak, a Bukaresti Állami Zsidó Színház tagjának Teibele megformálásáért Isaac Bashevis Singer, Eve Friedman: Teibele démona című előadásában.

Címkék

0 hozzászólás