Twitter Facebook

Vlagyimir Szorokin

A jég alternatív · progresszív

Nemzeti Színház


7óra79 pont
Közösség8.46 pont
Idő3 óra 15 perc, egy szünettel
A jég - Frecska Rudolf, Gyabronka József – Nemzeti Színház: A jég (Fotó: Gordon Eszter) A jég – Nemzeti Színház: A jég (Fotó: Gordon Eszter) A jég - Mészáros Piroska, Hollósi Frigyes, Csákányi Eszter, Tóth Orsi – Nemzeti Színház: A jég (Fotó: Gordon Eszter) A jég – Nemzeti Színház: A jég

7óra7-nézőpont

This is gonna break your heart · 9 pont

Nem új előadás a Nemzeti Színház idei első bemutatója, hiszen A jég áprilisig a Trafóban volt látható az azóta átalakult Krétakör produkciójában. Most ugyanaz az előadás valóban programadóként szerepel az új húrokat pengető Nemzetiben: nagyon erős, határozott, markáns jelzés arról, hogy a teátrum kapui megnyíltak a progresszivitás, a húsba vágóan élő problémafelvetés előtt. A húsba vágást szinte szó szerint kell érteni ezúttal: A jég sci-fibe oltott antiutópia, naturális eszközöktől sem visszariadó, de erős iróniával fogalmazott alkotás, s a problémafelvetés sem üres frázis itt. Ugyanis ez az előadás nem igazán ad válaszokat, szinte csak kérdéseket vet fel, érzésekkel, érzelmekkel manipulál, nem fél megmutatni azt, hogy nincsen Jó és Rossz (ha egyszer a Szív nevében le lehet paktálni a nácikkal és a kommunistákkal egyaránt), az erőltetett Jóból is válhat rossz (hiszen ha összegyűlt a Szív huszonháromezer testvére, akkor a Föld elpusztul – és ezzel helyreáll a világ rendje), s az ember még abból is képes üzletet csinálni és azt is képes aprópénzre váltani, amit esélye sincsen megérteni.

(tovább)

Tartalom

Napjaink Moszkvájában a jégkalapácsos testvérek mindaddig sorra gyilkolják az embereket, amíg valakinek „nem szólal meg a szíve”, így kutatják fel a szekta tagjait.


(tovább)

Szereplők

László Attila Lapin
Kiss Diána Magdolna Nyikolajeva
Nagy Zsolt Vor
Gyabronka József Rom / Andrej
Tóth Orsi Ip / Vika
Mészáros Piroska Haro / Natasa / Ar / Ilona
Mucsi Zoltán Apa / Szúnyog
Csákányi Eszter Anya / Ekosz
Katona László Kiela / Pása
Bánki Gergely Gena
Scherer Péter Autós
Rába Roland Parvaz / Szavva

Stáb

Díszlettervező:Ágh Márton
Jelmeztervező:Ágh Márton
Fordító:Bratka László
Színpadra alkalmazta:Petrányi Viktória
Színpadra alkalmazta:Mundruczó Kornél
Rendező munkatársa:Tüű Zsófia
Rendező:Mundruczó Kornél
Bemutató időpontja2008. szeptember 26., 19:00

Előadások