Twitter Facebook

Önállóvá vált a nagyváradi magyar társulat


2011. szeptember 1., 16:30

Önálló intézményként első évadát kezdi az idén alapított nagyváradi Szigligeti Színház, amely a volt nagyváradi állami színház román és magyar társulatainak szétválasztása nyomán jött létre.

Images_5039
Nagyváradi Állami Színház

Az új magyar intézményhez tartozik a Lilliput bábtársulat, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes is. A színház fenntartója a Bihar megyei önkormányzat, amely a színház évadkezdő sajtótájékoztatójával egy időben szavazta meg az intézmény új nevét, a Szigligeti Társulatot; ez volt az egykori nagyváradi magyar színház neve.

A névváltoztatást a színház kezdeményezte, így az évad mottója: 111 éves a Szigligeti Színház – mondta Czvikker Katalin menedzserigazgató, akit csütörtökön a Krónika és az Új Magyar Szó című romániai magyar napilap idézett.

Szabó K. István rendező, a Szigligeti Társulat új művészeti igazgatója hangsúlyozta: szeptember 14-én rendhagyó helyszínen, a Bihar megyei Félixfürdőn az Európa című darabbal kezdődik az évad. Bemutatják Szigligeti Ede Liliomfi című darabját is, amelyet a szatmárnémeti magyar társulat művészeti vezetője, Keresztes Attila rendez. Szilveszterkor a Mágnás Miska című operettet Tasnádi Csaba rendezésében láthatja a közönség.

A nagyváradiak szorosabb együttműködést terveznek a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatával, így ebben az évadban a szatmáriak két darabot játszanak Nagyváradon bérletes előadásként: Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté, illetve Muszty Bea és Dobay András A kék csodatorta című művét. A nagyváradiak a debreceni Csokonai Színházzal is szorosabb együttműködésre törekednek; a debreceniek a díjnyertes Fodrásznő című előadásukat mutatják be a váradi közönségnek.

Tavasszal Teodor Cristian Popescu román rendező állítja színpadra Howard Barker Jelenetek egy kivégzésből című darabját, ebben a debreceni színház művésze, Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színésznő is fellép. Színre viszik Szophoklész Oidipusz király című drámáját, Meleg Vilmos színművész pedig az 50 éve pályán lévő Halasi Erzsébet jubileumi egyéni előadását rendezi meg, amelyet novemberben láthat a közönség.

MTI

Címkék

0 hozzászólás