Twitter Facebook

Átadták a Fővárosi Színházi Díjakat


2010. szeptember 24., 02:06

Kerekes Éva, Kuna Károly, A Danton-ügy című előadás és rendezője, Koltai M. Gábor, valamint a Trilógia-tanulmány és Gergye Krisztián részesültek a Fővárosi Színházi Díjban, amit csütörtökön adtak át. Különdíjat kapott a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert.

A fővárosi közgyűlés a Színházi Kritikusok Céhe kulturális bizottság által elfogadott javaslatai alapján szavazott. A legjobb női alakítás díját Kerekes Éva nyerte el az Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése címszerepéért (Örkény István Színház, rendező: Zsótér Sándor), a legjobb férfi alakítás Kuna Károlyé, aki Robespierre-t játssza a Stúdió K Színház A Danton-ügy című előadásában, amelynek rendezője, Koltai M. Gábor a legjobb rendezésért kapott díjat.

Images_3
Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése: Kerekes Éva (fotó: Bényi Andrea)

A legjobb független előadás a Gergye Krisztián Társulata, a Bárka Színház, a MU Színház és a Budapesti Őszi Fesztivál koprodukciójában létrejött Trilógia-tanulmány lett, amelynek Találkozás című része a Bárkán, a Temetés pedig a MU Színházban látható.

A főváros különdíját Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kapta, aki második évada után képes volt Budapest vezető teátrumainak sorába emelnie az intézményt. Az indoklás szerint gazdag, sokféle közönségnek szóló kortárs és klasszikus repertoárjával, megújított társulatával, a közönséggel való modellértékű kommunikációjával újraértelmezte a nemzeti színház fogalmát, és megváltoztatta a problematikus történetű intézményről szóló beszédmódot.

Címkék

0 hozzászólás