Twitter Facebook
Nemzeti Színház

Törőcsik Mari lesz a Macskanő - Évadzáró sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban


2012. május 24., 16:30

Nagyon fontosnak tartom, hogy sok konkrét számot tudjak mondani, mert az még inkább aláhúzza a munkánkat – kezdte Alföldi Róbert, a hagyományoknak megfelelően statisztikákkal tarkított évadzáró sajtótájékoztatóját a Nemzeti Színházban, ahol a társulat tagjai és a következő évad rendezői közül is megjelentek néhányan.

Images_13566
Fotó: Kovács Krisztián / Nemzeti Színház
A társulat tagjai - elöl: Stohl András és Tenki Réka
„Muszáj pénzről beszélnem és százalékokról és eredményekről” – vezette fel a főigazgató a statisztikák hosszú sorát. Kitért arra, hogy a pályázati kiírásban, az állam által garantált 1,7 milliárdos költségvetés 2011-re 600 millió forinttal lett kevesebb. Az évadot ennek ellenére úgy zárta a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. – tette hozzá –, hogy nem került adósságba, és minden programot meg tudtak tartani a színházban, ami az előző évben felhalmozott tartalékoknak volt köszönhető.

2011-ben 125 millióval csökkentették a működési kiadásokat, az előadásokra 62,5 millió forintot tudtak fordítani – míg 2008-ban 176 millió forint állt ehhez rendelkezésre. A színház művészeti kiadására az összkiadások 13%-át fordították – előző évben ez az arány 18% volt. „Ennek ellenére nőtt az érdeklődés a színház iránt” – tette hozzá Alföldi. A Nemzeti négy játszóhelyen 364 előadást tartott a 2011/12-es évadban, amit 112 ezer néző látott, 88,9%-os kihasználtsággal. Ez 2,2%-kal kevesebb, mint az előző évben, „mert 30-cal kevesebb előadást tartottunk” – magyarázta a számokat a főigazgató.

2011/12-ben az előző évhez képest megháromszorozódott a bérletvásárlás, ami jelenleg 5600 bérletest jelent a színháznak, 6220 rajongója van a teátrum Facebook oldalának – aminek 60-65 %-át 13-34 éves korosztály teszi ki. Naponta 2500-an látogatják a színház honlapját.

2011-ben a nehéz anyagi feltételek mellett nem kapcsolt lassabb tempóra a színház, és nincs nézőprobléma sem a Nemzetiben – folytatta Alföldi, majd hozzátette, hogy sokkal többen már nem férnek be a színházba. „Szerintem elég lenne ezt a táblázatot magunk előtt mutatnunk” – mondta arra vonatkozólag, hogy véleménye szerint ennél szemléleletesebb bizonyítéka nincs a színház hatékonyságának, és annak, hogy nem „alternatív művészszínházat” csinálnak.

Images_13563
Fotó: Kovács Krisztián / Nemzeti Színház
Sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban, 2012. május 24. - Alföldi Róbert

A főigazgató részletezte a 2011/12-es évadban bemutatott előadások sikereit, kiemelve A fösvényt, ami az évad egyik legsikeresebb előadása (kritikánk itt), a POSZT-ra is meghívást kapott Egy lócsiszár virágvasárnapját (kritikánk itt), A tanítónőt (kritikánk itt) és a Náthán gyermekeit (kritikánk itt), amelyért Kulka János az ASSITEJ Kaposvári Biennálén a legjobb színész díját kapta. „Ma kaptunk egy emailt, hogy nagyon szeretnék ezt az előadást Egerben látni” – tette hozzá Alföldi, majd hosszan sorolta továbbá a díjakat is, amiket színház előadásai és színészei nyertek el. „Ezek csak ilyen morzsák voltak ám” – tette hozzá. Az anyagi nehézségek kapcsán azt mondta, hogy reméli, hogy a szegénység még nem látszódik az előadásainkon, „hangsúlyozom: még.”

Szóba kerültek más színházak vendégjátékai (többek között a Tamási Áron Színház, a győri Vaskakas Színház, a Káva és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is megfordult a Nemzeti Színházban), a március 25-i ünnepség – ekkor ünnepelte a Nemzeti fennállásának tizedik évfordulóját –, az esti, Az ember tragédiája díszelőadásán „nagyon illusztris politikusok vettek részt”, majd a főigazgató kitért a teátrum Csehországban, Romániában és Szlovákiában tartott vendégelőadásaira is. Bemutatta az évad közben, a színház által megvalósított programokat: a Dorottya napi íróbörzét, a 90 decibel projektet, az Óbudai Danubia Zenekarral közös koncerteket, a kerekasztal beszélgetéseket, a Román Kulturális Intézettel, a Műcsarnokkal és a Decathlonnal – nekik hála van biciklitároló a Nemzeti mellett – való együttműködéseket.

Images_13564
Fotó: Kovács Krisztián / Nemzeti Színház
Mohácsi János
A 2012/13-as évadban tizenegy bemutatót tart a Nemzeti, miközben a támogatása 1,1 milliárdról 980 millióra csökkent. „Az Operaház 1,2 milliárd különleges támogatást kapott” – tette hozzá Alföldi. Majd felsorolta a bemutatókat. Ennek alkalmával Andrei Şerban beszélt az Angyalok Amerikában című bemutatóról, ami világpremier lesz. A rendező elmondta, hogy miért tartja fontosnak a két darab színpadra állítását: emberi szenvedésről és betegségről szól, lelki betegségről és identitászavarról. „Ez egy spirituális dilemma” – tette hozzá az angyalokhoz való fohászkodás kapcsán. Şerban is kitért az anyagi nehézségekre, hozzátéve, hogy gyakorlatilag nulla pénzből fogják létrehozni a produkciót. Mohácsi János A velencei kalmár kapcsán poénosan hozzáfűzte, hogy mivel neki nem mondta Alföldi a szegényes költségvetést, neki nem kell erre tekintettel lennie, míg létrehoz „egy habkönnyű esti szórakozást”. Mátyássy Bence, a Jönnek a Man-ek! rendezője ismertetett pár részletet a szereposztásból. A Macskanőt Törőcsik Mari, Hulkot Sinkó László, Pókembert Bodrogi Gyula, Batmant Znamenák István, a Denevérember komornyikját, Alfredet pedig Hollósi Frigyes alakítja majd. A Francia Intézet kulturális attaséja a Nemzeti Színházzal közösen, cigánymesékből készülő előadásról beszélt, Alföldi pedig kitért a Bányavirág bemutatóra.

Ezúttal is ismertette a társulati változásokat: Rába Roland távozik a Nemzetiből, szerepeit tovább játssza, ha nem is mindet – tette hozzá Alföldi. Új tagként Gáspár Sándor és Tenki Réka csatlakozik a társulathoz.

Images_13565
Fotó: Kovács Krisztián / Nemzeti Színház
Makranczi Zalán, Mátyássy Bence

Szeptember 16-án nyílt nappal indul az évad, ekkor tartják a Színikritikusok Díja átadó ünnepségét is, aminek színhelyéül idén a Nemzeti nagyszínpada fog szolgálni.

Végezetül a főigazgató megköszönte a támogatók segítségét: „ha ők nincsenek, nem tudna a Nemzeti Színház működni”. Életem legfontosabb öt éve volt, ha nem folytathatom – értékelte személyesebb hangon Alföldi a teátrum munkáját.

7óra7

Címkék

0 hozzászólás