Twitter Facebook

Nyilvános a Színikritikusok Díja idei várományosainak névsora


2014. július 28., 18:30

A Színházi Kritikusok Céhe idén 34. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját.

A céhtagok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhatnak, s aki a legtöbb szavazatot kapja, az viheti haza a díjat. A tizenöt kategória mindegyikében a három legjobb szerepel, s hogy közülük kié a díj, az csak 2014. szeptember 21-én, a Trafó – Kortárs Művészetek Házában megrendezett átadó ünnepségen derül ki. A kritikusok itt hozzák majd nyilvánosságra az idei életműdíjas kilétét: az eddigi pályát elismerő díjat korábban Törőcsik Mari (2011), Senkálszky Endre (2012) és Zsámbéki Gábor (2013) vette át. A közönség számára is nyilvános est rendezője Néder Panni rendező.

Images_25019
Fotó: Trafó – Kortárs Művészetek Háza

A kéttagú szavazatszámláló bizottság összesen 898 voksot számolt össze. A kritikusok hetvenhárom társulat, illetve színház 148 produkciójára szavaztak a különböző kategóriákban, a szavazólapokon összesen 120 színész neve szerepelt. A legtöbb jelölést, összesen tizenkettőt független csapatok kapták (ebből tizenegyben a Szkéné Színház érintett), míg az Örkény Színház nyolc jelölést, a Vígszínház négy, a Katona József Színház három nominációt szerzett. A jelöltek között három vidéki és három határon túli magyar alkotót, illetve előadást találunk.

Images_23526
Fotó: Dudás Ernő
Hamlet

Az Örkény Színház három előadása nyolc kategóriában versenyez. A Hamletet megtaláljuk a legjobb rendezések között (rendező: Bagossy László), Polgár Csaba a férfi főszereplők, Gálffi László a férfi mellékszereplők között verseng. A Stuart Mária négy jelölést kapott: esélyes a legjobb rendezésre (rendező: Gáspár Ildikó), Szandtner Anna a női főszereplők között található, de jelölt az előadás díszlete és jelmeze is (tervező: Izsák Lili, Kálmán Eszter). A képzelt beteg című előadás a legjobb színházi zenék közt szerepel (zeneszerző: Kovács Márton).

Images_22405
Fotó: Mészáros Csaba
A revizor

A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság koprodukciója négy jelölést kapott: A revizor a legjobb előadások között szerepel (rendező: Bodó Viktor), Hegedűs D. Géza a férfi főszereplők között esélyes, de Balázs Júlia díszlete és Klaus von Heydenaber zenéje is versenyez.

Images_23000
Fotó: Dudás Ernő
Fényevők - Kocsis Gergely, Ötvös András

A Katona József Színház Fényevők című produkcióját a legjobb előadások és a legjobb rendezések között is ott találjuk (rendező: Ascher Tamás), Jordán Adél női mellékszereplőként jelölt.

Images_21032
Fotó: Mészáros Csaba
Titkaink - Pelva Gábor, Póta György, Friedenthal Zoltán, Csákányi Eszter, Pintér Béla, Szamosi Zsófia, Thuróczy Szabolcs, ülnek: Enyedi Éva, Stefanovics Angéla

Pintér Béla Titkaink című drámája a legjobb új magyar dráma kategóriájában jelölt, a belőle készült produkció a legjobb előadások és a legjobb független színházi előadások között is nominált. Szintén a Szkéné Színházban játsszák a Forte Társulat Irtás című előadását (rendező: Horváth Csaba), ami a legjobb független színházi előadások között jelölt, Krisztik Csaba – megosztva a székesfehérvári Lear királyban nyújtott alakításáért – a legjobb férfi mellékszereplők között szerepel.

Images_21846
Fotó: Mészáros Csaba
I. Erzsébet - Tóth József, Bercsényi Péter, Fodor Tamás, Kaszás Gergő

A Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház közös bemutatója, az I. Erzsébet négy jelölést kapott: esélyes a legjobb független színházi előadások között (rendező: Szikszai Rémusz), Fodor Tamás a férfi főszereplők, Kaszás Gergő a férfi mellékszereplők között esélyes, valamint jelölt az előadás jelmeze is (tervező: Kiss Julcsi).

Két jelölése van a drámaíró Székely Csabának: a Bányavíz és a Szeretik a banánt, elvtársak? című szövegei a legjobb új magyar dráma kategóriájában szerepelnek.

Images_23786
Fotó: Éder Vera
Tíz emelet boldogság - Hannus Zoltán

Két jelölést kapott a Budapest Bábszínház: a Boribon és Annipanni (rendező: Ellinger Edina) és a Tíz emelet boldogság (koprodukció a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal, rendező: Kovács Petra Eszter) a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között szerepel, ahol a Kolibri Színház Doktor Proktor és a holdkaméleonok című produkciójával (rendező: Novák János) versenyeznek.

Images_24982
Fotó: Biró István
Viktor, avagy a gyermekuralom

Két nominációt kapott a Kolozsvári Állami Magyar Színház Viktor, avagy a gyermekuralom című előadása: Albert Csilla a legjobb női mellékszereplő díjára jelölt, Dragoş Buhagiar díszlete is versenyez.

Images_24022
Fotó: Medvigy Gábor
Pillangó

Két jelölése van a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak: Krisztik Csaba már említett, megosztott jelölése mellett a Pillangó jelmezei is versenyeznek (tervező: Benedek Mari).

A legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriájában három előadás szerepel: a Centrál Színház Chicagója (rendező: Bozsik Yvette), a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház koprodukciója, Az Őrült Nők Ketrece (rendező: Alföldi Róbert), továbbá az Orlai Produkció Római vakációja (rendező: Pelsőczy Réka).

Images_24949
Fotó: Mészáros Csaba
Az Őrült Nők Ketrece – Stohl András, Hevér Gábor

A legjobb női főszereplők között találjuk Kováts Adélt (Platonov, Radnóti Színház), Lovas Rozit, aki egyben a legígéretesebb pályakezdők között is szerepel (A tanítónő, Miskolci Nemzeti Színház), a legjobb női mellékszereplők között jelölt Bozó Andrea (Bányavíz, Szkéné Színház). A legjobb színházi zene díjára jelölt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című előadásának zenéje (zeneszerző: Bakos Árpád). A legígéretesebb pályakezdők közé került Nagy Dániel Viktor és ifj. Vidnyánszky Attila.

Images_21020
Fotó: Éder Vera
A tanítónő - Lovas Rozi

Különdíjra esélye a Szépművészeti Múzeumban bemutatott Ganymedes Goes to Europe projekt, a k2 Színház az állandó társulat megalapításáért, valamint Kulcsár Viktória a Jurányi Inkubátorház működtetéséért.

A kritikusok mindenkit várnak szeretettel szeptember 21-én este 8-kor, a Trafóban.

Címkék

Albert Csilla Alföldi Róbert Ascher Tamás Bakos Árpád Balázs Juli Benedek Mari Bodó Viktor Bozó Andrea Bozsik Yvette Dragoş Buhagiar Ellinger Edina Fodor Tamás Gálffi László Gáspár Ildikó Hegedűs D. Géza Horváth Csaba ifj. Bagossy László ifj. Vidnyánszky Attila Izsák Lili Jordán Adél Kálmán Eszter Kaszás Gergő Kiss Julcsi Klaus von Heydenaber Kovács Márton Kovács Petra Kováts Adél Krisztik Csaba Kulcsár Viktória Lovas Rozi Nagy Dániel Viktor Néder Panni Pelsőczy Réka Pintér Béla Polgár Csaba Senkálszky Endre Szandtner Anna Székely Csaba Szikszai Rémusz Törőcsik Mari Zsámbéki Gábor Átrium Film-Színház Budapest Bábszínház Centrál Színház Forte Társulat Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház k2 Színház Katona József Színház Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Kolozsvári Állami Magyar Színház Kosztolányi Dezső Színház Kultúrbrigád Mesebolt Bábszínház Miskolci Nemzeti Színház Örkény István Színház Orlai Produkció Radnóti Színház Szkéné Színház Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet - Labor Trafó Vígszínház 34. Színikritikus-díjátadó gála 2014 A képzelt beteg A revizor A tanítónő Az ember komédiája Az Őrült Nők Ketrece Bányavíz Boribon és Annipanni Chicago Doktor Proktor és a Holdkaméleonok Fényevők Hamlet I. Erzsébet Irtás Lear király Pillangó Platonov – Apátlanul Római vakáció Stuart Mária Titkaink Tíz emelet boldogság Viktor, avagy a gyermekuralom

A téma folytatása

Fodor Tamás a színházi kritikusok idei életműdíjasa 2014. szeptember 3., 12:30

A Titkaink a legjobb előadás a kritikusok szerint 2014. szeptember 21., 22:20

Korábbi hírek e témában

Átadták a Színikritikusok Díját 2008. szeptember 30., 21:21

Színikritikusok díja: az Istenítélet a legjobb előadás 2009. szeptember 26., 12:36

A kétfejű fenevad a legjobb előadás: átadták a Színikritikusok Díját 2010. szeptember 27., 17:59

Nevet keres a Színikritikusok Díja 2011. február 2., 10:30

Vegyen részt a kritikusok díjának átadásán! 2011. április 12., 11:30

Törőcsik Mari kapja a színikritikusok életműdíját 2011. június 10., 16:45

A Polgár Krisztina Emlékalap is támogatja a Színikritikusok Díja átadógáláját 2011. augusztus 1., 12:00

Színikritikusok Díja 2011 – itt vannak a jelöltek 2011. augusztus 17., 01:30

Mohácsié a legjobb előadás, Bagossyé a legjobb rendezés - Átadták a Színikritikusok Díját 2011. szeptember 25., 22:15

Senkálszky Endre kapja idén a színikritikusok életműdíját 2012. június 16., 17:30

Íme a Színikritikusok Díjának jelöltjei 2012-ben 2012. július 30., 18:15

Schilling visszautasítja a jelölést - A „függetlenség” nem esztétikai kategória 2012. augusztus 15., 16:40

A 32. Színikritikusdíj átadó ünnepsége a Nemzeti Színházban 2012. szeptember 5., 13:30

Senkálszky Endre átvette a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját 2012. szeptember 12., 13:15

Vasárnap este adják át a Színikritikusok Díját a Nemzetiben 2012. szeptember 13., 14:00

A mi osztályunk, Vágyvillamos, Kaisers TV – Átadták a Színikritikusok Díját 2012. szeptember 16., 22:30

Íme a Színikritikusok Díjának 2013. évi jelöltjei – Tizenkét jelölés a Nemzeti Színháznak 2013. július 25., 15:00

Zsámbéki Gábor kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját 2013. szeptember 10., 23:25

A nép ellensége és az Angyalok Amerikában a legjobb a kritikusok szerint 2013. szeptember 22., 20:55

1 hozzászólás

Dr. Galambos Éva 1 éve

Izgalmas, első ránézésre nagyon örülök, sok kedvencemvan köztük és annak is örülök, hogy van jegyem a Trafóba .