Twitter Facebook

NEFMI-álláspont: Alföldi Róbert a Nemzeti Színház igazgatója


2010. december 13., 21:30

Images_2627
Nemzeti Színház
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága álláspontja szerint csak abban az esetben tudnak új igazgatót kinevezni a Nemzeti Színház élére, ha erre pályázat van kiírva. Ilyen most nincs – a kinevezett vezérigazgató, Alföldi Róbert kinevezése 2013-ban jár le. A minisztérium illetékese minden egyéb híresztelést spekulációnak nevezett az Alföldi leváltását megszellőztető HírExtra hírportál megkeresésére.

Az internetes lap megkereste a Csokonai Színházat is, ahol Vidnyánszky Attila nem erősítette meg, de nem is cáfolta a kinevezéséről szóló híreket. A Nemzeti Színház a nemzeti hírügynökséghez juttatott el közleményt, amelyben meglepőnek nevezik a vezető leváltásáról szóló felröppent sajtóhíreket.

„Alföldi Róbert vezetése alatt gazdaságilag és művészileg is stabilan, magas színvonalon működik. Ezt igazolja, hogy egyrészt a Zrt. fennállása óta a 2009-es év zárult először nyereséggel, köszönhetően a magas látogatottságnak, a nézői érdeklődésnek és a bevételek növekedésének, másrészt, hogy a Nemzeti Színház megújításáért a főigazgató nemrégiben átvette a Főváros Színházi Díját és a Színikritikusok Különdíját” – áll a Nemzeti Színház közleményében.

„A Nemzeti Színház vezetősége úgy gondolja, hogy a közelmúltban az intézményt és Alföldi Róbert személyét érintő szélsőséges politikai és sajtóbeli támadások, melyek igyekeztek a színház működését ellehetetleníteni és hivatalos fórumokon, valamint utcai megmozdulásokon többször is a főigazgató leváltását követelték, egy jogállamban nem képezhetik alapját kultúrpolitikai döntésnek” – folytatódik a teátrum reakciója az eseményekre, amelyben kiemelik: a társulat a zavartalan munkára kíván koncentrálni, a személyét érintő találgatásokat Alföldi Róbert pedig a továbbiakban nem kívánja kommentálni.

Images_3563
Gyalog-galopp (1975)
A pártok közül csak a Jobbik reagált. Üdvözölték a leváltásról szóló hírt, szerintük minél előbb távoznia kéne a Nemzeti igazgatójának, még abban az esetben is, ha Vidnyánszky Attila személye a Fideszhez köthető. Novák Előd képviselő szerint Alföldi Róbertnél mindenki méltóbb az igazgatói poszt betöltésére, és távozásáig is tovább szorgalmazzák leváltását, sőt parlamenti albizottságban kívánták az ügyet kivizsgálni – csakhogy időközben a Kulturális és sajtóbizottság ellenőrző albizottságának éléről leváltották Novákot.

Címkék

0 hozzászólás