Twitter Facebook

Elhunyt Décsy Györgyi


2012. január 6., 17:00

Images_11219
Décsy Györgyi
Életének 90. évében szerdán elhunyt Décsy Györgyi színművész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja – adta hírül a Délmagyarország című regionális napilap.

Décsy Györgyi Budapesten született 1922. március 12-én. Énekelni tanult, operaszakot végzett. Első férjével, aki epizódszerepeket is játszó énekkari tag volt, először Debrecenben lépett fel.

Onnan az 1940-es évek elején Kaposvárra hívták primadonnának, ott játszotta el első főszerepeit A cirkuszhercegnőben, A mosoly országában, a Cigányszerelemben.

1948-ban szerződött Szegedre, a színház társulatának tagjaként teljesedett ki művészi pályája. A matyó lakodalmas szocialista téesz-operettben, Vincze Ottó Boci, boci, tarkájában figyeltek fel rá. Azt írta a kritikus: remekelt Lagzis Erzsa szerepében. Idős korában is büszkén mesélte, hogy a Lili bárónő premierjére húsz szál piros rózsát kapott Huszka Jenőtől.

Az ’50-es és ’60-as években Szeged egyik legnépszerűbb primadonnájaként ünnepelték. A Csárdáskirálynő Cecíliája volt a kedvenc szerepe, sokszor elénekelte a Hajmási Péter, Hajmási Pált.

Operettek, zenés játékok mellett néhány operafőszerepet is kapott, többek között a Don Pasquale Norináját is elénekelte.

1979-ben ment nyugdíjba, azóta második férjével visszavonultan élt. Nem járt színházba, inkább rejtvényt fejtett és olvasott. 2010 májusában a társadalmi kuratórium neki ítélte oda az önkormányzati kitüntetéssé lett Dömötör-életműdíjat, amit könnyekkel küzdve vett át Botka László polgármestertől a nagyszínházi gálaesten.

Délmagyarország

Címkék

0 hozzászólás