Twitter Facebook

"2013-ig szól a megbízásom" - Alföldi Róbert a Nemzeti Színházról


2010. május 21., 17:59
Csak a tényekre szorítkozva beszélt a Nemzeti Színház művészeti és gazdasági eredményeiről és terveiről Alföldi Róbert főigazgató a pénteken délután a Kaszás Attila Teremben tartott sajtótájékoztatón, amelynek végeztével, a kérdések bevezetőjeként két tényt tartott fontosnak kiemelni: azt, hogy 2013-ig szól főigazgatói megbízatása, illetve azt, hogy „Stohl András a Nemzeti Színház társulatának tagja és az is marad”.

Sokszor a pletykák, a rosszindulatú sajtócikkek alapozzák meg a Nemzeti Színházról szóló véleményeket, ezért a főigazgató a tényeket kívánta hangsúlyozni. Mint mondta, úgy tapasztalja, sokszor nem a munkája, hanem előítéletek alapján ítélkeznek a teátrum tevékenységéről.

Alföldi Róbert

Alföldi Róbert (fotó: Gordon Eszter / Nemzeti Színház)

A Nemzeti Színház június 12-ig dolgozik, addig zajlik a Három nővér című előadás előkészítése Andrei ªerban vezetésével. Mielőtt a jövő évadra tért volna, a direktor az elmúlt szezont jellemezte. Kilenc bemutatót tartottak, a Gólem Fesztivál keretében öt, a II. Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében újabb öt előadás került a közönség elé, ezeken kívül pedig Parti Nagy Lajos: A hét asszonya című műve (a KÉK Művészügynökség és az Orlai Produkciós Iroda előadása) repertoáron szerepelt, további két előadás (az Ákombákom és a Kaukázusi krétakör – Tatabánya) ugyancsak meghívást kapott. Nemzetközi fesztiválokra invitálták A Jég című produkciót, amely Szarajevóban, a MESS Fesztiválon a legjobb közép-európai előadás, a legjobb társulat és a legjobb előadás díját nyerte el. A Jég utazik június 2-3-4-én a Wiener Festwochenre, július 19-20-ára pedig Spanyolországba, az Almagro Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválra kapott meghívást a Molière: Tartuffe, írta: Parti Nagy Lajos című előadás.

A Nemzeti Színház missziójának tekinti egy hosszú távra ható szellemi közeg kialakítását, amely igényli a kortárs magyar dráma alkotásokat. A tavaly megkezdett Tízparancsolat-drámák bemutatása a jövő évben is folytatódik. Felolvasószínházi produkció keretében Darvasi László: A gyújtogató, illetve Visky András: Pornó című drámája, színpadi feldolgozásban pedig Esterházy Péter: Én vagyok a Te, illetve Závada Pál: Magyar ünnep című művével ismerkedhetnek meg a nézők.

A Zikkurat és a színház előcsarnoka Magyarország legrangosabb kiállítóhelyévé vált az elmúlt időszakban – mondta Alföldi. A Kritikus Órák keretében, mint mondta, „normális” kommunikáció alakult ki az alkotók, a nézők és a kritikusok között. A nemzeti színházakról szóló nemzetközi konferencián számos elismerést kapott a teátrum vezetése a kortárs kulturális közegért.

A Nemzeti Színház Zrt. fennállása óta először zárt pozitív gazdasági mérleggel. Bevételei 10%-kal nőttek az előző évadhoz képest, amely annak köszönhető, hogy százhetvenmillió forintos kiadáscsökkentést hajtottak végre, számos szerződést újratárgyaltak, sikerült megállapodniuk a IX. kerületi önkormányzattal az építményadóról, valamint több koprodukciós szerződést kötöttek: „Annyit költünk, amennyit lehet, és nem többet” – fogalmazott a főigazgató.

A 2009. gazdasági évben háromszázhatvankilenc előadást tartott a Nemzeti, amelyet mintegy száztizenötezer fizető néző látott, ez 94-96%-os telítettségnek felel meg. A válságot jól ellensúlyozta a Nemzeti 11 program, amelynek során minden hónap tizenegyedik napján harminc százalékos kedvezménnyel kínálták a jegyeket. Duplájára nőtt a bérletvásárlók száma.

A Nemzeti Színház látogatóinak 67%-a nő, a legtöbben a 26-38 éves korosztályból kerülnek ki. Alföldi számokkal cáfolta, hogy rétegszínház lenne a Nemzeti. A nézőknek több, mint 70%-a alkalmazott, diák vagy nyugdíjas. Nem igazolja vissza a vádakat az sem, hogy a színházba visszatérők száma 16%-kal nőtt az elmúlt évadban.

A társulat hat tagja részesült jelentősebb elismerésben, állami kitüntetést azonban senki nem kapott. Alföldi utalt rá: ez is bizonyítja, hogy a „jelentős kultúrpolitikai támogatás” csupán fikció volt.

Alföldi Róbert sajtótájékoztatója

Sajtótájékoztató a Kaszás Attila Teremben (fotó: Gordon Eszter / Nemzeti Színház)

A következő évadban folytatódnak a már ismert együttműködések. Hosszú távú partnerek az Aegon, a Színházi Kritikusok Céhe, az Óbudai Danubia Zenekar, a Magyar Rádió Zene- és Énekkara, a Művészetek Palotája, a Goethe Intézet, az OSZMI, valamint a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál. A Duna Televízióval az előadások rögzítésére és közvetítésére szerződtek, Alföldi ezt az együttműködési lehetőséget igen megtisztelőnek nevezte, tekintettel a Duna Televízió színvonalas, értékközvetítő munkájára. Új bérleteket is hirdet a Nemzeti, az egyiket a Magyar Színházzal közösen, ebben a Liliomot és a Kaméliás hölgyet a Magyarban, a Lear királyt és a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem! című produkciót a Nemzetiben nézheti meg a közönség. Meghirdetik az Évad nézője-versenyt is.

Két előadást kivéve csak magyar művek bemutatójával készül a 2010/11-es szezonra a Nemzeti Színház. A már említett Három nővér (Andrei ªerban rendezése) október 2-án kerül a közönség elé Udvaros Dorottya, Schell Judit, Péterfy Bori, Kulka János, Mészáros Piroska és a kaposvári Csiky Gergely Színházból ideszerződő Znamenák István főszereplésével. A másik nem magyar premier a Nemzeti Színház és Gergye Krisztián Társulata közös produkciója: Heiner Müller: Kvartett című műve, amely Pierre Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok című történetét dolgozza fel, a szereplők: Alföldi Róbert, Udvaros Dorottya, Gergye Krisztián és Virág Melinda.

A magyar művek közül elsőként Térey János: Jeremiás avagy isten hidege című misztériumjátéka lesz látható Valló Péter rendezésében, László Zsolt, Molnár Piroska, Stohl András és Blaskó Péter főszereplésével. Rába Roland viszi színpadra Fejes Endre: Jó estét nyár, jó estét szerelem! című drámáját, amelyhez Presser Gábor ír dalokat, a főbb szerepekben Fehér Tibor, Tompos Kátya, Makranczi Zalán, Schell Judit és Törőcsik Mari látható. Závada Pál: Magyar ünnep című drámájának ősbemutatójára a Művészetek Palotájában kerül sor. Alföldi Róbert rendezőként ismét az Óbudai Danubia Zenekarral dolgozik, az előadás szereplői: Nagy Mari, Söptei Andrea, Znamenák István, Földi Ádám, Szatory Dávid, Szabó Kimmel Tamás, Rátóti Zoltán, Mátyássy Bence.

A Mohácsi testvérek nagy sikerű Csárdáskirálynő 1914 című előadásukat szerették volna megvalósítani, ám a Budapesti Operettszínház nem adta meg az engedélyt a darab használatához. Ettől függetlenül Mohácsi János és Mohácsi István egy előadással bizonyosan jelen lesz a Nemzeti Színház következő évadában. Esterházy Péter: Én vagyok a Te című, „mai revü” műfajú drámájának ősbemutatóját Gothár Péter állítja színpadra. Az évad utolsó nagy bemutatója Madách Imre: Az ember tragédiája című műve, amelyet a Nemzeti nyitóelőadásának Luciferje, Alföldi Róbert rendez. Lucifer szerepét ezúttal László Zsolt játssza, az Úr Blaskó Péter, Ádám pedig Szatory Dávid lesz.

Alföldi Róbert sajtótájékoztatója

Alföldi Róbert (fotó: Gordon Eszter / Nemzeti Színház)

Szeptemberben a permi TEXTUre fesztiválon szerepel A Jég, a bukaresti Nemzeti Színházba pedig novemberben utazik az Ármány és szerelem. A jövő évben koncertsorozatot tart a színházban az Óbudai Danubia Zenekar (köztük lesz egy speciális Bánk bán előadás is, összeházasítva Erkel Ferenc operáját és a Nemzeti Bánk bán junior előadását). Francia darabok felolvasó színházi sorozatára, számos nemzetközi előadás (köztük Bodó Viktor német nyelvterületen készült produkcióinak) meghívására, valamint Molnár Vera-életműkiállításra készül sok más mellett a Nemzeti Színház.

„Nem volt könnyű évad” – mondta Alföldi Róbert és személyesen köszönte meg a társulat munkáját, türelmét és lelkesedését. A színház tagjai közül távozik Stork Natasa és Orth Péter. Znamenákon kívül három végzett színművészhallgató, Fehér Tibor, Farkas Dénes és Szatory Dávid lesznek a társulat új tagjai.

Címkék

0 hozzászólás