Twitter Facebook
Külföld | Bemutató

Sorstalanság - monodráma-változat New Yorkban


2013. április 3., 11:00

Images_5924
Boncz Ádám
Kertész Imre Sorstalanság című regényének felolvasószínházi adaptációja látható a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a New York-i TheaterLab Színházban, angol nyelven. Az április 16-án este fél 8-tól színre kerülő produkció előadója Boncz Ádám, a dramaturgja Visky András.

A Manhattan szívében újonnan nyílt TheaterLab színházban mutatja be felolvasószínházi előadásban angolul a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének színpadi adaptációját a New Yorkban élő és játszó magyar színész, Boncz Ádám. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján úgy hangzanak el részletek a Sorstalanságból, hogy bár a szöveget lerövidítették és dramatizálták, a történet egésze mégsem sérül.

A produkció nemzetközi alkotógárdával készült. A dramaturg Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja és művészeti aligazgatója, a darab díszlettervezője Lydia Andrioti, görög képzőművész, a mű fordítója a brit Tim Wilkinson, az előadás rendezője Gia Forakis, előadja Boncz Ádám, szegedi illetőségű, New Yorkban élő színész.

A szervezők közleménye szerint a színházi est célja Kertész Imre örökérvényű gondolatainak életben tartása, írói munkássága egyik legnagyszerűbb művének tolmácsolása az amerikai közönség felé, és nem utolsósorban a magyar kultúra külföldi népszerűsítése. Köves Gyuri történetének felidézésével méltó módon kívánnak megemlékezni a holokauszt magyar áldozatairól.

Images_12551
Visky András
Boncz Ádám színész 2003-ig a Szegedi Nemzeti Színház társulatának volt tagja. Játszotta többek közt Aljoskát az Éjjeli menedékhelyben, Fegykát a Hegedűs a háztetőnben, Lucretiót az Anconai szerelmesekben és Arthur Rimbaud-t a Teljes napfogyatkozásban. 2001-ben Arany Titán-díjra jelölték, mint legígéretesebb fiatal művészt. 2007-ben felvételt nyert a legendás New York-i Lee Strasberg Theater and Film Insititute-ba. Egyik alapító társulati tagja a több neves Broadway színészt is alkalmazó Gia Forakis & Companynak, egyik alapító művésze a Hybrid Theater Worksnek, valamint tagja az Actors Theater Workshopnak. 2012 januárjában megszervezte és koordinálta az első Times Square International Theater Festivalt, ami tizenhat produkciót látott vendégül a világ minden tájáról.

Gia Forakis New York-i rendező, a Yale Egyetem és a New York University rendező szakán végzett.
Jelentősebb rendezései között van a Song from the Uproar című mulitmédiás opera a The Kitchenben, a Sirály a Theater for the New Cityben, aminek révén meghívást kapott Londonba, hogy a legendás Peter Brookkal dolgozhasson; a Blue before Morning a Daryl Roth Theater-ben, amiért a legjobb rendező kategóriában NY Innovative Theater Awardsra jelölték.

Visky András erdélyi magyar író, drámaíró, egyetemi tanár, színházi teoretikus. A Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, művészeti aligazgatója. 1990-ben kezdett dramaturgként dolgozni a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. 2002-ben Budapesten szerzett DLA címet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egyetemi tanári pályáját a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékén kezdte (jelenleg ugyanitt docens). Írói munkásságáért 2009-ben József Attila-díjjal tüntették ki. Pályája során nagy nevű rendezők egész sorával dolgozott (leggyakrabban Tompa Gáborral). A Kolozsvári Állami Magyar Színháznál több mint 40 előadás létrejöttében vett részt dramaturgként, drámáit magyar, román és amerikai színpadokon is bemutatták. A 2009-2010-es tanévben a michigani Calvin College vendégtanára volt. Legutóbb New Yorkban, a Megöltem az anyámat című darabját játszották elsöprő sikerrel a neves LaMama színházban.

>>> Az előadás honlapja

Címkék

Boncz Ádám Visky András

0 hozzászólás