Twitter Facebook
Operaház

Bemutatta vezetőtársait a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa


2011. szeptember 5., 18:20

A Magyar Állami Operaház hétfőn tartotta évadnyitó társulati ülését, amelyen Ókovács Szilveszter kormánybiztos bemutatta vezetőtársait: Héja Domonkos megbízott fő-zeneigazgatót, Solymosi Tamás megbízott balettigazgatót és Mozsár István megbízott ügyvezető igazgatót.

A kormánybiztos a dalszínház 128. évadját megnyitó társulati ülésen hangsúlyozta: ahogy Széchényi István rámutatott, az utunkba gördülő kövekből lépcső is építhető, tehát minden nehézség ellenére lehetséges magasabb régióba emelkedni, és kinek-kinek beölteni a hivatását. A dalszínházban a társulat együttműködésével a szimbolikus lépcsőn fokról-fokra fölléphet az intézmény – vélte az operaénekes, akit augusztus 22-i hatállyal nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök az operaház kormánybiztosának.

Images_9055
Fotó: Kollányi Péter (MTI-fotó)
Héja Domonkos megbízott fő-zeneigazgató, Mozsár István megbízott ügyvezető igazgató, Ókovács Szilveszter kormánybiztos és Solymosi Tamás megbízott balettigazgató a Magyar Állami Operaház 2011/2012-es évadának nyitó társulati ülésén

Ókovács Szilveszter vezetőtársait bemutatva elmondta, hogy Solymosi Tamás megbízatása szeptember 5-től, Héja Domonkosé szeptember 6-tól, a házhoz visszakerülő Mozsár Istváné pedig augusztus 29-től érvényes, valamennyiüké addig, amíg az övé, legfeljebb 2013. augusztus 22-ig.

Ókovács Szilveszter felidézte, hogy két héttel ezelőtt sokféle feladattal bízta meg a miniszterelnök az operaházi munkáltatói jogok gyakorlásától az Erkel Színház kinyitásán át a budapesti zenés színházi struktúra áttekintéséig és a magyar zeneélet megújítására nyíló lehetőségek feltérképezéséig.

Kiemelte: első számú feladatának tartja, hogy újra működésre alkalmassá váljon a fennállásának 100. évfordulóját idén novemberben ünneplő Erkel Színház. Bízik abban, hogy ez 2012 december elejére félmilliárd forintos ráfordítással megvalósítható.

Erre szükség van, hiszen a nemzeti operajátszás egyik kulcsa az Erkel Színház, nélküle nincs kitekintés szélesebb horizontra. Az épület inspirálhatja a mai magyar alkotókat, időszerű lenne például egy új operapályázat kiírása – jegyezte meg, hozzátéve: az a tény, hogy a Magyar Állami Operaház az egyetlen tiszta zenei és tánc profilú együttes az országban, kötelezettségeket is ró rá. A fővároson kívüli és a határon túli operaműhelyekkel is szintén csak az Erkel Színház megnyitásával képzelhető el a szükséges együttműködés.

Ókovács Szilveszter hangsúlyozta: emellett a belső helyzet pacifikálására, a pénzügyi háttér, a források megteremtésére törekszik. Sokakkal énekelt itt, volt akiktől tanult, másokat tanított, meg kívánja őrizni az emberi kapcsolatokat, de – mint hangsúlyozta – „a nexusok nem fordulhatnak át kegyek gyakorlásába.”

Örül – mondta -, hogy a házban egyes önszerveződések kezdtek működni, például a Magyar Operaénekesek Egyesülete, számít a véleményükre, de nem szeretne sehol sem „hatalmi centrumokat” látni.

Solymosi Tamás megbízott balettigazgató röviden fogalmazott: a klasszikus hagyomány ápolása, a fiatal erők bekapcsolása mellett számít a középnemzedék tapasztalataira.

Héja Domonkos terveiről szólva az évad programjának áttekintését említette. Személyes törekvése, hogy Erkel más operái is színre kerüljenek, ne csupán a Bánk bán karakterizálja a Magyar Állami Operaház programját, és minden évadban szeretne egy-egy Richard Strauss-művet is műsorra tűzni.

Mozsár István arról számolt be, hogy a házban korábban eltöltött 10 hónapban sok tanulnivalóval szembesült. Úgy vélte, az Erkel Színházzal kapcsolatos feladatok komoly feladatokat rónak rá.

A társulati ülés hagyományai szerint több „házi” díjat adtak át: a Simándy-emlékplakettet Pataki Potyók Dániel (tenor), a Melis-díjat Bátori Éva (szoprán) kapta. Örökös tag lett Berkes János (tenor), posztumusz Örökös tag címet adományoztak Bordás György és Külkey László magánénekeseknek.

MTI

Kapcsolódó:

>>> A Magyar Operaénekesek Egyesülete válaszol Győriványi Ráth György búcsújára
>>> Lemondott Győriványi Ráth György
>>> Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház élén
>>> Lemondott az Operaház megbízott főigazgatója – Átmenetileg Kovács János vezeti a dalszínházat
>>> Győriványi Ráth: az Operaház vezetése egyeztet a fenntartóval
>>> Mély morális válság – Kovács János az Operaház helyzetéről
>>> Még mindig nem döntöttek az Operaház főigazgatójáról
>>> Fékezzék meg a jelenlegi Opera-vezetés ámokfutását
>>> Orbán Viktor dönti el, ki vezeti az Operaházat
>>> Az operaénekesek szavanként cáfolják Győriványi Ráth állításait
>>> Győriványi-Ráth szerint ő nem felel a foglalkoztatásért
>>> Másként számol a Magyar Operaénekesek Egyesülete
>>> Opera-ügy: A miniszterelnöknél lobbiznak Horváth Ádámért
>>> KIM: Nem érkezett jelentés az Operaház biztosától
>>> Nincs döntés az Operaház vezetéséről
>>> Opera-ügy – Elnapolt demonstráció
>>> Távozik az Operaház éléről Horváth Ádám
>>> Felajánlotta lemondását Horváth Ádám
>>> Közigazgatási Minisztérium: Mégsincs kinevezett Operaház-főigazgató
>>> Horváth Ádám a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Címkék

1 hozzászólás

MIZUM 4 éve

l