Twitter Facebook

Szőcs Géza: Boszorkányüldözés van


2011. február 27., 14:30

Images_5436
Szőcs Géza
A kulturális államtitkár szerint ha nem akarjuk, hogy értelmetlen polémiák tárgya legyen a Nemzeti Színház, Alföldi Róbertnek máshol kellene folytatnia pályáját.

Ha nem akarjuk, hogy a Nemzeti Színház körül ilyen gyilkos, értelmetlen polémiák folyjanak, akkor másnak kellene átvennie a színház irányítását, Alföldi Róbertnek pedig máshol, egy őt megillető, és méltó helyen kellene munkát biztosítani, ahol megbecsült igazgatóként folytathatja pályáját – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Szőcs Géza.

A kulturális államtitkár az interjúban elsietettnek tartja a filozófusügyben indult vizsgálat megállapításainak közzétételét. „Nagyon nem örülök annak, hogy egy olyan rutinvizsgálat, ami nem fejeződött be, olyan helyzetet eredményezhetett, amely alkalmas vezető értelmiségiek lejáratására, velük kapcsolatos előítéletek gerjesztésére, prejudikálásra. (…) Sajnálom, hogy ez a vizsgálat túl korán hozott nyilvánosságra olyan tényeket, amelyeket csak egy összegző feldolgozásban és értelmezésben lett volna helyes a nagyközönség elé tárni. Elsietett lépés volt” – mondta.

Szőcs szerint Magyarország mindig a boszorkányüldözések országa volt. Mint fogalmazott: „Megviselt, hogy mindez arra mutató jel, amit el akartam kerülni. Azt akartam, hogy a magyar kulturális élet ne váljon felizgatott szenvedélyek, nem mindig nemes érzelmek, ideológiai összecsapások színterévé”.

Az államtitkár az interjúban beszélt arról is, hogy érték- és minőségelvűvé kell tenni a kultúrát. „Az új alkotmány megszületése után új díjazási, kitüntetési rendszerre lesz szükség és új díjakra. Ugyanis a jelenlegiek lestrapáltak, elhasználtak” – fogalmazott.

Címkék

0 hozzászólás