Twitter Facebook
7óra7-interjú | Fesztivál · Hétrétország

Sülyi Péter, Hétrétország: „Akár hétrét hajtva a fesztiválzászlót...”


2011. május 22., 11:00

Vajon sikerül-e folytatni egy tízéves hagyományt, ha csupán a remélt támogatás harmada áll rendelkezésre? Az őrségi Hétrétország fesztivál szervezőjével, Sülyi Péterrel a fesztiválszervezés 10 évnyi eredményéről és jelenlegi problémáiról beszélgettünk.

► A programot egyelőre hiába kerestem az őrségi Hétrétország fesztivál honlapján…

Images_7412
A Cédrus Táncegyüttes a Hétrétország fesztiválon
Sülyi Péter (SP): Dátum már van, ez a tíznapos fesztivál hagyományosan az augusztus 20. előtti hétvégétől a 20. utáni vasárnapig tart. Az is hagyomány Hétrétországban, hogy a fesztivál idején körülbelül 20 faluban, 50 helyen nyitott porták működnek, amelyek adott időpontban várják a vendégeket. Ezek a magánházak, gazdaságok, kézműves műhelyek úgy helyezkednek el egy 30-40 kilométeres körön belül, hogy a fesztivállátogató túraútvonalakat találhat ki magának, eltervezve, milyen portákat látogat meg napközben, majd visszajön Őriszentpéterre, ahol az esti művészeti programok nagy része zajlik a Pajtaszínházban, a Játékszínben, az őriszentpéteri Malomban.

► Milyen lehetőségek várják a portákra látogatókat?

SP: A portákon az ott élők mindennapi életébe nyerhet betekintést a látogató, miközben az őrségi ember hagyományos vendégszeretete is megnyilvánul. Azt tartjuk a kezdeményezés legnagyobb erényének, hogy tíz év után sem vált üzleti jellegűvé a kapcsolat a vendéglátó és a vendég között. Egy-egy beszélgetés kedvéért is szívesen betérnek a portákra az emberek, mert rövid idő alatt megteremtődik egy intim, személyes kapcsolat, és olyan érdekességek derülnek ki, amilyenek egy városi ember számára nehezen elképzelhetőek. A látogatót vendégként becsülik, meg-megkínálják, amiért nem kell fizetni, de mivel százával érkeznek a vendégek egy-egy ilyen helyre, ezért ez inkább csak jelképes vendéglátói gesztus, amit illik mértékkel igénybe venni. Olyan porták is vannak persze, ahol portéka is akad, például a kézműveseknél, ahol nem csak nézni, munkálkodni, de vásárolni is lehet a termékekből.

► „Pajtaszínház” – ez csak egy helyszín? Az Őrség nem egy színházilag számon tartott vidék, Pestre nem jut el a híre legalábbis…

SP: Elindítottunk valamit az Őrségben, amikor a ′90-es évek végén az elhagyott őriszentpéteri bikaistállóból Pajtaszínházat csináltunk, mondván: jöjjön ide kultúra, színház, jöjjön messziről, de jöjjön helyből is, ha van… Furcsa hóbort lett azóta ebből, sorra jöttek létre pajtaszínházak. Például Magyarföldön Rátóti Zoltán színművész, polgármester újított fel a falunak egy romos pajtát, Viszákon Szarvas József színművész saját pajtájából alakított ki játszóhelyet. Ezek a helyszínek a kapcsolódási pontokat jelentik, ahol az úgynevezett városi, „magas” kultúra megjelenhet, de a helyi színjátszók előadásai is helyet találnak.

Én évek óta az Őrségben élek, de többen vannak művészek, akik szinte „hazajárnak”, és hoznak magukkal produkciókat. A Hétrét zenekar, vagy a Neil Young Sétány nevű formáció meg egyenesen az Őrségben született, és onnan indult a városba.

Az őriszentpéteri Pajtaszínház és a Játékszín befogadó helyszín. Rendszeresen megjelennek itt olyan alternatív vagy kamaraszínházi előadások (Bárka Színház, Kolibri Színház, Pintér Béla és Társulata, Hólyagcirkusz, Stúdió K és mások), amelyek jól adaptálhatók ebbe a sajátos színházi térbe.

► Szállás?

SP: A szállásadók, akik elsősorban fizető vendégszobát kiadó magánház-tulajdonosok, azt mondják, hogy a fesztiválok idején 100%-os a foglaltság. Egy éjszaka egy személy részére fizető vendéglátásban 3-4000 forint között van, ennél komfortosabb helyeken, például panziókban ennél valamivel több, de talán még mindig nem annyi, mint a környező városokban: Körmenden, Szombathelyen vagy Szentgotthárdon.

A vendégek jó előre foglalnak szállást, és emiatt a szállásadók hetek, hónapok óta kérdezik, hogy lesz-e fesztivál, hogy mikor lesz a fesztivál, és hogy mi lesz a program, mert tőlük ezt kérdezik a vendégek. Most ebben a bizonytalan helyzetben, úgy hallom, kevesebb a szállásfoglalás, mint korábban, amikor időben ismertük a pályázati támogatás mértékét és tudtunk programot tervezni.

Images_7413
Hobo a Hétrétország fesztiválon

► Várhatóan mikor lesz részletes program?

SP: Való igaz, hogy nincsen még közzétett programunk, és ez egyszerűen azért van így, mert még mi sem tudjuk. Csak terveink vannak… Ez most egy szűk esztendő nekünk is, más fesztiváloknak is: a rendezvény finanszírozási oldala nem állt össze, a pályázati döntés is csak az elmúlt héten született meg, és most egy dilemma előtt állunk, hogy ezekkel a feltételekkel mi és hogyan rendezhető meg a tervezett Hétrét-programból? Idén az egyetlen – és alaposan megkésett – pályázati lehetőség az NKA Kiemelt kulturális programok-pályázata volt, ennek vált ismertté most az eredménye. Az igényelt támogatás harmadrészénél is kevesebb jutott a Hétrétországra. Nem csak ez a probléma, hiszen kevés pénzből is lehet jót csinálni. Az igazi baj az a rendelkezés, amely szerint – a korábbi elszámolási gyakorlattól eltérően – most el kellene költeni a teljes tervezett összköltséget, annak ellenére, hogy a támogatás több millióval kevesebb lett a tervezettnél. Abszurd feltétel – nagy kérdés: hogyan teljesíthető? Ez a rendelkezés, ha valóban életbe lép, minden pályázót nehéz helyzetbe hoz.

► Mit tehetnek a fesztiválszervezők?

SP: Lehetséges, hogy találunk valami összehangolt lépést a közös érdek képviseletére. Mi nem szívesen adnánk fel 10 év után Hétrétországot, mert sokan vannak, akik ez alatt az idő alatt megszerették az Őrséget és benne a fesztivált, oly annyira, hogy szívesen jönnek vissza érte.

► Mit ígérhet Hétrétország idén a látogatóinak?

SP: Minőségi mértéktartást. Minőségre köteleznek minket az elmúlt évek eredményei, a mértéktartásra pedig a jelen szűkös körülményei, amelyekhez alkalmazkodnunk kell – akár hétrét hajtva a fesztiválzászlót.

Török Ákos


Kapcsolódó:

A kapolcsi Szárító megéledése – Művészetek Völgye
Szász Zsolt: „Most súlyosabb a helyzet, mint bármikor volt” – Szárnyas Sárkány Hete

Címkék

Hétrétország

A téma folytatása

Fesztiválképek Hétrétországból (1): Őrség – építés és szemek felnyitása 2011. augusztus 16., 12:00

Fesztiválképek Hétrétországból (2): Kopogni szabad, de a kutya harap 2011. augusztus 27., 07:07

Szükségek és erények – Sülyi Péter egy fesztiválbrend születéséről 2013. augusztus 15., 12:00

A romláson nyert szabadság - Hétrétország ’13 2013. augusztus 29., 12:00

Gondolkodni a végeken – Hétrétország ’14 2014. augusztus 18., 11:00

Magára találó szűkösség – Hétrétország ’14 2014. augusztus 28., 09:00

0 hozzászólás