Twitter Facebook
Külföld | Moszkva

Újra dolgozik Jurij Ljubimov


2013. április 30., 21:00

Több hónapos pihenő után kedden újra dolgozni kezdett Jurij Ljubimov, a neves orosz színházi rendező, de nem a Taganka Színházba tért vissza, hanem a Bolsojban folytatta az Igor herceg című opera színpadra állítását.

Images_18891
Jurij Ljubimov
A magyar állampolgársággal is rendelkező szakember és az opera stábja feszített ütemben, napi kétszer három órás próbákon készül a rég várt bemutatóra. Koncz Katalin, Jurij Ljubimov felesége az MTI-nek a próba közben azt is elmondta: a tervek szerint június 8-án lesz a premier és egy hétig folyamatosan láthatja majd a közönség a Ljubimov felfogásában színpadra kerülő Igor herceg című operát.

A moszkvai Nagyszínház honlapján is szerepel a mű tervezett bemutatása. A teátrum vezetése már tavaly, Jurij Ljubimov betegsége idején arról biztosította a neves rendezőt, hogy visszavárják az opera színpadra állítására. A bemutatót eredetileg tavaly december 19-re hirdették meg.

Jurij Ljubimov tavaly szeptember 30-án ünnepelte 95.
születésnapját, de ezt követően kórházba került, ahol csaknem másfél hónapig kezelték a kardiológusok. A rendező az MTI-nek január végén elmondta, hogy komoly volt a betegség, de – ahogy fogalmazott – visszatért az életbe és jól érzi magát.

A szakembert az általa 1964-ben alapított moszkvai Taganka Színház néhány vezető színésze március végén visszahívta a teátrumba. Jurij Ljubimov 2011 júliusában hagyta el a Taganka művészeti vezetői és igazgatói posztját a társulattal kialakult ellentétek miatt.

Az idős rendező egy hónapja azt közölte, átgondolja a kérést, és korára hivatkozva időt kért erre. Hétfőn azonban Ljubimov már azt jelentette be a vezető orosz hírügynökségeknek, hogy alkotói életrajzában új fejezetet nyit. Elismerte, hogy a következő másfél hónapban igen szoros lesz a napirendje, de mint mondta „hatalmas lelki hajlandósággal” kezd a munkához.

Koncz Katalin az MTI-nek elmondta: férje kiváló társulattal dolgozik. A főszerepeket Vlagyimir Matorin, Paata Burcsuladze, Veronika Dzsiojeva és Jelena Zaremba éneklik. Az opera híres táncjelenetét, a Polovec táncokat pedig a neves koreográfus, Jurij Grigorovics felújításában adják majd elő.

MTI

Címkék

0 hozzászólás