Twitter Facebook

Nagy siker Spanyolországban a Nemzeti Színház Tartuffe-je


2010. július 24., 15:41
A magyar Nemzeti Színház egy ragyogó Tartuffe-előadással mutatkozott be Spanyolországban – írja a La Razón című spanyol napilap.

Mint Végvári Tamás, a madridi magyar nagykövetség oktatási és kulturális szakdiplomatája korábban elmondta, a Nemzeti Színház társulata mint kiemelt vendég vett részt az Almagróban megrendezett nemzetközi klasszikus színházi fesztiválon.

A Molière: Tartuffe, írta Parti Nagy Lajos című előadást Alföldi Róbert rendezésében július 19-én és 20-án, spanyol felirattal láthatták a nézők.

A La Razón című országos napilap A Tartuffe-nek szólt a tapsvihar című írásában arról számol be, hogy egy friss, élettel teli Tartuffe-értelmezést láthatott a közönség, ami egyszerre volt szórakoztató, eredeti, lendületes, a csúcspontjain ugyanakkor keserű, ahogy csak az igazságok tudnak azok lenni . Mint a szerző megjegyzi, a közönség soraiban vita alakult ki arról, vajon a főszereplő, László Zsolt Harrison Fordra, Stingre vagy Ralph Fiennesra hasonlít-e inkább, de a társulat egészének színvonala nem volt kérdéses; különösen Csoma Judit, Udvaros Dorottya és Murányi Tünde alakítását találták kiemelkedőnek. A kritikus, Miguel Ayanz szerint duplán jó választás volt a fesztivál szervezői részéről, hogy ezt az előadást választották: egyrészt a Nemzeti Színház számára jó bemutatkozási lehetőség volt Spanyolországban, másrészt intenzív és maradandó színházi élményt nyújtott a nézőknek.

Molière: Tartuffe, írta Parti Nagy Lajos, Nemzeti Színház

László Zsolt a Molière: Tartuffe, írta Parti Nagy Lajos című előadásban

A La Tribuna de Ciudad Real című lap szerint a magyar Nemzeti Színház bemutatója az Almagrói Fesztiválon a 21. század nézőjére adaptált szövegével megőrizte Molière darabjának lényegét. Alföldi Róbert rendezése épp olyan hű Molière művéhez, mint amennyire kortárs a 21. századi közönség számára; és mindezt anélkül, hogy beavatkozna a különös drámai fordulatokba, vagy gépfegyvereket tenne a szereplők kezébe, ( ) akiket a színészek tökéletesen jelenítenek meg. Helyénvaló csendek, jó ritmusú kiáltások, arányos viták és a folyamatos kikacsintgatások a közönségre tartják fent a drámai feszültséget a nézőkben, akik öt perc elteltével megfeledkeznek az erőfeszítésről, amit a felirat olvasása jelent. A kritika kiemeli a színészek tökéletes összjátékát.

A Nemzeti Színház spanyolországi vendégjátéka nyomán a Molière: Tartuffe, írta Parti Nagy Lajos című előadás több nemzetközi meghívást is kapott.

[Nemzeti Színház / MTI OS]

Címkék

0 hozzászólás