Twitter Facebook

Színház a Gödörben – A szakmai beszélgetéssorozat programja


2012. január 15., 12:00

Színház a Gödörben címmel szakmai beszélgetéssorozatot indít a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság; az első összejövetelt január 16-án, hétfőn 11 és 17 óra között tartják Budapesten, az Erzsébet téri Gödör Klubban.

Images_11293
Az eseményen többek között a színház-finanszírozás kérdéseinek megvitatását is tervezik, feltéve a kérdést, hogy van-e színházi élet az állam után. A rendezvényen a tervek szerint szó lesz arról is, hogy van-e életpályamodell a színészek és az egyéb színházi alkotók számára. „Társulati lét vagy számlaadó, szövegmondó, kisiparos lét?” – teszik fel a kérdést a szervezők az MTI-hez is eljuttatott meghívójukban.

Mint írják, szeretnék, ha a színházi szervezetek élete elsősorban szakmai kérdésekről szólna, ezért határozták el, hogy közösen szerveznek egy ilyen programsorozatot. Céljuk az, hogy ezekben a nehezebb időkben megvizsgálják azokat a színházi modelleket, amelyek alternatívái lehetnek az eddigieknek.

A rendezvény programja

A rendezvény első témájaként – Színházi művészsors ma címmel – a tervek szerint arról lesz szó, hogy van-e életpályamodell a színészek és az egyéb színházi alkotók számára. „Társulati lét – vagy számlaadó, szövegmondó, kisiparos lét?” – teszik fel a kérdést a szervezők meghívójukban. A témában felkért előadók között van Herczeg Tamás, Zrínyi Gál Vince, Kriza Zsigmond és Hegedűs D. Géza mellett Hammerstein Judit, a Nemzetierőforrás-minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára is.
Az eseményen 13 órától a színház-finanszírozás kérdéseinek megvitatását tervezik, feltéve a kérdést, hogy „Van-e színházi élet az állam után?”. Ebben a témában többek között Csóti Józsefet, Fekete Pétert, Karinthy Mártont, Mátyás Irént, Orlai Tibort és L. Simon Lászlót, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökét kérték fel előadónak.
A konferencián 15 órától „Nemzeti – kiemelt – egyéb”, régebbi és új kategóriák az előadóművészeti törvény tükrében címmel tartanak beszélgetést, a felkért előadók: Gáspár Máté, Szabó István, Vidnyánszky Attila, Németh Zoltán, Puskás Imre.
Mint a konferencia rendezői írják, szeretnék, ha a színházi szervezetek élete elsősorban szakmai kérdésekről szólna, ezért határozták el, hogy közösen szerveznek egy programsorozatot. Céljuk az, hogy ezekben a nehezebb időkben megvizsgálják azokat a színházi modelleket, amelyek alternatívái lehetnek az eddigieknek.
A konferencia nyilvános, a szervezők fontosnak tartják azt is, hogy minden színház, tagszervezet egy-egy képviselője részt vegyen az eseményen és hozzászólásával segítse a témák sokoldalú megvitatását.

A szakmai beszélgetéssorozat moderátorának Novák Pétert és Szikszai Rémuszt kérték fel.

MTI / 7óra7

Címkék

0 hozzászólás