Twitter Facebook
Kultgazd

Áprilisban fél fizetés volt a Nemzetiben


2011. április 16., 19:00

Anyagi gondokkal küzd a Nemzeti Színház – a munkatársak áprilisban csak részben kapták meg havi járandóságukat. A teátrum előre jelezte a helyzetet a NEFMI-nek, de nem kaptak segítséget a minisztériumtól.

Images_6710
Nemzeti Színház
A Nemzeti Színház alkalmazottai márciusi fizetésüknek csupán a felét kapták meg április elején, mivel a színház nem tudott megállapodni a támogatásról a Nemzetierőforrás-minisztériummal − adta hírül a mindennapi.hu hírportál. A lap információi szerint az alkalmazotti viszonyban állók fizetésének a felét a színház saját tartalékaiból fizette ki. Az idei támogatások kifizetése – úgy tűnik – azért csúszik, mert a Nemzetierőforrás-minisztérium március 16-án határozta meg a 2011-es támogatási összegeket, és az ez alapján március végéig elkészült üzleti tervek elfogadása még folyamatban van.

Bár már a múlt év végén lehetett tudni, hogy az első három hónapra csak „áthidaló támogatással” tudják működtetni az intézményeket, a NEFMI azt állítja, a Nemzeti Színház nem jelezte, hogy pénzügyi gondjai lenne. A Nemzeti Színház a mindennapi.hu-val közölte: Alföldi Róbert főigazgató még 2010 végén levélben fordult a NEFMI vagyongazdálkodási főosztályához, hogy a minisztérium és a Nemzeti Színház között létrejött keretmegállapodás, valamint a színház által egyidejűleg megküldött költségterv alapján a 2011. év eleji pénzügyi nehézségek elkerüléséért áthidaló támogatásra van szüksége az intézménynek. Az igazgató levelében kifejezte abbeli reményét is, hogy a támogatási szerződés megkötésére sor kerülhet az áthidaló támogatás három hónapos folyósítási ideje alatt, így a Nemzeti Színház Zrt. 2011. évi további működésének nem lesz pénzügyi akadálya. Azonban a minisztérium erre a levélre – sem a Szőcs Géza államtitkárnak márciusban elküldött ismételt jelzésre, miszerint a színház nem tud eleget tenni az április eleji fizetési kötelezettségeinek – nem érkezett semmiféle reakció.

Április elején a Nemzeti Színház vezetése újra levélben fordult a vagyongazdálkodási főosztályhoz, hogy a támogatási szerződés megkötésének elhúzódása miatt nem tud áprilisban fizetni. A színház legfrissebb információi szerint a támogatási szerződés aláírására és azzal egy időben a támogatási összeg folyósítására 2011. május elején kerülhet sor. A Nemzeti Színház sajtósa a mindennapi.hu kérdéseire küldött válaszlevelében azt írta, hogy a kialkult helyzet „nemcsak a Nemzeti Színházat érinti, hanem a minisztériumi fenntartású gazdasági társaságokat is, mintegy húsz intézményt”.

Forrás:
>>> Minisztériumi késlekedés miatt nem kaptak fizetést az alkalmazottak – Anyagi gondokkal küzd a Nemzeti Színház, mindennapi.hu, 2011. április 15.

Címkék

0 hozzászólás