Twitter Facebook

Kapcsolda - érzékenyítés a Magyar Színházban


2014. november 27., 13:30

Szalay Kriszta Kapcsolda elnevezésű programja költözik be a Hevesi Sándor téri teátrumba, november 30-án. A színház Rév Fülöp című előadását követően 20 fogyatékkal elő gyermek találkozik a színészekkel, valamint a Pesti Magyar Színakadémia növendékeivel.

Images_26187
Szalay Kriszta
A Kapcsoldát 2oo8-ban álmodta meg Szalay Kriszta, aki jelenleg a Magyar Színház tagja. Egy akkori rendezvényen beszélgetést folytatott egy politikussal, aki elárulta neki, hogy saját gyermeke is fogyatékkal élő. A művésznő félelmet, szégyent vett észre a politikus arcán. Másnap kigondolta, és nem sokkal később meg is valósította a Kapcsoldát. „Meg kell mutatnunk, hogy a társadalmunk jó. 600 ezer érintett család van. Segítenünk kell őket, s ezzel a programmal oldódhatnak a félelmek” – mondja Szalay Kriszta.

A program eredeti célja, hogy a speciális foglalkozást igénylő és egészséges gyerekek együtt legyenek, együtt játszanak az egészségesek iskolájában. Kezdetben még alig akadt olyan egészséges gyerekeket nevelő iskola, aki szívesen csatlakozott volna a szemléletváltást célzó programhoz. Mára az országban 99 iskola diákjai mondhatják el magukról, hogy „kapcsoldás”-ok. A programban 3 és 25 év közötti mozgássérültek, látássérültek, enyhén- és középsúlyosan értelmi fogyatékosok, valamint egészséges óvodások, általános iskolások és középiskolások vesznek részt.

„Kezdetben azt szerettem volna, hogy a fogyatékkal élő gyerekeket beintegráljam egészséges társaik közé. Az eltelt hat év tapasztalata azonban azt mutatja, hogy a program foglalkozásai éppen hogy az egészséges gyerekek számára okoznak felszabadultságot, önismeretet, elfogadást, nem csupán a másikkal, hanem önmagukkal szemben is” – fejti ki a művésznő.

Images_26186
Rév Fülöp

A Kapcsolda november 3o-án, a Magyar Színházba költözik, ahol a Rév Fülöp című előadást nézik meg a Magyar Színház akadémistái fogyatékkal élő gyermekekkel, majd a darabból közösen játszanak el jeleneteket. A Kapcsolda foglalkozásai az elmúlt hat évben, óvodákban és általános iskolában zajlottak, a művésznő célja pedig, hogy felsőoktatási intézményekbe is eljusson.

Címkék

Szalay Kriszta Magyar Színház Rév Fülöp

0 hozzászólás