Twitter Facebook
POSZT 2011

POSZT: Vidnyánszky széket borított a szakmai vitán


2011. június 15., 17:00

Images_7912
Fotó: Simara László
Vidnyánszky Attila a szakmai vitán
Székét felborítva távozott a POSZT mai szakmai beszélgetéséről Vidnyánszky Attila rendező, akinek Mesés férfiak szárnyakkal című előadásáról szólt a vita ma délelőtt.

Rendezői erődemonstráció: szuggesztív és erős színészi munka, de összességében közhelygyűjtemény – vélekedett Anger Zsolt Vidnyánszky Attila Mesés férfiak szárnyakkal című előadásáról a ma délelőtti szakmai vitán, hozzátéve: számára nem állt össze egy történetté, nem lehet tudni, ki kinek a kicsodája, miközben inspiratív, izgalmas jelenetek zajlottak, illusztratív képeskönyv-szerűséggel. Atmoszférikus színház, költészet – amit nem muszáj, nem szükséges és nem is mindig lehet megérteni –, amihez nincs igazán szellemi csatlakozása a magyar közönségnek – mondta Pethő Tibor, vitába szállva Angerrel. Ezek után Vidnyánszky Attila rendező a székét felborítva távozott a szakmai beszélgetés helyszínéről. Színházban vagyunk és drámáról beszélünk, semmi gond, belefér – kommentálta az eseményt a következő hozzászóló, Szász Zsolt.

Nagyon váratlan volt Attila reakciója, valószínűleg azért, mert számára ez nagyon fontos előadás – mondta a beszélgetés későbbi szakaszában Ráckevei Anna, aki elmesélte: az előadásra több mint egy éve készültek, amivel sok előmunka volt. A Gagarin-történet egy apropója volt annak, hogy a társulat elmondhassa, mit gondol keresésről, repülésről, vágyakról, Istenről, áldozathozatalról, az égbe való feljutás módjáról. Szíve-lelke ott van az előadásban az alkotóknak – tette hozzá a színésznő.

Images_7913
Fotó: Simara László
Anger Zsolt a szakmai vitán

Az előadásból látható és érzékelhető a fontosság, az energia, a belefektetett munka – mondta Anger, aki úgy fogalmazott: úgy érezte, hogy ő – mint néző – ki lett hagyva a lényegből, mert nem talált fogódzót az előadásban. Árnyalta a „közhelygyűjtemény” kifejezést is: mint mondta, azt szerette volna érzékeltetni, hogy közhelyes képek maradtak meg benne róla. Ráckevei Anna végül azt tartotta sajnálatosnak, hogy Anger nem gazdagodott egy élménnyel. Aztán egy amerikai rendező valaha volt legteljesebb színházi élményének nevezte a produkciót.

A teljes beszélgetés – és Vidnyánszky távoztának következtében a szék puffanása is – meghallgatható a POSZT honlapján.

Címkék

1 hozzászólás

FeHér ElepHánt több mint 4 éve

http://www.toptipp.hu/szinhaz/vidnyanszky.htm#gagarin