Twitter Facebook

Alföldi: „A hisztéria buktatta meg a János vitézt”


2011. február 6., 12:30

Ma látható utoljára a Nemzeti Színházban Heltai Jenő, Kacsóh Pongrác és Bakonyi Károly János vitéz című darabja. A rendező, Alföldi Róbert szerint a hisztéria buktatta meg az előadást.

A két szereposztásban játszott János vitéz című előadást három évad után veszik le a műsorról. Alföldi Róbert úgy fogalmazott: „A János vitéz levételének oka nem a hisztéria, ami körülötte van, hanem az, hogy a hisztéria megbuktatta az előadást”. A főigazgató hozzátette: ez az egyetlen produkció, amit nem láthat többé a közönség a Nemzetiben. A héten tartott sajtótájékoztatón elhangzott az is: annak idején éppen azért választotta be a programba a darabot, hogy „legyen valami, amivel biztosan nem lesz baj, mert mindenki szeretni fogja”. A direktor úgy érzi, hogy 60 előadás után semmiképpen sem lehet bukásnak nevezni a produkciót.

Images_3618
Fotó: Gordon Eszter
János vitéz I. - Udvaros Dorottya, Stohl András, Söptei Andrea

Korábban a Parlamentben a szélsőjobboldali párt egyik képviselője kifogásolta, hogy bár a Nemzeti Színház feladata alapító okirata szerint a világ és a magyar irodalom hagyományainak ápolása, ennek ellenére a János vitézben „Juliska” egy prostituáltként jelenik meg, aki a „Nyugati pályaudvaron” strichel. (A darab főszereplője egyébként Iluska, az előadásban pedig nem szerepel a Nyugati pályaudvar.) Később Vidnyánszky Attila rendező a szerzői szándék meghamisításával vádolta Alföldit: „A szerzői szándék meghamisítása a Nemzeti Színházban is, mint ahogy az egész magyar uralkodó színházi elitben is, trend. Ez egy kicsit álságossá teszi a művészi szabadság ügyét. Nagy dolog a művészi szabadság, ugyanakkor azt gondolom, azok a morális kérdések, amelyeket az imént felvetettem, szintén fontos alapkérdései a magyar színházi szakmának. Legalábbis annak kellene lenniük. Azért nem álltam ki a Nemzeti Színház elé Alföldi Róbert mellett tüntetni, mert sok mindennel nem tudok azonosulni, például ezzel a művészi iránnyal sem.” A Színházi Kritikusok Céhe erre reagálva közleményében úgy fogalmazott: értetlenül állnak a szerzői szándék meghamisításának vádja előtt, ugyanis a Nemzeti nem Petőfi szövegét, hanem a dalmű-változatot játssza, márpedig „a dalműben nincs üdvözülés: Jancsinak nem kell Tündérország, inkább hazamegy a falujába”. Az állásfoglalás szerint „Alföldi Róbert rendező értelmezi, s nem meghamisítja a Kacsóh-művet. A szerzőhöz való hűségről, a szerzői szándék követéséről szóló számonkérő kommentárok méltatlanok a minőségi színházhoz. Mivel a szerzői szándékot kifürkészni lehetetlen (különösen halott alkotók esetében), e szándék meghamisításáról sem beszélhetünk: ez az értelmezés szabadsága ellen lenne. Maga Vidnyánszky egykor úgy rendezte meg (kiváló) Három nővér-előadását, hogy a harmadik felvonással kezdte a darabot. Vajon ő konzultált Csehovval a szerző szándékairól?” (Később ugyanaz a párt egyébként a Ludas Matyi kapcsán Vidnyánszkyt is a szerzői szándék meghamisításával vádolta, és Alföldihez hasonló rendezőnek titulálta.)

Images_4597
Fotó: Gordon Eszter
János vitéz II. - Mátyássy Bence, Radnay Csilla

A János vitéz I. szereposztásában (ma 15 órától) Stohl András és Söptei Andrea, a II.-ban (ma 19 órától) Mátyássy Bence és Tompos Kátya játssza Jancsit és Iluskát.

>>> János vitéz I. – előadáslap
>>> János vitéz II. – előadáslap
>>> Jegyvásárlás
>>> Ugyanaz, de mégis más: a Nemzeti János vitézek – írásunk a János vitéz I. előadásról
>>> Kukorica Jancsi metróra vár – írásunk a János vitéz II. előadásról
>>> Vidnyánszky vállalná a Nemzetit, Márta nem vállalta a Fesztiválirodát – Vita a művészi szabadságról

Címkék

0 hozzászólás