Twitter Facebook
Március 15.

Schilling Árpád: Legyen ügyünk a Magyar Kultúra!


2012. március 15., 14:00

Andrew G. Vajna, Baán László, Ókovács Szilveszter és Vidnyánszky Attila kulturális forradalmat készítenek elő – mit tehetünk velük vagy ellenük? – teszi fel a kérdést Schilling Árpád a Marczius Tizenötödike című kiadványban közzétett cikkében.

Images_12342
Kulturális csőd veszélye fenyeget Magyarországon – állapítja meg cikkében a Krétakör művészeti vezetője. Mint írja: a jelenlegi kormány nem a társadalom, még csak nem is a középosztály, hanem elsősorban a magyar államból élő hazai nagytőke érdekeit képviseli. Utóbbiak pedig a korábbi gyakorlatukból következő felelőtlenséggel asszisztálnak a magyar politika történetének újabb baklövéséhez. Felhívja a figyelmet: Magyarország megint vesztésre áll, hiszen a kormánypárthoz kötődő lobbicsoportok harcolnak egy-egy pozícióért, zsíros állami megbízatásért.
A magyar kultúra úgyszintén vesztésre áll – hangsúlyozza Schilling. „Arról a magyar kultúráról beszélek, amely minden magyar kultúrája, nem csak a felvilágosult akadémikusoké vagy a nacionalista radikálisoké. A magyar kultúra része a falusi kultúrház és a világhírű filharmonikusok programja, a kisváros középiskolájának farsangi mulatsága és a kortárs képzőművész happeningje, a közélet nyelvének minősége és a nemzeti ünnepek műsorpolitikája is.” Hozzáteszi: a kulturális ügyekért felelős politikusok hiteltelenek. Valójában nincs – és nem is lesz – átfogó kulturális koncepció, helyette mindössze önvédelemből és időhúzás céljából kiadott nyilatkozatok vannak.

„Magyarországon valójában kormánybiztosok viszik a kultúra ügyét, ezzel is jelezve, hogy a kultúra válságban van. Akik a kormányzat nevében előkészítik és megvalósítják a kulturális forradalmat Magyarországon: Andrew G. Vajna, Baán László, Ókovács Szilveszter és Vidnyánszky Attila. Mit tehetünk velük vagy ellenük?” – teszi fel a kérdést Schilling, s három pontos válaszában az együttműködést, a megosztási kísérleteknek való ellenállást, a problémák rétegzett, nem leegyszerűsített átbeszélését javasolja. „Meg kell tudnunk fogalmazni bevált gyakorlatainkat, végiggondolt javaslatainkat, konstruktív kritikánkat a kultúráról” – fogalmaz Schilling.

„Megalkuvásainkat a jövő generációi fogják majd a fejünkre olvasni. Miért hagytátok, hogy néhány karrierista szétdúlja a magyar kultúrát? – hangzik majd a dühös számonkérés. Hogy ne kelljen annyi mindenért szégyenkeznünk gyermekeink előtt, én azt javaslom: Legyen jelszónk az összefogás! Legyen feladatunk az önmérséklet és az önkritika! Legyen ügyünk a Magyar Kultúra, a kulturált Magyarország!!” – zárja cikkét Schilling Árpád.

A teljes cikk az Élet és Irodalom múlt heti számának mellékleteként megjelent Marczius Tizenötödike című kiadványban, illetve a www.alkotmanyozonemzetgyules.hu című honlapon olvasható.

Címkék

0 hozzászólás