Twitter Facebook

Elbocsátások az Operában - Magyar Operaénekesek Egyesülete: „esztelen rombolás”


2012. január 15., 22:00

Közleményben tiltakozik a Magyar Operaénekesek Egyesülete az ellen, hogy a színház megbízott vezetése az operaénekesek elbocsátására készül. Úgy vélik: ezzel végleg megszűnne az operaénekesi hivatás Magyarországon.

Images_11399
Fotó: Éder Vera
Magyar Állami Operaház
A közlemény szövege az alábbiakban olvasható:

Ókovács Szilveszterrel a Magyar Állami Operaház kormánybiztosával készült, a Gazdasági rádióban elhangzott riportból (2012.01.10.) tudtuk meg, hogy színházunk jelenlegi megbízott vezetése, rövidesen létszámleépítés keretében el szándékozik bocsátani a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó operaénekeseket.

Az Operaházban lévő 36 operaénekes az utolsó énekesi társulat Magyarországon! Amennyiben ezt a lépést, amely véleményünk szerint szégyenteljes és megengedhetetlen, a jelenlegi vezetés megteszi, és ehhez a fenntartó, a minisztérium hozzájárul, az operaénekesi hivatást teszi tönkre és szünteti meg véglegesen! Ezzel veszélybe sodorva és szinte értelmetlenné téve hazánkban az énekképzést, a zeneművészeti főiskolákban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Megelőzendő az esetleges válaszát az Operaház vezetésének, miszerint majd visszaszerződtet művészeket alkalmi szerződésekkel, az nem megoldás az operaénekesi hívatás és szakma megmaradására Magyarországon, és teljes létbizonytalanságba sodorja a művészeket! Hiszen a művészek számára az nem perspektíva, nem aktív és hivatásszerű pályakép, ha az arra érdemes és méltó emberek az utcán vannak munka nélkül, akiknek az Operaház színpadán lenne a helyük.

Magyarországon az Operaház speciális helyet foglal el a kulturális életben. Egyedülálló intézmény, amely a vidéki operajátszás több évvel ezelőtti, szinte teljes megszűnése óta, a magyar operakultúra utolsó „bástyája”. A jelenlegi, még közalkalmazotti szerződésben dolgozó énekművészek, az ország operaénekesi „társadalmának” utolsó élcsapatát képezik, a nem közalkalmazott magyar vendégművészek kiválóságaival együtt, akiknek egyébként már évek óta társulati tagoknak kellene lenniük! Más, olyan országok operaházaihoz hasonlítani nem lehet a Magyar Állami Operaházat, amely országokban több zenés színház működik, és ezért a művészeknek számos lehetőségük van saját hazájukban színpadra lépni. Hazánkban ezért egyetlen Operaházunknak társulati formában kell működni, mert nemzeti operajátszásunk egyedüli színpada! Nyomatékosan kívánjuk hangsúlyozni, hogy az elbocsátandók között magas szakmai és állami díjakkal kitüntetett művészek vannak, Kossuth-díjasok is! Sem az ország, sem pedig az Operaház gazdasági helyzete nem ezen a néhány tucat művész jogos és méltó foglalkoztatásán múlik!

Ezen lépések ellen tiltakozunk, és egyben kijelentjük, hogy minden törvényes eszközt és lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy megakadályozzuk az esztelen rombolást a magyar kulturális élet első intézményében, a Magyar Állami Operaházban!

a Magyar Operaénekesek Egyesülete

Címkék

0 hozzászólás