Twitter Facebook

Az Előadó-művészeti Tanács felfüggesztését javasolja a Magyar Teátrumi Társaság


2011. május 26., 17:20

Images_7561
Győri Nemzeti Színház
A győri színházigazgató-választással kapcsolatban a Magyar Teátrumi Társaság közölte: az Előadó-művészeti Tanács alkalmatlan szerepe betöltésére, ezért javasolják annak felfüggesztését.

Pénteki ülésén dönthet a megyeszékhely közgyűlése arról, ki irányítsa a következő időszakban a Győri Nemzeti Színházat; a közgyűlés kulturális bizottsága a múlt héten a teátrum jelenlegi megbízott vezetőjét, Forgács Pétert támogatta a másik pályázóval, Eperjes Károly színművésszel szemben.

A győri színházigazgatói pályázatot március végén írták ki, miután Nagy Viktor szerződését közös megegyezéssel felbontották. Borkai Zsolt polgármester korábban arról beszélt az MTI-nek, hogy Győr kedveltebb színházat akar, és a város a korábbi kinevezett vezetővel „nem volt egy hullámhosszon a műsortervezés szempontjából”.

„Olyan színházat szeretnék, ahová szívesen járnak az emberek, ahova nagyon sokan el akarnak jutni, nemcsak a győriek, a Győr környékiek, olyan teátrumot, amely nézői oldalról rendkívül sikeres” – fogalmazott február végén Borkai Zsolt.

Az új vezető megbízása július 1-től 2016. január 31-ig szól. A pályázaton ketten indultak: Eperjes Károly, az Új Színház művésze, a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója (pályázatát Oberfrank Péterrel együtt adta be), valamint az intézményt megbízott vezetőként irányító Forgács Péter. A közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága a múlt héten a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében nagy többséggel – a Kisalföld című lap beszámolója szerint 7:1 arányban – Forgács megválasztását támogatta. Eperjes Károly egy héttel ezelőtt közleményben vitatta a szavazás arányát, valamint egyesek voksolási jogát.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöke csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az általa vezetett szervezet szakszerűtlennek tartja és visszautasítja az Előadó-művészeti Tanács azon lépését, hogy ígérete ellenére nem kért fel újabb személyt a bírálóbizottságba, miután delegáltjuk, Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum igazgatója testvére, Oberfrank Péter „érintetté vált az egyik győri igazgatói pályázat elkészítésében”, ezért lemondott bizottsági tagságáról.

Közlésük szerint ez megerősíti őket abban az álláspontjukban, hogy az Előadó-művészeti Tanács alkalmatlan szerepe betöltésére, ezért javasolják annak felfüggesztését.

A társaság elnöke felkérte L. Simon Lászlót (Fidesz), az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökét, hogy „a készülő előadó-művészeti törvény módosítása során a színházigazgatói kinevezések és esetleges felmentések szabályozását körültekintően, a művészeti élet szabadságát és függetlenségét, és a színházfenntartók jogait egyaránt tiszteletben tartó módon készítse elő. A szabályozás konkrét szövegére szervezetünk szövegszerű javaslatokat kíván tenni”.

A Magyar Teátrumi Társaság a hétvégén Békéscsabán tart közgyűlést.

MTI / 7óra7

Címkék

0 hozzászólás