Twitter Facebook

Programok a magyar kultúra napján


2014. január 17., 16:00

Ünnepi műsorral, gálaesttel, konferenciával, koncerttel, képzőművészeti és táncprogramokkal, kiállítással és kitüntetés átadással ünneplik a színházak a magyar kultúra napját hazánkban és határon túlon.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

B u d a p e s t

Gála a Nemzeti Színházban

Images_2627
Nemzeti Színház
Hagyományteremtő szándékkal január 22-én, szerdán a magyar kultúra napján a nemzeti intézmények együtt ünnepelnek a Nemzeti Színházban.

A gálán a Csokonai Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Honvéd Művész Együttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Cirkusz és Varieté, a Magyar Állami Operaház, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyes kara és a Nemzeti Színház produkcióit láthatják majd – olvasható a teátrum honlapján.

Mint írják, a gála érdekessége, hogy a fellépők nemcsak saját produkcióikkal érkeznek, hanem egymás előadásában is részt vesznek, így a Debreceni Csokonai Színház kórusát a Szegedi Szimfonikusok kísérik majd. Dukay Barnabás Monódia tenor hangra János evangéliumának szövegére című művéhez kifejezetten erre az alkalomra készített koreográfiát Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója.

Az ünnepi gálára korlátozott számban jegyet vásárolhatnak az érdeklődők – áll a teátrum honlapján.

A Nemzeti Színházban a nagyszínpadi gála mellett a magyar kultúra napján a Kaszás Attila Teremben a Vidnyánszky Attila rendezte Tudod, hogy nincs bocsánat című produkció látható: Földes László Hobo József Attila verseit adja elő.

A magyar kultúra napja a Bárka Színházban

Rendhagyó módon nyílik meg Balás Eszter Munkácsy-díjas szobrászművész Cseh Tamás emlékének ajánlott kiállítása, ahová ezúttal a grafikáiból és fotóiból válogatott a művésznő. Cseh Tamáshoz több évtizedes barátság fűzte Balás Esztert, akinek az Ernst múzeumbeli életmű-kiállításán 2005. július 14-én Bereményi Géza az alkalomra írt dalát Cseh Tamás adta elő. A kiállítás megnyitó január 22-én este 9 órai kezdettel lesz a Bárka Kávézóban. A kiállítás kurátora Petrik Zsolt.

A magyar kultúra napjának estjén Varjú Olga Másik idő (Kiss Anna verseivel) és Spolarics Andrea A vízzel szemben című előadása után a Bárka Kávézóban Lőkös Ildikó dramaturg beszélget Balás Eszterrel, miközben két különleges rövidfilmet is megtekinthet a közönség. Az egyik Balás Eszterről szól, melyben Bereményi Géza és Cseh Tamás is megszólal – a másik meglepetés lesz, annyit azonban lehet tudni, hogy a hőse Cseh Tamás.

Images_22580
Fotó: Bárka Színház
Másik idő / A vízzel szemben

V i d é k

Programok, megemlékezések Debrecenben és Hajdúböszörményben

Debrecenben régészeti és fotókiállítás megnyitójával indulnak a magyar kultúra napja alkalmából rendezendő programok, amelyet másnap megemlékezések és ünnepi műsorok követnek, Hajdúböszörményben pedig a szerdai V. Örökségvédelmi Konferencia áll az ünnepi programok középpontjában.

A debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban január 21-én Máthé András fotóművész A magyar kultúra arcai című kiállításával kezdődnek a programok, majd a Déri Múzeumban Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára nyitja meg a Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című régészeti vándorkiállítást.

A cívisvárosban szerdán, a magyar kultúra napján megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát és mellszobrát, a nap folyamán több zenés és táncos ünnepi műsort, felolvasó programot is tartanak városszerte.

Images_4296
Elnémulás
Debrecenben az ünnepi műsor a Csokonai Színházban ér véget, ahol szerda este tartják Szabó Magda Régimódi történetének díszelőadását. A színház társulata a magyar kultúra napján a Párizsi Magyar Intézetben vendégszerepel Hubay Miklós Elnémulás című művével.

Hajdúböszörményben január 22-én rendezik meg az V. Örökségvédelmi Konferenciát, amelyen a hajdúvárosok, köztük is kiemelten Hajdúböszörmény műemlékvédelmi kérdéseit vitatják meg szakemberek és politikusok részvételével.

Öt napon át tartó programsorozat Zala megyében

Zala megyében a magyar kultúra napja alkalmából január 20-án kezdődnek a programok. A városokban kiállítások nyílnak, szavalóversenyt, irodalmi esteket rendeznek, művészeti és népzenei együttesek adnak koncertet, az ünnepi gálaesteken pedig kitüntetésekkel ismerik el a kultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységeket.

Keszthelyen a kultúra napján a Balaton Színház Simándy József termében Pro Cultura Keszthely díjat adnak át és színpadra lép az est vendégművésze, Bencze Ilona.

A zalaegerszegi programsorozat január 24-én a Hevesi Sándor Színházban nyíló sajtófotó-kiállítással zárul.

Veszprém megyei programok a magyar kultúra napján

Images_2529
Veszprémi Petőfi Színház
Bor, zene, vers címmel Kéri Kitty színművész és Figula János ütőshangszeres zenész műsorát tekinthetik meg az érdeklődők január 22-én este Veszprémben, a Veszprémi Petőfi Színház Latinovits-Bujtor Játékszínben.

A produkcióban irodalmi és zenei asszociációk hangzanak el József Attila és Bach műveiből a 2009-es Cabernet Sauvignonra építve. Az előadás keretében többek között olyan verseket hallhat a közönség, mint a Kopogtatás nélkül, a Medáliák, a Csöndes estéli zsoltár és az Imádság megfáradtaknak.

A sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ és Könyvtárban három napon át kínálnak kultúra napi programokat: január 20-án Orosz Zoltán harmonikaművész és Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész ad koncertet, január 21-én 17 órakor beszélgetés kezdődik M. Mester Katalin devecseri íróval és képzőművésszel, míg másnap ugyanitt néptáncgálát rendeznek.

Egyhetes sorozattal készül Százhalombatta

Irodalmi, zenei, képzőművészeti és táncprogramok várják jövő hét vasárnapig a Százhalombattán és környékén élőket a magyar kultúra napja alkalmából.

A Matrica Múzeumban Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán emlékére kiállítás nyílik hétfőn délután A színház az egész világ elnevezésű sorozat első állomásaként. A pár művészi és magánéletébe bepillantást engedő tárlat április 27-ig látogatható – közölte Dobos Ágnes, a múzeum sajtóreferense az MTI-vel.

A legtöbb rendezvénynek helyet adó Barátság Kulturális Központban január 22-én, a Himnusz születésének 191. évfordulóján az érdi tankerület diákjainak közreműködésével arra keresik a választ, hogyan látják a mai fiatalok Kölcsey Ferenc művét és Vörösmarty Mihály Szózatát – közölte Nyilas Hajnalka, a város önkormányzatának szóvivője.

A diákok közül kerül ki az a versmondó, aki az esti díszünnepségen elszavalhatja a Himnuszt. A megemlékezést követően Sütő András Vigyorgó búbánat című népies, zenés balladáját mutatja be a veszprémi Pannon Várszínház. A kulturális központ emeleti galériájában ezen a napon tárlat is nyílik.

Images_13275
Csontketrec

Január 23-án Értéktár Százhalombattán címmel konferenciát tartanak, a tervezett témák között szerepel egyebek mellett a szellemi kulturális örökség megjelenése és szerepe, valamint a hungarikum törvény – mondta el Nyilas Hajnalka. Hozzátette: a tanácskozást követően különleges színházi-nevelési foglalkozásra várják a tankerület pedagógusait, Csontketrec címmel a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ mutatkozik be. Előadásuk a szabadság és a felelősség kérdéskörét boncolgatja egy metaforikus történet segítségével – magyarázta a szóvivő.

Közlése szerint a rendezvénysorozat január 24-én a Hamvas Béla könyvtárban Nyáry Krisztiánnak, az Így szeretnek ők című könyv szerzőjének előadásával, másnap pedig a kulturális központban a Zagyva Banda táncházával folytatódik. Jövő vasárnap ugyanott az alkotóházba várják az érdeklődőket.

Az egyhetes százhalombattai rendezvénysorozat az irodalom, a zene és a képzőművészet találkozását megjelenítő performansszal zárul.

Rendezvények Szombathelyen

Szombathelyen idén is a Bartók Teremben, gálaműsor keretében adják át január 22-én, a magyar kultúra napján a város kulturális életében kiemelkedő teljesítményeket nyújtó művészeknek, alkotóknak és a kultúra területén dolgozó szakembereknek odaítélt városi kitüntetéseket.

A gálán a Savaria Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli és Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, valamint Weiner Leó műveiből csendülnek fel részletek.

Az AGORA – Gyermekek Házában január 20. és 24. között kulturális hetet rendeznek, amelynek keretében a magyar nyelvvel és irodalommal játékos formában ismertetik meg a gyerekeket. Nyelvi torpedó, könyvnyomtatás, drámajáték, anyanyelvi vetélkedő is szerepel a kínálatban.

Images_20603
Weöres Sándor Színház, Szombathely
Január 23-án szombathelyi, vasvári és kőszegi diákok részvételével a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyt is megrendezik.

A Weöres Sándor Színház Krúdy-klubjában január 20-án a kötelezőolvasmány-sorozat részeként a kultúra napjához kötődően Cserna Szabó András Szíved helyén épül már a halálcsillag című regényéből tartanak felolvasóestet és pódiumbeszélgetést.

A teljesség felé című, Weöres Sándor születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett vándorkiállítás január 22-től a büki művelődési központban látható.

Programok Komárom-Esztergom megyében

Kiállításokkal és színházi előadásokkal ünneplik a magyar kultúra napját a Komárom-Esztergom megyei települések, több helyen elismeréseket adnak át a városok kulturális életében jelentős szerepet betöltő személyiségeknek.

Komáromban kedden Eperjes Károly szereplésével tartanak zenés irodalmi estet, amelyen közreműködik Dárfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész és Négyessy Katalin gordonkán, majd átadják a Komárom Kultúrájáért Díjat.

A Dorogi Galériában szerdán, a magyar kultúra napján Kaposi Endre festőművész munkáiból nyit meg kiállítást Zsembery Jenő műgyűjtő, majd Eckhardt Gábor zongoraművész lép fel.

Oroszlányban, a Művelődési Központban Pitti Katalin operaénekesnő nyitja meg Juhász Attila fotóművész kiállítását, majd átadják az Oroszlány város kultúrájáért elnevezésű emlékplaketteket.

A tatai várban ugyancsak szerdán nyílik kiállítás Lendvai Péter Gergely képzőművész és Mórocz István képgrafika szakos egyetemi hallgató munkáiból, akik a 2013 augusztusában Tatán rendezett, Grotta című országos képzőművészeti pályázat díjazottai. A kiállítás megnyitója után Karinthy Frigyes Drámák ecetben és olajban című irodalmi estjét adják elő a Karinthy Színház művészei, Borbély Sándor és Blazsovszky Ákos.

Tatabányán díszdiplomákat adnak át nyugdíjas pedagógusoknak és köszöntik a város pályakezdő tanárait. A Tatabánya Kultúrájáért Díjat Papp Albert festőművésznek adják át, aki 1959 óta él és alkot Tatabányán, jelenleg életmű-kiállítása látható a városi múzeumban.

Programok Sopronban és környékén

A magyar kultúra napján avatják a Horváth Teri-emlékszobát a Sopronhoz tartozó Balfon. Az állandó kiállítás a Kossuth- és Jászai-díjas színésznő személyes tárgyait, levelezéseit, szövegkönyveit mutatja be.

Horváth Teri 2009 tavaszán hunyt el, hamvait szülei mellé a balfi köztemetőben helyezték el. A színésznő innen indult a fővárosba, és végül ide tért vissza – utalt az állandó kiállítás szervezője a gyűjtemény hátterére.

Január 22-én Sopronban tart előadást Náray-Szabó Gábor, az MTA rendes tagja, a Professzorok Batthyány Körének elnöke Merre tart a magyar nemzet? címmel. A Magyarországi Luther Szövetség Soproni Csoportja, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Soproni Csoportja és a Soproni Kálvin Kör közös estjén felszólal még Gencso Hrisztozov bolgár költő és műfordító is.

A fertődi Esterházy-kastély Télikertjében január 21-én Gárdonyi öröksége és utóélete címmel Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája, valamint Cs. Varga István előadását hallgathatja meg a közönség. Az irodalomtörténész egyúttal bemutatja a nyugalmazott fertőd-süttöri kanonok, Szabó József életéről szóló könyvet is.

Változatos kulturális programok Bács-Kiskun megyében

Kiállításokkal, rendhagyó irodalomórával, színházi bemutatóval, vetélkedővel ünneplik a magyar kultúra napját Bács-Kiskun megyében.

A Kecskeméti Ifjúsági Otthonban hétfőn elkezdődik a megemlékezés, az intézményben a magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportjával közösen rendhagyó irodalom- és művészettörténeti órát tartanak Kölcsey Ferenc földjén, Szatmárban címmel. Ezután Magyarhon – Erdélyország – Külhon címmel felolvasóverseny kezdődik Kölcsey Ferenc és más reformkori írók műveiből.

Szerdán zenés irodalmi estet rendeznek a Kodály Iskolában, ahol átadják a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács díjait is.

A Katona József Könyvtárban Édes hazám, édes anyanyelvem címmel gyerekeknek rendeznek játékos vetélkedőt.

Images_22373
Fotó: Walter Péter
A Nyugat női - Decsi Edit, Bognár Gyöngyvér, Téby Zita, Sára Bernadette, Hajdú Melinda
A Katona József Színház Kelemen László Színpadán a Nyugat női című darabot mutatják be szerdán. A Bíró Kriszta gyűjtése nyomán készült szövegkönyv a Nyugat folyóirat írói, költői mögött álló, küzdő, mosolygó és szenvedő asszonyok portréját kelti életre.

Baján az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ ad helyet a kedden kezdődő, Ment-e könyvek által a világ elébb? című programsorozatnak, amelynek keretében interaktív irodalmi estre, filmvetítésre, képzőművészeti kiállításra várják az érdeklődőket.

Kiskunfélegyházán, a Művelődési Központ dísztermében kedden Jókai Anna Kossuth-díjas író, költő Mit tegyünk az életünkkel? címmel tart előadást.

Kalocsán a Városi Színházban kedden mutatják be Az arany ember című darabot, szerdán a Tomori Pál Könyvtárban a Kalocsai Alkotók Köre szervez programot a magyar kultúra napján.

Színházi előadás és közös szavalás Baranyában

Színházi programra, magyar remekművek előadására és közös Himnusz-szavalásra várják az érdeklődőket Baranyában a magyar kultúra napja alkalmából.

Images_2611
Pécsi Nemzeti Színház
Pécsen szerdán a Pécsi Nemzeti Színházban Molnár Ferenc Doktor úr című klasszikus színművének előadását tartják, a Kodály Központban pedig ezen a napon magyar remekműveket, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Weöres Sándor, Nagy László és mások mellett Buda Ferenc verseit hallhatja a közönség.

Az eseményen közreműködik Érdi Tamás zongoraművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Mecsek Kórus, Gulyás Dénes operaénekes, Márta István zeneszerző, a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett több művésze, Sólyom Katalin, Uhrik Dóra, Stenczer Béla és Mikola Gergő.

Pécs vezetése és a fellépők este fél tízre a Széchenyi térre várják a lakosságot, hogy gyertyaláng mellett együtt, bensőséges hangulatot teremtve szavalják el a 191 évvel ezelőtt született Himnuszt.

Komlón szerdán délután öt órától a színház és hangversenyteremben a Súgólyuk Színház Határtalan hazaszeretet zenés összeállításával, Mohácson egy nappal korábban a Mohácsi Jenő Könyvtárban irodalmi esttel ünnepelnek.

Koncertek, kiállítások, könyvbemutató Fejér megyében

Emlékkiállítással, koncertekkel, színielőadásokkal és könyvbemutatóval ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében.

Székesfehérváron az Öreghegyi Közösségi Házban kedden Hűvösvölgyi Ildikó Reményik Sándor verseiből ad elő, majd Lukácsy József nyitja meg Páll Lajos festőművész emlékkiállítását.

Images_2550
Vörösmarty Színház
A székesfehérvári Vörösmarty Színház idén Nagyváraddal közösen ünnepeli a magyar kultúra napját. Január 22-én Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói címmel tartanak beszélgetést a színház Cyrano Kávézójában. A meghívottak között van Tóth István, a nagyváradi Ady-múzeum igazgatója, Derzsi Ákos, a nagyváradi Europrint kiadó és nyomdavállalat igazgatója és Sorbán Attila író, költő, a Nagyváradi Szigligeti Színház művészeti projektek, szervezés és marketing igazgatója, a Szamizdat kortárs művészeti folyóirat főszerkesztője.

Dunaújvárosban szerdán a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házban a Quintia együttes ad koncertet. A program keretében adják át a város kulturális elismerését, a Pro Cultura Intercisae díjat.

Bicskén a Petőfi Művelődési Központban a magyar kultúra napján Hantosné Lovászi Erika művésztanár kiállítását nyitják meg, míg Móron az Erzsébet téri Művelődési Házban Cseh Tamás emlékestet rendeznek a Vodku fiai közreműködésével.

Gárdonyban a Nemzedékek Házában január 22-én a Fészek Színház a Gabriella tizennégyszer című drámát adja elő. Január 26-án pedig Richard Wagner és magyar barátai címmel Felvégi Béla tart megemlékezést Sőrés Ildikó (zongora), valamint az Alborada Vegyeskar közreműködésével.

Csütörtökön a bodajki református templomban az Antológia, 1938-2013 című verseskötetet mutatja be Bakonyi István, Bobory Zoltán és Kovács Imre Attila.

Csákváron január 25-én a szanatórium kultúrtermében a Paulini Béla Színtársulat előadásában Illyés Gyula Tűvétevők című parasztkomédiáját lehet megtekinteni.

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Versmondó versennyel, könyvbemutatókkal és ünnepségekkel emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén.

Ebből az alkalomból délután két órakor a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermébe várják azokat a fiatalokat és idősebbeket, akik szeretnék kedvenc verseiket elmondani vagy felolvasni. A maximum öt perc hosszú költemények akár saját szerelmes versek is lehetnek – közölte az intézmény az MTI-vel.

Images_22591
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

A nyíregyházi önkormányzat központi ünnepsége este öt órakor kezdődik, az eseményen ünnepi beszédet mond Petneházy Attila képviselő és Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész. A Kodály Zoltán Általános Iskolában megtartandó műsor keretében a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar Kodály Zoltán Fölszállott a páva – változatok magyar népdalra című művét adja elő, vezényel Bartal László, a Magyar Állami Operaház karmestere.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium rendhagyó módon tiszteleg a nemzeti kulturális értékek előtt, az iskola tanárai és növendékei Tóth Sándor, a Nyíri Honvéd Egyesület elnökének kutatómunkájának jóvoltából ezen a napon emléktáblát avatnak a gimnáziumból indult, időközben világhírnévre szert tett képzőművészek emlékére. Az ünnepség keretében nyílik meg az az egynapos kiállítás, ahol Kastaly István, Tarr László Barzó Endre és Fiedler Ferenc eredeti alkotásait tekintheti meg a közönség.

Nagykállóban szintén városi ünnepség keretében emlékeznek meg a Himnusz születéséről, átadják az Ámos Imre-, a Korányi Frigyes- és a Nagykálló Kultúrájáért díjakat. Nyírbátorban Komiszár János festőművész és Egri László költő közös, Látható költészet című kiállítását nyitják meg a Kulturális Központ aulájában délután fél öttől.

H a t á r o n t ú l

Erdélyben is több rendezvénnyel ünnepelnek

Erdélyben maratoni felolvasással, kulturális díj átadásával, kiállításokkal, koncertekkel és filmvetítéssel ünneplik meg a magyar kultúra napját.

Marosvásárhelyen az idén harmadik alkalommal szervezik meg a Studium Alapítvány által kezdeményezett felolvasó maratont. Január 22-én huszonnégy órán át marosvásárhelyi magyar szerzők műveiből olvasnak fel a résztvevők, de román szerzők magyarra fordított alkotásaiból is elhangzanak részletek.

Kolozsváron január 21-én adják át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat, amelyet 2012-ben alapított a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. A kitüntetésben olyan személyek vagy szervezetek részesülnek, akik a kortárs kultúra területén kifejtett tevékenységükkel hozzájárulnak az erdélyi magyar kultúra megőrzéséhez. Szintén Kolozsváron csütörtökön nyílt meg a Barabás Miklós Céh éves értékfelmutató kiállítása a helyi Minerva-házban. Ezen a tárlaton az erdélyi magyar céh tagjainak képzőművészeti munkáiból készült válogatást tekintheti meg a közönség.

Images_22573
Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat
Szatmárnémetiben pénteken kezdődik a nyolcadik alkalommal megszervezett Magyar Kultúra Hete nevű rendezvénysorozat, amely jövő csütörtökig tart. A rendezvényen diákok előadást tartanak Kölcsey Ferencről, fellép Kudlik Júlia, a Magyar Média örökös tagja és Szvorák Katalin alternatív Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész. Emellett a szatmárnémeti színház több előadását tekintheti meg a közönség, többek között a Himnusz című előadást, amelyet 22-én 17 órai kezdettel megtekinthet a közönség. Az irodalombarátok Jókai Anna írónővel is találkozhatnak, valamint koncertet ad a Felvidéki Rockszínház. A rendezvény keretében szavalóversenyt és diákszínjátszó találkozót is tartanak.

Székelyudvarhelyen szintén csaknem egyhetes rendezvénysorozatot tartanak a magyar kultúra napja alkalmából. A programot képzőművészeti kiállítások, komolyzenei koncertek és filmvetítések színesítik.

Spiró darabbal ünnepli a magyar kultúra napját a temesvári színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház január 22-én, szerdán Spiró György Prah című drámájával ünnepli a magyar kultúra napját.

Images_4304
Prah - Szász Enikő, Dukász Péter

A Prah, 2010 októberében került bemutatásra a temesvári magyar színház színpadán László Sándor rendezésében. A Szász Enikő és Dukász Péter főszereplésével játszódó előadás két átlag életszínvonalon alul tengődő figura hirtelen szerencséjéről és annak következményeiről mesél.

László Sándor rendező szerint Spiró György zseniális a kisemberek ábrázolásában. Ugyanezt vallja Gyarmati Kata, az előadás dramaturgja is, aki szerint a szöveg kivételes gyöngyszeme a kortárs magyar drámairodalomnak, mert hihetetlen jellemábrázolások vannak benne és gyönyörű élethelyzetek, melyek összetett és fegyelmezett színészi jelenlétet követelnek meg. Komoly lélektani erőre van szüksége az embernek, hogy számot vessen az életével és ennek ábrázolásában Spiró nagy mester.

A 2011-ben megrendezésre került nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon az előadást két kategóriában is kitüntették, a szakmai zsűri ítélete alapján megkapta nem csak a legjobb előadásért, de a legjobb női alakításért járó díjat is.
Az előadás január 22-én, este 19 órától kerül műsorra a színház Stúdió Termébe.

Rendezvények sorával emlékeznek a Felvidéken

Már a hétvégén megkezdődött és egészen szerdáig tart azoknak a programoknak a sora, amelyeket a magyar kultúra napja alkalmából rendeznek különböző felvidéki magyar szervezetek Szlovákiában.

Az egyik első rendezvényt vasárnap Galántán tartották a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok Galántai Területi Választmánya szervezésében. A helyi művelődési központ színháztermében felléptek az elmúlt évek országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai, és átadták a Csemadok Életműdíjait is. A kitüntetésekkel idén Kovács László pedagógus és történész, Gágyor József helytörténész és tanár, Ádám Lajos táncpedagógus és koreográfus, valamint Béres József rádiós újságíró munkásságát ismerték el.

A felvidéki Révkomáromban hétfőn a Csemadok városi alapszervezete és a Széchenyi István Polgári Társulás tart Himnusz-estet a Csemadok helyi székházában. A Himnusz megzenésítésének 170. évfordulója alkalmából megrendezett, „Isten, áldd meg a magyart!” című emlékműsorban egyebek mellett Jónás Csaba Wass Albert-díjas előadóművész és Boráros Imre, a Jókai Színház örökös tagja is fellép.

Léván szerdán, a magyar kultúra napján két rendezvényt is tartanak. A Czeglédi Péter Református Gimnázium dísztermében a nemzettudat témáját járja körül egy kora délután kezdődő beszélgetés keretében Csáky Pál közíró, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) volt elnöke, jelenlegi elnökségi tagja. A Juhász Gyula Alapiskolában pedig színes irodalmi műsorral várják az érdeklődőket.

A Pozsonyi Magyar Intézet Védcölöp utcai épületében szerdán fotókiállítás nyílik. A Fény-Tér címet viselő tárlat, amely március 26-ig lesz majd megtekinthető, a Soproni Fotóművészeti Kör gyűjteményéből mutat be válogatást.

Dunaszerdahelyen a Vermes-villában – szintén szerdán – már hagyományosnak számító színes kulturális műsorral várja a közönséget a Pázmaneum Polgári Társulás és a Kortárs Magyar Galéria. Fellép mások mellett a Rajcsúros néptánccsoport, az Ifjú Pántlika és a Pántlika Népzenekar.

Programok a külföldi magyar intézetekben

Idén is színes programokkal ünneplik a külföldi magyar intézetek a magyar kultúra napját – közölte a Balassi Intézet hétfőn az MTI-vel.

Bécsben az Újrafestett valóság 2.0 című kiállítás csütörtöktől tekinthető meg a magyar nagykövetségen. A Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programja keretében megvalósult tárlatot Budapest után már több európai városban bemutatták, a kiállítás a fogyatékkal élők és ép kortársaik képzőművészeti alkotásait tárja a látogató elé.

Berlinben a médiaművészet és digitális kultúra fesztiválja, a 2014-es Transmediale külső programjai közé a Waschmaschine Gruppe (Füsün Ipek és Liptay Bálint) Gratis című munkája is bekerült. A páros az utcán vagy a bolhapiacon talált, hol működő, hol kidobott tárgyakat integrál installációkba.

A Brüsszeli Intézetben Balázs János ad zongorakoncertet, majd Robert Capa képeiből nyílik kiállítás.

A Bukaresti Magyar Intézetben már pénteken megtartották az ünnepséget: Plugor Sándor-emlékkiállítással és Szilágyi Domokos Öregek könyve című alkotásának színpadi előadásával tisztelegtek a magyar kultúra napja előtt.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ pénteken a Petőfi-könyvklub keretében ismeretterjesztő előadást rendez, amelyen szó lesz a Himnusz keletkezésének történelmi korszakáról, körülményeiről, Kölcsey Ferencről, majd a vers magyarul és angolul is elhangzik, továbbá felcsendül a megzenésített változat is.

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban Süle László Finnországban élő magyar zongoraművész és zeneszerző szerda este Hannu Rantanen dzsesszbőgőssel ad koncertet.

A Londoni Magyar Kulturális Központ a József Attila-díjas Sárközi Mátyás Tamperdü című könyvének bemutatójával ünnepli a magyar kultúra napját szerdán. Az íróval Tarján Tamás irodalomtörténész beszélget az 1956-os menekültnemzedék angliai beilleszkedéséről, pályakezdéséről, sorsáról, valamint saját gyermekkoráról és a háború előtti pezsgő magyar irodalmi életről.

Moszkvában Vörös Rozália festő- és iparművész, valamint Redő Ferenc festő- és grafikusművész gobelinjeiből nyílik kiállítás, a megnyitón közreműködnek a moszkvai Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei.

Images_22592
New York-i Magyar Kulturális Központ
A New York-i Balassi Intézet az ottani Magyar Házzal és a metropolisz környéki magyar szervezetekkel együtt ünnepel: hétfőn este a Carnegie Hallban a The Music Of Karl Jenkins: A 70th Birthday Celebration című koncertre érkező Dunaújvárosi Egyesített Kórus koncertjével és fogadással. A Dunaújvárosi Egyesített Kórus hetven tagja magyar zeneszerzők műveiből és népdalokból ad elő válogatást.

A Római Magyar Akadémián pénteken nyílik A halál árnyékának völgyében című kortárs képzőművészeti kiállítás, amely a magyar és olasz zsidó kortárs művészek alkotásaival állít emléket a holokauszt áldozatainak és bemutatja, miként jelenik meg a téma a kortárs művészetben. A tárlatot Balatoni Monika, a közigazgatási tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitja meg. Sass Sylvia operaénekes évente tart fiatal operaénekeseknek egyhetes mesterkurzust a Római Magyar Akadémián. A kurzus zárkoncertje szintén pénteken lesz.

A Tallinni Magyar Intézet irodalmi témával „megtűzdelt” magyar gasztronómiai workshoppal emlékezik meg Tartu városában a magyar kultúra napjáról. A rendezvény célközönségét elsősorban a Tartui Egyetem magyar szakos hallgatói alkotják. A sütés-főzés közötti szünetekben az intézet munkatársai bemutatják a Magyar Intézet tevékenységét és rövid előadást tartanak Vörösmarty Mihály Szózatának esetleges hatásáról a finn és azon keresztül az észt himnusz születésére.

A Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja és a Bod Péter Megyei Könyvtár kedd este Kőesés, fényhullás címmel ünnepi rendezvényt tart, amelyen Szilágyi István író és Király László költő lesz a vendég. Velük Fekete Vince költő, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese beszélget.

A Stuttgarti Magyar Intézet galériájában a magyar historizmusról szóló kiállítás lesz látható. Az intézet új sorozatot indít útjára: a stuttgarti egyetemeken, a zeneakadémián tanuló, valamint művészi ösztöndíjjal a városban élő magyar tehetségek mutatkoznak be egy-egy rövid műsorral.

A Szófiai Magyar Intézet két programot rendez: kedden Sztara Zagorában Doncsev Toso intézetigazgató tart előadást A magyar szépirodalom Bulgáriában címmel és átad a helyi könyvtárnak egy csomagot magyar írók bolgárra fordított műveiből. Szerda este a szófiai intézetben alternatív színházi előadást mutatnak be Madách Imre Az ember tragédiája című művéből.

A Varsói Magyar Intézetben Szűcs Péter (klarinét) és Gulyás Anna (tánc) kortárs zenei előadást adnak. Bemutatkozik Pécs és a Jelenkor, a városhoz kötődő irodalmi-művészeti folyóirat. A találkozón részt vesz Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője és Takáts József kritikus, irodalomtörténész. Bemutatják egyúttal a Tekstualia című lengyel tudományos-irodalmi folyóirat tematikus magyar számát is.

A Zágrábi Magyar Intézet irodalmi estet szervez, Pilinszky János verseit Gyurity István és Vidákovics Szláven színművészek tolmácsolják magyar és horvát nyelven.

MTI / 7 óra 7

Kapcsolódó

>>> Szevasz Tamás! – Koncert Cseh Tamás születésnapján

>>> Ősbemutatóval emlékezik Madáchra Magyarország legfiatalabb színháza

>>> Százhetven diák a Veszprémi Petőfi Színház színpadán

Címkék

Bartal László Bencze Ilona Bíró Kriszta Blazsovszky Ákos Boráros Imre Borbély Sándor Cseh Tamás Dukász Péter Eperjes Károly Érdi Tamás Figula János Földes László (Hobo) Gulyás Anna Gulyás Dénes Gyarmati Kata Gyurity István Horváth Kornél Hűvösvölgyi Ildikó Kéri Kitty László Sándor Lőkös Ildikó Márta István Medveczky Ádám Mikola Gergő Petrik Zsolt Pitti Katalin Pregitzer Fruzsina Sólyom Katalin Spiró György Spolarics Andrea Stenczer Béla Szász Enikő Varjú Olga Vidákovics Szláven Vidnyánszky Attila Vincze Balázs Balaton Színház Bárka Színház Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Budapesti Operettszínház Csiky Gergely Állami Magyar Színház Csokonai Nemzeti Színház Fészek Színház Hevesi Sándor Színház Karinthy Színház Kecskeméti Katona József Színház Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Magyar Állami Operaház Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Együttes) Nemzeti Színház Pannon Várszínház Pécsi Nemzeti Színház Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Szegedi Nemzeti Színház Veszprémi Petőfi Színház Vörösmarty Színház Weöres Sándor Színház A doktor úr A Nyugat női A vízzel szemben Bor, zene, vers Csontketrec Elnémulás Gabriella tizennégyszer Himnusz Másik idő Prah Régimódi történet Tudod, hogy nincs bocsánat Vigyorgó búbánat

0 hozzászólás