Twitter Facebook
2011/2012

Klasszikus évad lesz jövőre a Nemzeti Színházban


2011. február 3., 15:00

Images_4543
Fotó: Gordon Eszter
Alföldi Róbert
Jövőre klasszikusok évada lesz a Nemzeti Színházban – hangzott el a csütörtökön a teátrumban tartott sajtótájékoztatón.

A 2011/12-es évad George Bernard Shaw: Szent Johanna című darabjával indul, Alföldi Róbert rendezésében, a bemutató időpontja szeptember 30-ára van kitűzve. Ebben az előadásban debütál társulati tagként Nagy Zsolt, valamint először lép színpadra Váncsa Gábor. A főbb szerepekben Bodrogi Gyula, Hollósi Frigyes, Kulka János, László Zsolt és Stohl András lesz látható.

Az évad következő bemutatója Molière: A fösvény című drámája lesz október 1-jén, a Gobbi Hilda Színpadon. A darabot utoljára három éve mutatták be Magyarországon. Az előadást Rába Roland rendezi Blaskó Péter, Farkas Dénes, Gerlits Réka, László Attila, Makranczi Zalán, Mátyássy Bence, Radnay Csilla, Seress Dániel, Sinkó László és Törőcsik Mari szereplésével.

Jövőre Pelsőczy Réka felnőttelőadást rendez a Nemzeti Színházban. Hollósi Frigyes, László Zsolt, Molnár Piroska, Stohl András, Szabó Kimmel Tamás, Tompos Kátya, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya szereplésével Harold Arlen, Lyman Frank Baum és Edgar Yipsel Harburg: Óz, a csodák csodája című mesemusicaljét viszi színpadra. A bemutató 2011. december 9. Másnap, a Gobbi Hilda Színpadon Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja című műve lesz látható Znamenák István első nemzetis rendezésében. A főbb szerepekben: Blaskó Péter, Hevér Gábor, Szarvas József, Murányi Tünde.

A 2012-es évet, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Molnár Piroska, Stohl András, Makranczi Zalán, Nagy Zsolt, Schell Judit, Szarvas József szereplésével, egy Bródy Sándor-darabbal, A tanítónővel indítja a Nemzeti Színház. Az előadást Novák Eszter rendezi, a bemutató február 3-án lesz. Majd 4-én, a Gobbi Hilda Színpadon egy ifjúsági előadás következik. Ulrich Hub: Náthán gyermekei című darabját állítja színpadra Gigor Attila, Földi Ádám, Hollósi Frigyes, Kulka János, Martinovics Dorina, Sinkó László szereplésével. A premier magyarországi ősbemutató is egyben.

Az évad hatodik bemutatójaként William Shakespeare Hamletje lesz látható, amit Alföldi Róbert rendez a nagyszínpadon. A főbb szerepekben Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, László Zsolt, Nagy Mari, Nagy Zsolt, Radnay Csilla, Rába Roland és Znamenák István lépnek színpadra. A premier március 23-án lesz.

Ezután John Osborne: A Patriot for Me (Ide nekem a hazafival!) című darabja egy különleges, színpad alatti bemutató formájában várja a nézőket. A következő évadban is rendez Andrei Şerban a Nemzeti Színházban. Az idei Három nővér után jövőre a Shakespeare-projekt című bemutató lesz látható, amely a szezon utolsó premierje is egyben.

A Nemzeti Színház az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel, valamint a Budapesti Francia Intézettel folytatni kívánja együttműködését, amelynek köszönhetően a bemutatók mellett a következő évadban is külföldi kortárs drámák felolvasószínházi előadása fogja színesíteni a programot.

Változások lesznek a társulatban. A következő évadban egy új taggal bővül a Nemzeti Színház. Az idén a Magyar Filmkritikusok Díj, „a legjobb férfi főszereplő” díjat elnyerő Nagy Zsolt szerződik a színházhoz, akit A jég című előadásban korábban már láthattak a nézők, valamint Váncsa Gábor, a Kaposvári Egyetem színészhallgatója fogja gyakorlatát tölteni a színháznál. Rátóti Zoltán a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója lett, a következő évadban már nem lesz tagja a Nemzeti Színháznak, de szerepeit tovább játssza.

Az idei évad végéig zajlik a 90 decibel Projekt próbaüzeme, aminek köszönhetően a következő szezonban 10-15 előadást tekinthetnek meg jeltolmácsolással a hallásproblémával élő nézők.

A következő évad egyéb, fontosabb eseményeiről a május közepére tervezett évadértékelő sajtótájékoztatón lesz szó.

Címkék

0 hozzászólás