Twitter Facebook
Háttér

Egy betiltott előadás Bárdudvarnokon – Bölcsődal, avagy tente, demokrácia


2012. október 15., 13:15

Megvonta a megszavazott támogatás egy részét a Kaposvári Egyetem vizsgaelőadását a nyáron betiltó bárdudvarnoki önkormányzat a Kulturális Hetet szervező civil egyesülettől. Az ügy csak első ránézésre helyi érdekű – a jelenség általános.

Images_15692
Fotó: bkh2012.blog.hu
Bölcsődal, avagy mint erdőben a vadnyom - a betiltott helyszínen (nyilvános főpróba a bárdudvarnoki faluházban)
Mivel „ügy” lett abból, hogy a bárdudvarnoki önkormányzat saját tulajdonú félkész faluházában betiltotta a Bölcsődal, avagy mint erdőben a vadnyom című vizsgaelőadás játszását a nyáron, a Bárdudvarnoki Kulturális Hetet szervező Térségi Együttműködés Társasága Civil Egyesület korábban megszavazott támogatásának egy részét mégsem fizetik ki. Legalábbis lehet ilyen olvasata annak, hogy az önkormányzat arra hivatkozva, hogy nem írták ki „a programok mellé”, hogy az önkormányzat támogatásával valósul meg, nem jár a pénz.

Vajon milyen „reklámhordozót” láthat a feliratban a bárdudvarnoki önkormányzat? Vajon az nem megfelelő „viszontszolgáltatás”, hogy a falu neve bekerül a megyei és országos sajtóba? Hogy a falu lakói számára színvonalas és különleges kulturális eseményeket szerveznek? Miért kell külön méltatni/hirdetni az önkormányzatot, amelynek egyébként a helység életének és hírének javítása lenne a feladata?

„A falu lakóinak épülésére szolgál, és az önkormányzat helyett is csináljuk” – meséli az ötödik éve megrendezett Bárdudvarnoki Kulturális Hét programról Beiczer Judit, bárdudvarnoki lakos, a programsorozat egyik szervezője, aki, mint mondja, az ügy és a tendencia miatt tartja fontosnak a megszólalást. Jelszavuk: magasszinten, sokszínű és sok műfajú kultúra terjesztése a helyi és kistérségi értékek bemutatásával együtt. A programsorozatot a Nemzetközi Üveg Alkotótelepről szervezik, amelynek kiemelt programja a Nemzetközi Üveg Szimpozion, minden év augusztus 20-ra eső hetében. Az évek során tulajdonképpen ez a program bővült ki más művészeti ágakkal és a faluban található egyéb helyszínekkel. A bázisul szolgáló ingatlant egyébként Goszthony Mária festő- és keramikusművész hagyta a köznek művészeti célra.

Images_15687
Fotó: bkh2012.blog.hu
Bölcsődal, avagy mint erdőben a vadnyom - a betiltott helyszínen (nyilvános főpróba a bárdudvarnoki faluházban)

A probléma a Kaposvári Egyetem vizsgaelőadásaival nem most kezdődött. Már három évvel ezelőtt, Pintér Béla Parasztopera című darabjának bemutatója (rendező: Mohácsi János) után is voltak hangok a faluban, amelyeknek nem tetszett az előadás felfogása, s ez egy fokkal erősebben érezhető volt a tavaly bemutatott Vízkereszt… előadás (rendező: Mohácsi János; kritikánk itt) után. Konkrét intézkedésre vagy konfliktusra azonban nem került sor. A Parasztopera ugyan szintén a félkész faluházban kapott helyet, de az akkori polgármester nem nézte meg az előadást, így oldva fel az ízlésbeli különbséget, és ezzel letudta az ügyet – egyébként a Parasztoperáról lényegében ugyanazok nyilatkoztak helyben kedvezőtlenül, akik most a Bölcsődallal kapcsolatban is. A 2011-ben bemutatott Vízkereszt… a Petörke-tó és a vendégház között, a szabad téren játszódott, amivel kapcsolatban „hivatalos” ügyet indítani nem lehetett, egyébként akik negatívan nyilatkoztak róla, jellemzően nem is látták.

Azonban idén nyáron, mint arról beszámoltunk, a nyilvános főpróba megtartása után Mester Balázs polgármester a helyi félkész faluházban be- (vagy a megengedőbb szóhasználat szerint: abból ki) tiltotta a Bölcsődal államvizsga-előadást (rendező: Rusznyák Gábor). Arra hivatkozott: a produkció egyes tartalmi elemei „minősíthetetlenek”. (Tételesen nem igaz az előadásra vonatkozóan: lapunk minősítésre alkalmasnak találta az előadást, erről szóló írásunk itt olvasható.) S valóban: az előadásban minősíthetetlen magatartásformák fordulnak elő (Frank Wedekind A tavasz ébredése című regénye volt a darab kiindulópontja), de ez sajnos a drámairodalom jelentős részével így van. Vajon Bárdudvarnokon mivel pótolnák Shakespeare vérben és incesztusban gazdag, minősíthetetlen tartalmi elemeit? Vagy Shakespeare-t sem szabad előadni? Bárdudvarnokon be vannak tiltva a minősíthetetlen tartalmi elemeket tartalmazó filmek? Nyilván nem. Azonban vannak olyanok, akik szemében szálka a progresszív kultúrát szorgalmazó és segítő lokális kezdeményezés.

Images_15688
Fotó: bkh2012.blog.hu
Bölcsődal, avagy mint erdőben a vadnyom - a betiltott helyszínen (nyilvános főpróba a bárdudvarnoki faluházban)

Tehát: a Bölcsődal augusztus 18-án a helyi félkész faluházban tartott főpróbája után a polgármester közölte, hogy ezt másnap itt nem lehet bemutatni, mert a falu lakói „nem voltak tájékoztatva” arról, mi is zajlik az előadásban. „A mi hibánk, hogy a darab milyenségéről előzetesen, időben nem tájékozódtunk és nem tettük ki a program szórólapján, meghívóin a 16-os karikát” – mondja Beiczer Judit, ám a korhatárjelzés az előadás szinopszisában szerepelt, és például a 7óra7-en közzétett műsorban is ott áll a „16 éven felülieknek” kitétel, ráadásul Rusznyák Gábor rendező az előadás előtt figyelmeztette a közönséget, röviden összefoglalva, miről szól az előadás. Így – előzetes tájékoztatás hiánya ide vagy oda – innentől a néző kezében a döntés. (Ahogy például egy nem bárdudvarnoki apáca is megtekintette az előadást, nem ment ki közben, és eszébe sem jutott utána például feljelenteni a produkciót.)

Images_15743
Fotó: bkh2012.blog.hu
Bölcsődal, avagy mint erdőben a vadnyom - a betiltott helyszínen (nyilvános főpróba a bárdudvarnoki faluházban)

Azonban a bárdudvarnoki önkormányzat jobban tudja, mit szeretne a falu lakossága, és betiltották a produkciót a helyi – nyári színházra, koncertre, filmvetítésre így is kiválóan alkalmas – félkész faluházban. Úgy hírlik, a tiltás négy ember nyomására történt (Bárdudvarnok lakossága egyébként 1200 fő). Ezek közül az egyik egyébként az ifjúság- és családsegítő képviselőnő. Ő – fültanúk szerint – az előadás után mesélte, hogy már a próbák alatt is hallották „közeli ismerősei” a próbákról kiszűrődő minősíthetetlen szavakat, de azért ő végignézte az előre „bevészharangozott” darabot. Felmerülhet a kérdés, mi volt fontosabb neki: a botrány vagy a tájékoztatás. A darabot betiltó polgármester egyébként mindössze az előadás utolsó tíz percét látta. A másnapi bemutatót végül az egyetem vendégházánál tartották – néhány óra alatt kellett „átállni” a szabadtéri vizsgaelőadásra, amelyet a vizsgabizottság (tagjai: Novák Eszter, Szikora János), illetve a tanszékvezető Csáki Judit és az intézetvezető Vidnyánszky Attila is megtekintett. Az eredeti helyszínen kevéssé elegáns A/4-es nyomat jelezte, hogy az előadás elmarad. (Az új helyszínről az önkormányzat nem adott tájékoztatást az érdeklődőknek, csak minősíthetetlennek minősítette a darabot.)

Images_14822
Felhívás a Bölcsődal előadás meghirdetett helyszínén

Images_14814
Bölcsődal avagy mint erdőben a vadnyom
Ott voltunk, láttuk: sokan előadás közben érkeztek, ami nem csoda: jó negyedórás séta a két helyszín egymástól. Tény és való: a vendégházban egy felirat sem tájékoztatott arról, hogy a rendezvényt az önkormányzat támogatja. Vajon a betiltásról szóló nyomtatvány alá vagy fölé kellett volna helyezni ezt a tájékoztatót? Igaz, az önkormányzat a támogatási szerződésben kikötötte a plakátok kirakását. „Nem szándékosan nem raktuk ki, a kevés erőnkből a sok szervezési feladatra, a programok megvalósítására koncentráltunk” – mondja Beiczer Judit, hozzátéve, hogy a közel 1000 példányban kiküldött nyomtatott, illetve e-mail szórólapon rajta volt a kért szöveg. „A környéken nincs sehol olyan település, ahol ilyesmihez kötnék a támogatást” – teszi hozzá, és emlékeztet arra: tavaly a megszavazott összeg egyharmadát, százezer forintot ugyancsak nem fizette ki az önkormányzat, most pedig közölték, hogy jövőre eleve csak utófinanszírozás jöhet szóba a Kulturális Hetet illetően. Attól, hogy a „Bárdudvarnoki Kulturális Hét” cím alá nem került ki az önkormányzat támogatásának ténye a helyszíneken, vajon kevésbé értékes, a helyi kultúra szempontjából rosszabb minőségű az esemény? Nyilván nem. A szervezők naivak voltak: azt gondolták, Bárdudvarnok és Bárdudvarnok önkormányzata egy és ugyanaz. Csalatkozniuk kellett. Ráadásul pénzforrás hiányában (hiszen a támogatás lebegtetése ezzel egyenértékű) Bárdudvarnok lakói szegényebbek lesznek egy színvonalas programokban gazdag kulturális fesztivállal, ami emellett a korábbi években messzire vitte a falu jó hírét.

Külön érdekesség, hogy a Kulturális Hét szervezői korábban kérték az önkormányzatot, hogy segítsenek számukra pályázatot írni. Nem segítettek (így nem nyertek a programra pályázati pénzt a Kulturális Hét szervezői). Ellenben az önkormányzat munkatársai írták meg a Folkbeats fesztivált rendező „civil szervezet” pályázatát, amely végül egy és negyedmillió forintot nyert. A Folkbeats üzleti alapú, nem helyi rendezvény, ami keresett magának egy vidéki helyszínt. Hogy az áfát megtakaríthassák, előzőleg gyorsan felélesztettek egy másik, ideológiailag és politikailag korábban sem független „civil” egyesületet, amelynek új tagjai közé képviselők, illetve az önkormányzattól függő személyek is kerültek.

Images_14812
Bölcsődal avagy mint erdőben a vadnyom

„Ami a legjobban zavar, az a részvétlenség” – teszi hozzá Beiczer Judit. „Mi is előadtunk a helyi gyerekekkel ugyanott, a Faluházban egy darabot, a Ludas Matyit, és ebben a botránykeltők egy része, illetve az ő gyerekeik is játszottak. Ők is ugyanolyan próbafolyamaton vettek részt, mint Rusznyák diákjai, sőt, utánunk jöttek próbálni, egyébként már ott mondták a színihallgatók, hogy nem gyerekeknek való a darab. Nem is engedték, hogy nézzék őket. Arra az érvemre, hogy ők (a Ludas Matyiban játszók szülei) mit szóltak volna, ha az ő gyerekeiknek az utolsó pillanatban mondják meg, hogy itt nem adhatják elő a darabjukat, a fülük botját sem mozdították. Tudni kell, hogy Rusznyák Gábor ajánlatát, miszerint maradjon a faluházban a másnapi vizsga (a bonyolult átállások miatt), de legyen zártkörű, csak a szakmának, azt sem fogadta el a polgármester. Engem leginkább ez a részvétlenség és álszentség és ez a kettős mérce döbbentett meg. Csúnyán beszélni nem, de szándékosan rosszat tenni lehet?! Ők csak politikában, ideológiákban tudnak gondolkozni, az nem érdekli őket, hogy jó pár embertársukkal kibabráltak!”

Images_15693
Fotó: bkh2012.blog.hu
Bölcsődal, avagy mint erdőben a vadnyom - a betiltott helyszínen (nyilvános főpróba a bárdudvarnoki faluházban)

Mindezzel együtt a Térségi Együttműködés Társasága Civil Egyesület tagjai bíznak abban, hogy jövőre is lesz Bárdudvarnoki Kulturális Hét, amely tapasztalatunk szerint mintaszerű kezdeményezés – lenne, ha hagynák élni, ha hagynák, hogy a falu lakói kitekintsenek a saját környezetük világából, ha hagynák, hogy a gondolat szabad legyen.

Az üggyel kapcsolatban számos kérdés felmerült, már akkor is, amikor Bárdudvarnokon az előadást láttuk, s most, a fejleményekről értesülve ezek még hangsúlyosabban megfogalmazódnak bennünk: szabad-e egy kulturális rendezvény arculatát korlátok közé szorítani az önkormányzat ízlésének megfelelően? Hogy veszi magának a bátorságot demokráciában bármilyen hatalom, hogy eldöntse az emberek helyett: mi való nekik és mi nem, arra hivatkozva, hogy vidéki embereknek ilyen nem kell, ezzel is lenézve őket? És meddig hagyható, hogy különböző kiskirályok, uracsok, hatalmaskodók a maguk érdeke és ízlése szerint döntsenek arról, mi támogatott és mi nem, és a szakmai szempontok teljes kizárásával magabiztosan és ideológiájuk egyetlen igaz voltának megdönthetetlen hitében papoljanak a helyesről és a helytelenről?

Mert ami Bárdudvarnokon történik, nem csak helyi érdekű dolog. Hanem kórtünet az egész országról.


Utóirat: A cikk megjelenése után érkezett a hír, hogy az önkormányzat kifizeti a teljes támogatást. A szervezől megkapták a teljes összeget, bár a képviselőtestület szeptemberi ülésén valóban felmerült, hogy szerződésszegést követtek el, mert lehagyták az önkormányzatot mint főtámogatót a plakátokról, így visszatarthatnának százezer forintot. A Somogyi Hírlap cikkünk nyomán készült írásában az áll: „A teljes támogatás 350 ezer forint egyébként, aminek az odaadását messzemenőkig részletes szerződés szabályozza. Benne a kitétellel, a támogató ‘Bárdudvarnok Lakosságának megelégedésének szem előtt tartása okán’ adja a pénzt. A pénzt amúgy 50 ezer értékben egy Lúdas Matyi előadásra, 300 ezer értékben az EtnoFaun koncertjére adták az V. kulturális héten. Mester Balázs azt is elmondta még, hogy az önkormányzat nagyra értékeli a kulturális egyesület szervezőmunkáját, amivel a település hírnevét öregbítik évek óta. S hogy nemcsak pénzbeni támogatást adnak, hanem a területrendezési munkákat és más kiegészítő tevékenységeket is elvégeznek.” További részletek a Somogyi Hírlap írásában, és hamarosan mi is visszatérünk az ügyre.

Ugrai István

Kapcsolódó:

>>> Amit be lehet tiltani és amit nem – kritikánk a Bölcsődal bemutatójáról
>>> Vizsga- és meseelőadás a Bárdudvarnoki Kulturális Héten

Címkék

1 hozzászólás

Balázs Péter csaknem 3 éve

Tisztelt Uram!

Az utóirat végén tett ígérete kapcsán egyetlen dolgot kérnék Öntől. Az egyoldalúság mellőzését.

Köszönettel, Balázs Péter