Twitter Facebook

Alföldi Róbert: Eléggé dolgoztunk - Sajtótájékoztató a Nemzeti Színház terveiről


2009. május 15., 20:30
Jegyáremelés nélkül, folytatva az idén elkezdett projekteket, tizenegy bemutatóval, kisebb társulattal várja a nézőket a 2009/10-es évadban a Nemzeti Színház. A színház vezérigazgatója, Alföldi Róbert ma délután tartott sajtótájékoztatót az épület előtti hajóorrban ugyancsak a mai napon megnyitott szabadtéri szórakozóhelyen, a Placcon.

Alföldi a kinevezése óta eltelt időszak értékelésével kezdte. A Jordán Tamással közösen a színház élén töltött időszakot példaértékűnek nevezte, ami segített a színház ügyeinek zökkenőmentes átvételében. Az elmúlt évadban nyolc bemutatót tartott a színház, amely a 19 repertoáron tartott előadás mellé került. Alföldi reflektált azon vádakra, amelyek szerint a Nemzeti alternatív színházzá változott, úgy fogalmazott, hogy fele-fele arányban vannak hagyományos, illetve a szokottól eltérő megközelítésű (bár formailag eltérő) előadások a műsorban.

„A pályázatom számonkérhető” – mondta a direktor, beszámolva az évadban teljesült projektekről, mindössze két esemény nem valósult meg: a színenként bemutatott Az ember tragédiája-projekt, illetve a tavalyi kisvárdai fesztiválon bejelentett, a határon túli színészekkel való közös munka, amit az egyeztetési problémák hiúsítottak meg. Az elmúlt hónapokban kilenc külföldi (ebből két határon túli magyar) vendégjátékot fogadott be a teátrum. Született négy felolvasószínházi produkció, amelyek közül az egyiket jövőre szcenírozva is bemutatja a színház. Sikeres volt a képzőművészeti projekt, valamint a Nemzetközi Színházi Fesztivál is. „Eléggé dolgoztunk” – jelentette ki Alföldi. Ennek eredményeként A Jég Toulonba megy vendégjátékra ezekben a hetekben, a Park pedig a POSZT-ra kapott meghívást. A Jég a következő évadban utazik több országba, Rijekába kapott meghívást az Oresztész, a Tartuffe pedig Bostonban lesz látható. A POSZT-on a tízparancsolat alapján született nyolc drámából készül egy metszet, de a projekt átnyúlik a következő évekre is. A tervek szerint az elkészült műveket – Esterházy Péter, Darvasi László, Garaczi László, Háy János, Rakovszky Zsuzsa, Vinnai András, Visky András, Závada Pál drámáit – később be is mutatja a színház.

Bár polémiák övezték a Nemzeti működését, a nézőszám- és jegybevételi statisztikák kedvező képet mutatnak, mindkét szám növekedett a korábbiakhoz képest. Egy felmérésből kiderül, hogy a nézők negyede diák, egyharmada 14 és 25 év közötti. A közönség fele budapesti, 40 %-a vidéki, tíz százalék pedig a határon túlról érkezett.

A gazdasági válság ellenére úgy tűnik, hogy a három évre garantált 1,7 milliárd forintos állami támogatást megkapja a színház, és a nehézségeket egyelőre nem lehet érezni, amelyekre a helyes válasz az, ha a munka, a színházcsinálás töretlenül folytatódik.

„A sajtóban nagy port vert fel, hogy nem hosszabbítottam meg hat színész szerződését” – elevenítette fel a direktor. Hozzátette: minden egyes szerződésbontásnak művészi oka volt, és minden ilyen döntéséért személyesen viseli a felelősséget.

A jövő évről szólva elmondta, hogy a jegyárakat nem emelik. 500 szabadbérlet fogyott el az első évben, jövőre Alföldi ennek a dupláját tűzte ki célul. Az igazgató ismertette a jövő évad bemutatóit is. Július 11-én, Szentendrén lesz a premierje a Bánk bán junior című előadásnak, amit Alföldi rendez, ebben fiatalok játsszák Katona József drámáját, többek között Szabó Kimmel Tamás, Bánfalvi Eszter, Mátyássy Bence, Radnay Csilla (a színház egyetlen új tagja), a címszerepet Fehér Tibor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak egyike játssza. Rajta kívül egyébként Szatory Dávid és Farkas Dénes is a Nemzetiben tölti a gyakorlati évet. A kőszínházi változatot október 23-án láthatja a közönség.

Mika Myllyaho finn kortárs drámaíró Pánik című színművét, amely Alföldi szerint tarantinói hangulatú mű, Rába Roland állítja színpadra, Marton Róbert, Miklós Marcell és Szabó Kimmel Tamás szereplésével, az előadást október 10-étől játssza a Gobbi Hilda Színpad. Almási-Tóth András rendezi Lázár Ervin Berzsián és Dideki című zenés mesejátékát. Ebben többek között Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Stohl András, Tompos Kátya, Garas Dezső, Murányi Tünde, Szarvas József szerepel. A bemutató október 18-án lesz a nagyszínpadon.

Forgách András új fordításában lesz látható Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámája, Alföldi Róbert rendezésében. A főbb szerepekben Kulka Jánost, Makranczi Zalánt, Básti Julit, Hollósi Frigyest, Hevér Gábort, Molnár Piroskát láthatjuk, az előadást a Művészetek Palotájával közösen állítja színpadra a Nemzeti, október 30. és december 31. között hat alkalommal a Műpában, aztán a Nemzetiben tűzik műsorra a produkciót.

Tennessee Williams Orfeusz alászáll című drámáját Sopsits Árpád rendezi, többek között Bodrogi Gyulával, Nagy Marival, Udvaros Dorottyával, Szabó Kimmel Tamással, Péterfy Borival, Gergye Krisztiánnal, Söptei Andreával, Szarvas Józseffel. A bemutató december 19-én lesz, a Gobbi Hilda Színpadon.

George Tábori Mein Kampf című darabját Rába Roland viszi színre. Törőcsik Mari, Sinkó László, Makranczi Zalán, Mátyássy Bence, Mészáros Piroska, László Attila, Földi Ádám, Gerlits Réka és Komlósi Zsuzsa szerepel az előadásban. 2010. január 9-én a Gobbi Hilda Színpadon lesz a premier.

„Szerencsés helyzet, ha egy rendezőnek víziója van egy darabról” – vezette fel Alföldi Róbert a következő darabot. Bár idén vették le a Lear király Bocsárdi László által készített változatát, Shakespeare művét ezúttal Gothár Péter rendezésében ismét láthatja a közönség. „Remélhetőleg nem a két produkció összehasonlítása lesz terítéken az előadást illetően” – mondta az igazgató. A Lear címszerepében Kulka János lesz látható, a további szerepekben Nagy Mari, Bodrogi Gyula, Schell Judit, Rába Roland, Alföldi Róbert, valamint vendégként Gálffi László és Znamenák István lép majd fel.

Peter Fleischmann Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című filmjének Martin Sperr által készített adaptációját a színház új játszóhelyén, a hatodik emeleti Festőműhelyben tűzi műsorára 2010. április 17-től a teátrum, ugyancsak Alföldi Róbert rendezésében. A szereplők: Molnár Piroska, Stohl András, Tompos Kátya, Básti Juli, Péterfy Bori, Sinkó László, Szarvas József, Hollósi Frigyes, Miklós Marcell, Hevér Gábor, Murányi Tünde, Söptei Andrea, Földi Ádám, Gerlits Réka és Farkas Dénes.

Az évad végén kezdik próbálni Térey János Jeremiás, avagy isten hidege című művét, Valló Péter irányításával, László Zsolt főszereplésével, illetve Andrei ªerban készít egy előadást, ezek 2010 októberében kerülnek a nézők elé.

A Placc pedig a mai naptól várhatóan szeptember 30-ig várja a látogatókat. „Szerettünk volna egy olyan helyet, ahol valódi élet van” – indokolta a szabadtéri kávézó megnyitását az igazgató.

Ugrai István

Címkék

0 hozzászólás